Áldás és átok: a lépcső

Borítókép: Áldás és átok: a lépcső Forrás: www.gettyimages.com
Egy kutatás szerint minden tizedik gyermek szenved valamilyen sérülést az otthoni lépcsőzések során.

A legnépszerűbb home videók azok, amelyekben a gyerek csetlik-botlik a szobában. A szülők vagy a káröröm vagy a megannyi emlék miatt fogják a hasukat, nem aggódják túl, a gyerek valahogy mindig felkel. Ennek ellenére a rizikófaktorokat muszáj kiiktatni, hogy egy chaplini jelenet nem forduljon át drámába.

Forrás: www.gettyimages.com

A lépcső egy olyan veszélyforrás, amely elől nagyon nehéz kitérni. Emlékezz vissza, mennyire megnő a vérnyomdásod, ha a pici gyermeked elkezdi rátenni lábait/kezeit a fokokra. Az aggodalom oka az, hogy sokszor csak egy hajszálon múlik, hogy vicces bukfenc vagy sérülés lesz a lépcsőzésből.

Az ohiói Országos Gyermekkórház tanulmánya szerint az Egyesült Államokban például az öt éven aluli gyermekek körében a lépcsős balesetek 3 százaléka után kórházba is kerül a kicsi, többnyire fej vagy nyaksérülés után. A 1 éven aluli gyermekek esetében már 35 százalékról beszélünk! A kutatás készítője, Dr. Gary A. Smith elmondta, 1999 és 2008 között közel egymillió gyerek lépcsőzési „szokásait” vizsgálták, ezek 10 százaléka végződött sérüléssel.

Forrás: www.gettyimages.com

Egy másik, a Journal Academic Pediatrics által készített kutatás szerit 1990 és 2010 között összesen 37 673 ilyesfajta sérülést regisztráltak Amerikában a 7 éven aluli gyermekek körében. A jó hír az, hogy mindkét kutatás javuló tendenciákról számol be. Bármennyire is tudatosabbak a szülők, folyamatosan foglalkozni kell ezzel a problémával is, míg a gyermekünk maga nem ismeri fel a lépcsőzés jelentette veszélyeket.

Forrás: www.gettyimages.com

Többféle megoldás létezik, az emeleten és az alsó szinten is bevett eszköz már a rácsos ajtó, ami megakadályozza, hogy baba szabadon flangáljon. Szükséges ellenőrizni, hogy a korlátok és a fokok is stabilak, nem billegnek és az sem árt, ha nem csúszik a lépcső. Ezek az óvintézkedések sokat segítenek, de a teljes biztonsághoz kell a szülői kéz, ami segít a fel/lejutásban. Erre mindig ügyelj, ne csak statisztálj a lépcsőzéshez.