Ezért kell még ma megszabadulnod azoktól a ruháktól, amik nem jönnek rád

Borítókép: Ezért kell még ma megszabadulnod azoktól a ruháktól, amik nem jönnek rád Forrás: Pixabay.com
Tudományos kutatások kimutatták, hogy az „egyszer még belefogyok” ruhák érzelmi terhet jelentenek tulajdonosukra nézve.

A te szekrényedben is lapul évek óta egy-két nadrág, amit képtelen vagy begombolni akkor is, ha _nagyon_ behúzod a hasad? És az a ruha, ami szuperül állt rajtad, amikor „a legjobb formádban voltál”, de most egyszerűen sehogy sem akar feljönni a cipzár?

Ne aggódj, nem vagy egyedül. A Yahoo felmérést indított 1000 amerikai nő körében a ruhavásárlási szokásaikról és a testképükről; mint kiderült, az átlag amerikai nő 4-5 ruhát tart „talonban” a szekrényében, ami „majd egyszer” jó lesz rá.

A kutatásokból az is kiderült, hogy pszichésen rendkívül káros hatással van ránk ez a ruhaőrizgetés. Olyan, mintha folyamatosan body-shamingnek tennénk ki saját magunkat – mintha szüntelenül szemrehányást tennénk magunknak a testalkatunk miatt. Egy pszichológus az ilyen ruhák motiváló erejét is cáfolta az amerikai Shape-nek: „A motivációs stratégiáknak soha nem szabad tartalmaznia önmagunk megszégyenítését” – mondta Samantha DeCaro hozzátéve, hogy az edzés és a helyes táplálkozás sokkal egészségesebb célkitűzések, mint néhány ruhacímke. „Fogadjuk el a testünket olyannak, amilyen most és dolgozzunk azon, hogy egészségesebbek legyünk, ne azon, hogy vékonyabbak” – mondta a pszichológus.