Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Te sem tudsz eligazodni a különböző stílusok között? Bemutatunk néhány jellegzetes darabot, amivel nemcsak feldobhatod az ünnepi asztalt, de ajándéknak is megállják a helyüket.

Neorokokó: A barokkal ellentétben mindig asszimetrikus rokokó eredetileg a 18. században jött divatba, de később is készítettek ilyen stílusú ún. neorokokó tárgyakat. A nevét egy tarajokkal díszített kagylómotívumról kapta, amivel ezeket a tálakat is díszítették. Egy teljes készlet már túlzásnak hatna, ezért jobb, ha inkább egy-egy ilyen darabbal dobod fel az ünnepi terítéket.

Balról: német ezüst kínálótál, 20. sz. eleje, kikiáltási ára: 80.000 Ft; német ezüst gyümölcskínáló, 19. sz. vége, kikiáltási ára: 140.000 Ft; német ezüst kínálótál, 20. sz. eleje, kikiáltási ára: 85.000 Ft.
Balról: német ezüst kínálótál, 20. sz. eleje, kikiáltási ára: 80.000 Ft; német ezüst gyümölcskínáló, 19. sz. vége, kikiáltási ára: 140.000 Ft; német ezüst kínálótál, 20. sz. eleje, kikiáltási ára: 85.000 Ft.

Klasszicista: A 19. század első felében a komolyságot és tisztaságot próbálta megjeleníteni úgy, hogy visszanyúlt az ókor klasszikus motívumkincséhez. Díszítményeire jellemzők a levelek, a füzérek. Bár a karácsony és a tömjénfüst nagyszerű párosítás, az ünnepi asztalon akár fűszertartónak is használhatod ezt a kecses darabot.

Pesti klasszicista ezüst tömjéntartó, Pest, 1807. Kikiáltási ára: 120.000 Ft
Pesti klasszicista ezüst tömjéntartó, Pest, 1807. Kikiáltási ára: 120.000 Ft

Empire: A Napóleon császársága alatt Franciaországban kibontakozó stílusirányzat az egyiptomi és antik formákat utánozta. Egy-egy ilyen 19. századi tárgy maga az elegancia, a jó borok kedvelőinek nem csak karácsonykor lehet hasznos.

Pozsonyi empire ezüst boroskanna, 1800 körül. Kikiáltási ára: 150.000 Ft

Pozsonyi empire ezüst boroskanna, 1800 körül. Kikiáltási ára: 150.000 Ft

Biedermeier: ez a kispolgárinak is csúfolt stílus főleg Közép-Európában terjedt el. Az ívelt formák és díszítések a nyugalmat, a békét, az otthonosságot hivatottak sugározni. A jómód és elegancia szimbólumai ma is, de nagyszerű ajándékok is lehetnek ezek a kisméretű ezüsttárgyak.

Balról: bécsi ezüst csemegéstálka, 1860, kikiáltási ára: 35.000 Ft; bécsi ezüst cukorszóró, 1840, kikiáltási ára: 70.000 Ft; bécsi ezüst cukordoboz, 1845, kikiáltási ára: 100.000 Ft; ezüst csemegéstál, 19. sz. közepe, kikiáltási ára: 88.000 Ft.

Balról: bécsi ezüst csemegéstálka, 1860, kikiáltási ára: 35.000 Ft; bécsi ezüst cukorszóró, 1840, kikiáltási ára: 70.000 Ft; bécsi ezüst cukordoboz, 1845, kikiáltási ára: 100.000 Ft; ezüst csemegéstál, 19. sz. közepe, kikiáltási ára: 88.000 Ft.

Szecesszió: A természet harmóniáját megjelenítő stílus a 19. és 20. század fordulóján jelent meg, de a mai napig az egyik legnépszerűbb. Ezek a romantikus virágokkal, indákkal és más növényi ornamentikákkal díszített tárgyak becsempészik a természetet az otthonodba. Egy ilyen mokkás készletből tényleg ünnepi kávét szolgálhatsz fel a karácsonyi ebéd után.

Bécsi ezüst mokkáskészlet, 1900 körül. Kikiáltási ára: 320.000 Ft

Bécsi ezüst mokkáskészlet, 1900 körül. Kikiáltási ára: 320.000 Ft

Art deco: Ez a sokak által kedvelt irányzat az 1920-as években indult útjára. Erősen hatott rá az egyiptomi stílus, egyszerű vonalvezetés és kísérletező kedv jellemzi. Ezek a közel 100 éves tárgyak még ma is igazán modernek. Egy ilyen Zsolnay darab maga is dekoratív az ünnepi asztalon, de gyümölcsöket vagy virágokat is tehetsz bele.

Zsolnay art deco dísztál, porcelánfajansz, Pécs, 1920. Kikiáltási ára: 250.000 Ft

Zsolnay art deco dísztál, porcelánfajansz, Pécs, 1920. Kikiáltási ára: 250.000 Ft

A BÁV Karácsonyi ékszer- és műtárgyaukciójának kínálatát online vagy a BÁV Aukciósházban rendezett kiállításon tekintheted meg december 3-11. között. A kiszemelt tárgyakra december 13-14-én licitálhatsz a MOM Kulturális Központban. További információ: www.bav.hu/aukcio

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft