A Legjobb karácsonyi vacsora

A Legjobb karácsonyi vacsora

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Négy részes sorozatból megtanulhatod a legjobb hazai és közeli országok receptjeit

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.

Az adventi hetek során minden szerdán egy-egy ország legjellegzetesebb karácsonyi menüinek elkészítési és tálalási fortélyait lesheted el a TLC A legjobb karácsonyi vacsora című műsorában. A magyar menüt Jókuti András, a Világevő blog szerzője készíti.

„A műsor alapötletét a csatorna regionális gondolkodásmódja, megközelítése adta. Eddig is volt helyi vagy nemzetközi főzőműsor, de regionális még nem. Mindannyian tudjuk, hogy mi történik a saját konyhánkban, vagy egy nemzetközi séf konyhájában, de nem tudjuk, mit főznek a szomszédaink. Úgy gondolom, rendkívül izgalmas felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket régiónk főzési kultúrájában. A karácsony egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a hagyományos magyar, bolgár, román és szerb ételekkel. Ez volt az az egyszerű, de nagyszerű alapötlet, amely tökéletesen illeszkedik a TLC ünnepi műsorkínálatába” – mondta el Alexandra Tiganas, csatornaigazgató.

Kép

November elején Bukarestben találkozott a négy séf, hogy megfőzzék a legjobb karácsonyi ételeket. Hagyományos eszközökkel, helyi receptek alapján készítették el saját országuk ínycsiklandó fogásait, míg a többiek megnézték és kommentálták a konyhai munkálatokat, majd a végén együtt kóstolták meg a menüt.

A sorozat magyar karácsonyi gasztrokultúrát bemutató részében Jókuti András készít el egy összetéveszthetetlenül hazai vacsorát. A Világevő blog írója a rangos lyoni Bocuse intézet hallgatója volt, gyakornokként pedig Magyarország első Michelin csillagos éttermében szerzett tapasztalatot. Gasztronómiai események házigazdája, műsorvezetője, így többek között a Bocuse d’Or Europe 2016 versenyé, és a Budapest Gourmet fesztiválé. Jókuti természetesen halászlével indítja a menüt, és próbálja levenni kollégáit a lábáról. Persze a desszert sem maradhat el: így a vacsora végén a bolgár, a román és a szerb séfek egy igazi magyar mákosgubát is megkóstolhatnak.

A bolgárok karácsonyi konyhaművészetét Ivan Manchev mutatja be, aki a Bolgár Séfszövetség elnöke, és olyan neves éttermekben fordult meg, mint a berlini Hotel Bristol Kempinski, de egy svájci Michelin csillagos étteremben is tanulta szakmája fortélyait. Ő stara planinat készít, ami sült kecskesajt hirtelen kisült spenóttal, újhagymával, friss gombával és tökkel. Főfogásként pedig kapamával töltött tököt készít. Míg utóbbi zöldség hazánkban is ismeretes, a kapama kevésbé: ez egy jellegzetes bolgár étel, amely húsokból (ez esetben disznó- és csirkehúsból, illetve többféle kolbászból), gombából és zöldségekből készül.

Romániát Florin Scripca – művésznevén Chef Foa - képviseli, aki korábban nem kisebb hírességgel dolgozott együtt mint Jamie Oliver, jelenleg pedig a bukaresti Flavours séfje. Kellemes személyiségével és profizmusával az ország egyik kedvencévé vált. Előételként káposztatekercset tálal, főételként pedig házikolbásszal, szalonnával és friss fűszerekkel töltött sertéskarajt.

A szerb gasztrokalandokat az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – mutatja be, aki tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

Van még egy jó hírünk: nem csak a séfeket éri az a kiváltság, hogy részt vegyenek a nagy regionális karácsonyi főzőcskézésben. Bár a műsorban egymásnak szolgálják fel műveiket, az értékelés nem csak az ő feladatuk lesz, mert a nézők is szavazhatnak kedvenc ételeikre a műsorhoz kapcsolódó microsite-on. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje elérhető lesz, így nem csak szavazni lehet, hanem bátran bevethetjük a konyhában is, és a séfektől ellesett módszerrel mi is ételcsodákat varázsolhatunk az asztalra!

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Szerbia - november 30., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Bulgária - December 7., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Magyarország - December 14., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Románia – December 21., szerda 21:00-kor

A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatot a Discovery Networks International megbízásából a Paprika Latino Romania készítette. Executive producerként a Discovery Networks International oldaláról Charlotte Reid és Alexandra Tiganas, a Paprika Latino Romania oldaláról Adrian Boros vett részt a munkában.

Konyhai hackek a pucolástól a szeletelésig, amik megkönnyítik az életedet - VIDEÓ

Utálsz keménytojást pucolni? Nem szereted, ha fokhagymaillatú lesz a kezed, miután megtisztítottad? Meggyűlik a bajod a gyömbérpucolással? A kiwi és gomba szeletelése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé? Akkor van egy jó hírünk számodra!

Te hányadik helyen állsz a saját fontossági listádon?

Nőként számtalan szerepben teljesítünk és profiként zsonglőrködünk a feladatainkkal. De biztos vagy benne, hogy magadra is elég időt fordítasz?

A 21. század és a boros kütyük

A 21. század technológiai forradalma nem csak a számítógépünket és a telefonunkat érte el, a boros világ ugyanúgy rendelkezik saját okos kütyükkel. Lássuk hát, melyek a legfontosabbak vagy leghasznosabbak közülük.

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Ellenállhatatlan, addiktív, halálos édesség, amit az év minden más napján egyszerűen erkölcstelenség lenne fogyasztani, de a karácsony az karácsony!

A férfiak a Földről jöttek. A nők a Földről jöttek. Punktum

Valóban olyan nagy a különbség nők és férfiak között? Egy erős, küzdeni tudó nő nem elég nőies? Egy érzékeny férfi nem elég férfias? Szerkesztőtársunk véleménycikke az Éva egy korábbi számából.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 3. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 12.: a Mérlegek hasznos tanácsot kapnak, a Nyilasoknak fel kell vállalniuk a véleményüket

A hét első munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Nehezebb, mint amilyennek látszik, de nem lehetetlen – Egy hétig stopperrel ettem

Ha most azon gondolkodsz, hogy mi értelme van időre enni, akkor a következő kérdéseket is tedd fel magadnak: vajon mennyi idő alatt szoktam megenni a reggelit, ebédet, vacsorát? Hányszor rágok meg egy falatot? Sokkal nagyobb mennyiséget eszem a kelleténél? Az, hogy milyen gyorsan eszem befolyásolja az egészségi állapotomat?

A világ leghíresebb műtárgyai egy egészen új köntösben – avagy ilyen lenne Van Gogh, ha ő lenne Batman

Mi történik akkor, ha világhírű festők és szobrászok műveit, illetve azok karaktereit kombinálja valaki a mai populáris kultúra elemeivel: napjaink hírességeivel, technológiáival vagy épp 21. századi társadalmi problémákkal? Valami igazán lenyűgöző!

5 társasjáték, amin az egész család gurulni fog a röhögéstől

Jókedv, vidámság és kacagás nélkül is lehet élni – épp csak nem érdemes. Most olyan társasjátékokat gyűjtöttünk össze, amelyeken felnőtt és gyerek együtt hahotázhat. Jellemzően ajándéknak is ideálisak!

Gondold végig most, ne őrülj meg később! 7 tipp adventi előkészületekhez

Az advent az örömteli várakozás, lecsendesedés, számvetés időszaka – elvileg. Ehhez képest ilyenkor hajtjuk túl magunkat a legjobban egész évben. Hogyan lehetne mégis másképp? Végiggondoltuk.

Bohó, elegáns, romantikus vagy hétköznapi? – Mindegyikre mutatunk egy sálmegkötési alternatívát

A sál az egyik legváltozatosabban viselhető kiegészítőnk, így nem érdemes megfeledkezni arról, hogy milyen remekül feldobhatsz vele egy egyszerű pulcsit, kabátot vagy akár pólót. De nem csak a színére és anyagára érdemes ám hangsúlyt fektetned, hanem arra is, hogy hogyan viseled.

Diós és mákos bejglisütés Dobó Katával - VIDEÓ

Dobó Kata sosem sajnálta az időt a bejglikészítésre, hisz ez az elmaradhatatlan karácsonyi süti mindig többet jelentett neki egyszerű édességnél. Kedvenc receptjét, amelyet most főszerkesztőnkkel, Pócsik Anitával sütött meg, az Éva magazin olvasóival is megosztja.

Napi horoszkóp november 8.: a Bikák tökéletes eredményre törekszenek, az Ikrek igazi csapatjátékosok

Ma is kalandokban bővelkedő napunk lesz a csillagok állása szerint.

10 idézet hollywoodi sztároktól arról, hogy szerintük mi a hosszú házasság titka

Ha valami mindig elhangzik a házassággal kapcsolatban, az kétségkívül az, hogy keményen meg kell dolgozni érte. Nagyjából ezt mondják a kedvenc celebeink is, akik természetesen, mint annyi mindenhez, a párkapcsolati tanácsadáshoz is értenek.

Kedves gazdik, lécci ne tegyetek már úgy, mintha a háziállatotok a gyereketek lenne

Ez az erős vélemény arról, hogy kisállatot tartani nem ugyanaz, mint gyereket nevelni, nem tükrözi feltétlenül az álláspontunkat, mindazonáltal érdekes olvasmánynak találjuk, ezért lefordítottuk.

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem