A Legjobb karácsonyi vacsora

A Legjobb karácsonyi vacsora

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Négy részes sorozatból megtanulhatod a legjobb hazai és közeli országok receptjeit

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.

Az adventi hetek során minden szerdán egy-egy ország legjellegzetesebb karácsonyi menüinek elkészítési és tálalási fortélyait lesheted el a TLC A legjobb karácsonyi vacsora című műsorában. A magyar menüt Jókuti András, a Világevő blog szerzője készíti.

„A műsor alapötletét a csatorna regionális gondolkodásmódja, megközelítése adta. Eddig is volt helyi vagy nemzetközi főzőműsor, de regionális még nem. Mindannyian tudjuk, hogy mi történik a saját konyhánkban, vagy egy nemzetközi séf konyhájában, de nem tudjuk, mit főznek a szomszédaink. Úgy gondolom, rendkívül izgalmas felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket régiónk főzési kultúrájában. A karácsony egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a hagyományos magyar, bolgár, román és szerb ételekkel. Ez volt az az egyszerű, de nagyszerű alapötlet, amely tökéletesen illeszkedik a TLC ünnepi műsorkínálatába” – mondta el Alexandra Tiganas, csatornaigazgató.

Kép

November elején Bukarestben találkozott a négy séf, hogy megfőzzék a legjobb karácsonyi ételeket. Hagyományos eszközökkel, helyi receptek alapján készítették el saját országuk ínycsiklandó fogásait, míg a többiek megnézték és kommentálták a konyhai munkálatokat, majd a végén együtt kóstolták meg a menüt.

A sorozat magyar karácsonyi gasztrokultúrát bemutató részében Jókuti András készít el egy összetéveszthetetlenül hazai vacsorát. A Világevő blog írója a rangos lyoni Bocuse intézet hallgatója volt, gyakornokként pedig Magyarország első Michelin csillagos éttermében szerzett tapasztalatot. Gasztronómiai események házigazdája, műsorvezetője, így többek között a Bocuse d’Or Europe 2016 versenyé, és a Budapest Gourmet fesztiválé. Jókuti természetesen halászlével indítja a menüt, és próbálja levenni kollégáit a lábáról. Persze a desszert sem maradhat el: így a vacsora végén a bolgár, a román és a szerb séfek egy igazi magyar mákosgubát is megkóstolhatnak.

A bolgárok karácsonyi konyhaművészetét Ivan Manchev mutatja be, aki a Bolgár Séfszövetség elnöke, és olyan neves éttermekben fordult meg, mint a berlini Hotel Bristol Kempinski, de egy svájci Michelin csillagos étteremben is tanulta szakmája fortélyait. Ő stara planinat készít, ami sült kecskesajt hirtelen kisült spenóttal, újhagymával, friss gombával és tökkel. Főfogásként pedig kapamával töltött tököt készít. Míg utóbbi zöldség hazánkban is ismeretes, a kapama kevésbé: ez egy jellegzetes bolgár étel, amely húsokból (ez esetben disznó- és csirkehúsból, illetve többféle kolbászból), gombából és zöldségekből készül.

Romániát Florin Scripca – művésznevén Chef Foa - képviseli, aki korábban nem kisebb hírességgel dolgozott együtt mint Jamie Oliver, jelenleg pedig a bukaresti Flavours séfje. Kellemes személyiségével és profizmusával az ország egyik kedvencévé vált. Előételként káposztatekercset tálal, főételként pedig házikolbásszal, szalonnával és friss fűszerekkel töltött sertéskarajt.

A szerb gasztrokalandokat az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – mutatja be, aki tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

Van még egy jó hírünk: nem csak a séfeket éri az a kiváltság, hogy részt vegyenek a nagy regionális karácsonyi főzőcskézésben. Bár a műsorban egymásnak szolgálják fel műveiket, az értékelés nem csak az ő feladatuk lesz, mert a nézők is szavazhatnak kedvenc ételeikre a műsorhoz kapcsolódó microsite-on. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje elérhető lesz, így nem csak szavazni lehet, hanem bátran bevethetjük a konyhában is, és a séfektől ellesett módszerrel mi is ételcsodákat varázsolhatunk az asztalra!

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Szerbia - november 30., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Bulgária - December 7., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Magyarország - December 14., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Románia – December 21., szerda 21:00-kor

A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatot a Discovery Networks International megbízásából a Paprika Latino Romania készítette. Executive producerként a Discovery Networks International oldaláról Charlotte Reid és Alexandra Tiganas, a Paprika Latino Romania oldaláról Adrian Boros vett részt a munkában.

Segítség, szerelmes a lányom! Már megint...

Mi kell a szülőnek, hogy ép ésszel kibírja kamasz gyerekei szerelemi kalandjait? Jó humor és néhány pohár bor jól jöhet...

Ezek a gyümölcsök a leghatékonyabbak szívbetegségek ellen

Vannak gyümölcsök, amelyek a bőrt fiatallá és gyönyörűvé varázsolják, mások kiváló immunerősítők, megint mások hatékony segítséget nyújtanak az emésztési panaszokkal szemben. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott vannak azok, amelyek felveszik a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A magyar gyerekekért és az értő olvasásért kampányol a The Chainsmokers

A kampány mögött az Éva új állandó szerzője, Bombera Krisztina keresendő, aki videóriportot is készített a DJ-párossal Hollywoodban. A The Chainsmokers kampányához persze nyereményjáték is tartozik, amelynek keretében aki vásárol #readit feliratú pólót, az találkozhat is a zenészekkel.

Napi horoszkóp június 22.: a Bikák kellő nyitottsággal új szerelmet találhatnak, a Bakoknak segítségre van szükségük egy bizonyos helyzetben

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét fontos üzeneteket küldtek a csillagok!

A műanyag szívószál úri huncutság? Nem, vagyis nem csak a szívószál!

Szoktál főzni vagy rendelsz inkább? Esetleg elvitelre kérsz kaját a közeli kifőzdében, néha meg beugrasz egy gyorsétkezdébe? Tudod, hogy nagyjából mennyi szemetet termelsz akár egyetlen étkezéssel? A szívószál az üdítődben tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa.

Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

A hamburger vagy a gofri hizlal jobban? Felmértük a legnépszerűbb strandkaják energiatartalmát, mert hiszen nem árt előre tudni, hogy mit válasszunk, ha még mindig a lájtosabb fogásokat választanánk.

Napi horoszkóp június 21.: a Kosok komoly akadályokkal küzdenek, a Szüzek lépésről lépésre haladnak a siker felé

Ma is érdemes elolvasni a horoszkópod, mert fontos üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről

Nemsokára kezdődik a Múzeumok Éjszakája, engem pedig régóta érdekelnek a műalkotások nem mindenki számára hozzáférhető történetei. Ezért úgy döntöttem, ellátogatok egy restaurátorműhelybe és közelebbről is megismerkedem az ott pihenő műtárgyak történeteivel.

Fluffy omlett, a legmenőbb tojásétel: ezt edd, ha unod a rántottát

Az utóbbi időben a fluffy omelet – nevezzük habos omlettnek – teret hódít magának a neten és gasztrománok bendőjében. Éppen ideje volt tehát, hogy én is kipróbáljam ezt az új őrületet, megosszam veled a receptet és a tapasztalataimat.

Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod

Hétvégén leruccannátok a nyaralóba vagy hosszabb pihenést terveztek egy külföldi apartmanban? Akkor már csak egy kérdésem maradt: mit fogtok enni az üdülés alatt?

A 3 kedvencem Kányádi Sándor versei közül

A romániai magyar irodalom nagy öregje 89 évesen hunyt el budapesti otthonában. Kányádi Sándor a kortárs költészet egyik legfontosabb figurája volt, sokan nem is tudják, hogy egyik vagy másik versét ő írta.

11 gyanús érzés, amely mérgező baráti kapcsolatra utal

Előfordul, hogy egy barátunk olyan régóta van jelen az életünkben, hogy nem is értjük, mi baj van velünk, csak azt tudjuk, hogy mérgező légkörben élünk. Most felfejtjük pontosan ezeket a baljós jeleket.

Hogyan hat a bor melegben?

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele.

4 étel, aminek a fogyasztása öregíti a bőrödet

Nem csak az számít a ráncok szempontjából, hogy mennyi vizet iszol és milyen a bőrápolási rutinod. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiktől idő előtt elkezdhetsz ráncosodni. A joy.hu cikkéből kiderül, pontosan melyek ezek.

12 reklámszlogen, ami akár tökjó mantra is lehetne

„Just do it”, „A legkisebb is számít” – ezek a rövid, de velős életigazságok akár útmutatóul is szolgálhatnának a mindennapjainkban. Ha nem reklámcélra íródtak volna. Vagy...?

Kis lakások, nagy ötletek: 7 tipp az élhetőbb szűk terek berendezéséhez

Rengetegen élünk olyan aprócska otthonokban, amikben szinte mi is alig férünk el, nemhogy a holmijaink. Nem, most nem arra biztatnálak, hogy mielőbb szabadulj meg felesleges cuccaidtól, inkább tippeket adnék, hogy jobban kihasználhasd a kis helyiségeket.

Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A Runner's World cikkéből kiderül, mit jelent az, hogy hova hízol.

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem