Hogy ne kelljen annyi maradékot kidobnod: 11 praktikus tipp konyhai takarékoskodáshoz

Hogy ne kelljen annyi maradékot kidobnod: 11 praktikus tipp konyhai takarékoskodáshoz
Forrás: Éva magazin / Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Magyarországra sajnos nagyon jellemző a pazarlás: háztartásonként évi több tízezer forintnyi ételt dobunk ki... Pedig akár kis odafigyeléssel is sokat spórolhatunk – nem csak a karácsonyi szezonban.

1. A kenyered java

Ha a család nem nagy kenyérfogyasztó, vágd félbe az egész veknit, és az egyik felet tedd a mélyhűtőbe. Előtte akár fel is szeletelheted. Szükség esetén percek alatt felenged, de még gyorsabb, ha a fagyott szeleteket egyenesen a kenyérpirítóba teszed, és a kiolvasztás funkciót használod. A szikkadt kenyér pedig isteni kenyérfelfújtnak vagy olasz kenyérsalátának elkészítve!


2. Tejtermékek adagolva

A tejet le lehet fagyasztani kis adagokban, így könnyebb később felhasználni. a ma- radék reszelt sajtot kis műanyag dobozban teheted a mélyhűtőbe. Pizzára, tészták- ra felengedés nélkül szórhatod. a natúr joghurthoz keverj bogyós gyümölcsöket, pépesített banánt, majd kis dobozkában vagy jégkrémformában, jégkrémpálcikával fagyaszd le – pár óra alatt kész is a házi édesség.


Olvasd el ezt is!

3. Saláta zacskó nélkül

Ha egyszer kibontod a zacskóját, gyorsan megromlik, inkább válassz helyette friss fejes salátát, az sokkal tovább eláll. Ha jobban szereted az apróbb levelűeket, válaszd a vízitormát, bébispenótot, rukolát, madársalátát.


4. Krumpli a sötétben

A helyes tárolás akár a duplájára is növelheti a burgonya élettartamát. Tartsd hűvös, sötét helyen, az ideális hőmérséklet 5–8 fok között van. A hűtőbe ne tedd. A legjobb, ha papír- vagy vászonzsákban tárolod, mert így nem rohad és nem csírázik.


5. Régi alma nem vén alma

A régi almát belereszelheted például zabkásába, vagy főzz meg egy pár hámozott szeletet krumplival együtt, és sült kolbásszal tálalhatod. De készülhet belőle kompót vagy almaszósz is.


Olvasd el ezt is!

6. Hús egészben

Az előre csomagolt szeletelt szalámi, sonka, csirkemell tényleg pénzkidobás. Ezek helyett válassz inkább egy nagyobb darab füstölt sonkát, csirke- vagy pulykamellet. Süsd meg és szeleteld vékonyra. Szükség szerint ezek is fagyaszthatók. A fogyasztás előtti éjszaka vedd ki, hogy felengedjen.


7. Irány a pékség!

A szupermarketek péktermékei ugyan nagyrészt frissen készülnek, de a házi kenyeret semmi sem pótolhatja... Nézz körül inkább a környéketeken, biztos találsz rendes házi kenyeret, péksüteményeket kínáló boltot.


8. Ne drága olajjal

Ha az olaj íze nem érződik karakteresen az elkészült ételben, használj normál napraforgóolajat a drága olíva helyett. Töltsd egy szép üvegbe, így jobban esik majd ránézni a kamrában.


9. Rend a lelke

Egy jól átlátható szekrényben vagy kamrapolcon azonnal látod, hogy miből tudsz gyors vacsorát rittyenteni. a közeli lejáratú élelmiszerek zacskóit, üvegeit tedd előre, azokat használd el előbb. A finom, drágább olajokat csak salátákra vagy kész ételekre locsold.


Olvasd el ezt is!

10. Vacsora a mélyhűtőből

Mivel minden étel fagyasztva is legfeljebb pár hónapig tartható el, mindig inkább a friss ételek fogyasztására törekedj. Egy hónapban egyszer csak a mélyhűtőben fellelhető hozzávalókból csinálj ebédet, vacsorát.


11. Nem a készételre

Ahelyett, hogy ezekre a drága, egészségtelen és rossz minőségű élelmiszerekre költenél, hétvégenként szánj pár órát a főzésre. Vannak ételek, melyeket nagy adagokban érdemes készíteni, mint a pörkölt, a raguk, a levesek. Ezeket kis adagokban le is fagyaszthatod, hátha szükség lesz hétközben egy gyors vacsorára, ebédre.


Már kapható az Éva Advent! Különszámunkat házhoz is rendelheted. elofizetesem.hu/evaadvent
Már kapható az Éva Advent! Különszámunkat házhoz is rendelheted. elofizetesem.hu/evaadvent

Éva Advent archív

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft