5 apatípus, akire szüksége lehet a gyermeknek

Borítókép: 5 apatípus, akire szüksége lehet a gyermeknek Forrás: www.gettyimages.com
5 apatípus, akire szüksége lehet a gyermeknek Egy apukának több szerepben is helyt kell állnia, fel kell készülnie a gyermek minden hangulatváltozására. Most bemutatunk öt típust, akikre szükség van a megfelelő fejlődés érdekében. Vajon mennyire reális, hogy ezek egyszerre jelenjenek meg?

Személyi edző

Bizalmat ébreszt, minden kétséget eltüntet a gyerekből. Óriási a tekintélye van, példakép, akinek minden szava arany. A bizalmat az építi, hogy tanácsai, ötletei mindig jónak bizonyulnak, ezért a gyerek előbb-utóbb elhiszi, hogy adnia kell a szavára. Néha kockáztat is a siker érdekében, de bármi is az eredménye a próbálkozásnak, ezzel a magatartással bátorságot sugall. Az a típus, aki a pozitívumokra koncentrál, folyamatosan bíztat, örül minden eredménynek, „tapsol”, mint egy edző. Mindig keresi a következő lehetőséget, ahogy építheti, fejlesztheti gyermekét.

A barát

A baba pici korában még nem tud a megjelenni apa baráti oldala, de ahogy cseperedik a pici, ahogy gyűlnek a közölnivalók úgy válik bensőségesebbé a viszony. E típusnak mindegy, hány gyermeke van, mindegyikkel igyekszik legalább napi 15 percet „facet o face” eltölteni, azaz olyan közegben, ahol csak ketten vannak és közösen beszélik meg a problémákat vagy az élményeket. A „barát” minden gyermeteg történetet meghallgat, felnevet, akkor is, ha nem vicces. Próbálja átérezni és belehelyezni magát a gyerek helyzetébe, korába, így, ha jól (természetesen) csinálja, valódi baráti, bizalmas viszonyt tud kialakítani.

Forrás: www.gettyimages.com

A férj

Természetesen még mindig többségben vannak azok az apák, akik férjként látják el feladataikat, mint, akik jegygyűrű nélkül nevelik a picit, de igazából ez csak egy állapot, a lényeg, hogy gyerek azt érezze, egy, az anyát a végletekig szerető, törődő férfi az apukája. A gyerek szerencsés esetben az anyától és az apától is kap iránymutatásokat, tanácsokat, jó érzéssel tölti el, ha azt látja, ők is tisztelik egymást, így a pici is jobban megbízik mindkettőben. A „Meg kell beszélnem anyátokkal!” vagy a „Majd, ha apád megengedi” mondatok kissé elszeparálják a szülőket, de elérik, hogy a gyerek érezze, ez egy csapat, ahol egyenlő felek vannak.

A vicces

Te is sejthetted, hogy eljön ez a pont… Mert viccesnek kell lenni, nevettetni, szórakoztatni kell. Babakorban ez még ujjgyakorlat, később azonban egyre keményebb a dió. Nem baj, ha bohóc vagy, az sem, ha ezredszerre sütöd el ugyanazt a poént. A nevetés és a derű elmondhatatlan hatással van a gyerek fejlődésére. A vicces apa igyekszik a kötelező feladatok közé is beemelni a humort, így segít például a tanulásban. Néha azonban nehézséget okoz neki, hogy komolyan vegyék, ezért vigyázni kell az egyensúlyra.

Forrás: www.gettyimages.com

Az „oldalkocsi”

Nem véletlen a szóhasználat. Nem az a tipikus segítő, aki a gyereke minden lépését ádáz szemekkel vizslatja, inkább az, aki érezteti, jelen van, nyugodtan lehet hozzá fordulni, de nem akarja szóról szóra elmondani, mit tegyen. Dicséri, motiválja a gyereket, de finoman jelzi, ha valamit rosszul csinál, a végén pedig a gyermek saját teljesítménye előtt emel kalapot.