Mi állhat a rendszertelen ciklus hátterében? A szakértő válaszol

Borítókép: Mi állhat a rendszertelen ciklus hátterében? A szakértő válaszol Forrás: Europress
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

Az utóbbi időszakban a menstruációs ciklusom teljesen felborult: előfordul, hogy több hetet késik, illetve teljesen kimarad. Sok változás történt az életemben az elmúlt hónapokban, lehetséges, hogy ez okozza a problémát? Mikor érdemes orvoshoz fordulnom?

Először is nagyon fontos tisztázni a páciens életkorát. Menopauza közeli időszakban ez lehet egy teljesen normális jelenség is. Amennyiben a ciklusok nem sűrűbbek, hanem ritkábbak és a vérzés nem darabos és nem elhúzódó, addig nagy eséllyel egy normális, változókori hormonális helyzetről van szó. Ha sűrűbb, darabos, elhúzódó vérzést, vagy ezek kombinációját tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert súlyos elváltozás is állhat a háttérben.
Ha valakinél fiatalkorban jelentkeznek ezek a tünetek, az valamilyen eltérésre utal. Ennek oka lehet a stressz is, de utalhat hormonális diszfunkcióra, sok minden lehet a háttérben. Ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Összességében mindkét esetben az a legbiztosabb és legmegnyugtatóbb megoldás, ha megmutatjuk magunkat egy szakembernek.