Vigyázz magadra, mert már nem vagy egyedül – 4+1 tipp friss apukáknak

Borítókép: Vigyázz magadra, mert már nem vagy egyedül – 4+1 tipp friss apukáknak
Az apaság életed kalandja és kihívása, amely teljesen megváltoztat. Ezekre figyelj!

Az apaság a sok öröm mellett rengeteg felelősséggel is együtt jár, hiszen apaként nem csak saját magadért vagy felelős, hanem a gyerkőcért is. Ez azt is jelenti, hogy sokkal jobban oda kell figyelned magadra és egészségedre is – nem csak saját magad kedvéért, hanem a gyermekedért is.

Egy gyermek születése óriási izgalom és összehasonlíthatatlan élmény mindenkinek, aki érintett. Azonban az apaság nem pusztán öröm, de nagy felelősség is. Ezért ha a szülés után a kis rizikójú bevásárlást abszolváltuk, érdemes a hosszú távú felkészülést is elkezdeni.

Íme, 4+1 alapvető tipp apáknak, amit érdemes megfontolni, ha gyerekünk születik!

1. Válts életmódot, készíts edzéstervet!

Egy baba érkezése fenekestől forgatja fel a család életét, a szülőknek megváltozik az életritmusuk és a prioritásaik. A kismamáknak köztudottan gyakran adódnak szülés után súlyproblémáik, de az apukák is gyakran érzik magukat elnyűttnek, elhanyagoltnak. Érdemes tudatosan készülni ezekre, előre átbeszélni és lefixálni az életmódbeli változásokat, beosztani, hogy mindenkinek legyen ideje saját magára is.

2. Beszéld meg az extra szabadságot és az otthoni munkavégzést a főnökkel!

Az édesapáknak gyermekük érkezésekor öt munkanap pótszabadság jár, ezt azonban nem feltétlen kell kivenni a csöppség megszületésekor, ráér a kisbaba születését követő második hónap végéig. A szándékot fontos időben bejelenteni a munkaadónak, persze a babák hajlamosak váratlan időpontokban érkezni, ezért a konkrét időpontot megszületésük után célszerű fixálni. De nem csak ezt érdemes átbeszélni a főnökkel. Ha megfelelő a viszony a munkáltatóval, akkor például az otthoni munkavégzésről is érdemes tárgyalni. Neki sem érdeke, hogy a kispapa extra fáradtan jöjjön be reggelente a munkába, így jó ötlet lehet több távmunkáról egyezkedni a munka jellegétől függően.

3. Beszélgess egy komolyat a nagyobb gyerekkel és a nagyszülőkkel!

Nem csak az első pár hónapban jelenthetnek hatalmas segítséget a nagyszülők, hanem évekig komoly terheket tudnak levenni a kisgyermekes szülők válláról. Bevonásuk ugyanakkor komoly konfliktusforrás is. Ők is voltak szülők, sokszor úgy gondolják, hogy mivel tapasztaltabbak, mindent jobban is tudnak. Jó ötlet előre átbeszélni, hogy miben várják a szülők a segítséget és azt is, hogy mindenképpen szólnak vagy kérdeznek, ha segítségre, tanácsra van szükségük. A nagyobb gyerek számára is megterhelő a kistestvér érkezése, gyakran rosszul éli meg, hogy már nem rá összpontosul minden figyelem, nem csak ő a család szeme fénye. Rá is folyamatosan figyelni kell és előre átbeszélni, hogy a kistestvér érkezésével ő ugyanolyan fontos marad, mint amilyen eddig is volt.

4. Figyelj az egészségedre – ne csak Novemberben foglalkozz a prosztatarákkal!

November az elmúlt pár évben a férfi egészség hónapjává nőtte ki magát. Ekkor sokan bajszot növesztenek, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. Ha végigfutjuk a férfiakat leginkább veszélyeztető betegségek rangsorában, akkor láthatjuk, hogy ez a betegség az „előkelő”, második helyen szerepel. Fontos tehát, hogy óvjuk e szervünket és biztosítsuk a jövőjét, átvitt és konkrét értelemben is. Általános tapasztalat, hogy a férfiak akkor mennek csak bárminemű szűrésre, amikor már elviselhetetlen fájdalmaik vannak, és nincs más választásuk. Így van ez a prosztata esetében, éjszakákon és nappalokon át tartó kellemetlen érzések, több kilométernyi ágy-wc út megtétele után érik csak meg a gondolat, hogy gond lehet ezzel a szervvel.

A prosztatát érheti gyulladás, jóindulatu és rosszindulatú megnagyobbodás, ez utóbbi súlyosabb, prosztatarákra utalhat.
„A prosztataráknak nincsenek korai jelei, csak, ha már előrehaladott stádiumban van a betegség. Ekkor a gyakori vizelési inger mellett a leromló szexuális teljesítmény is intő jel lehet. - mondta Dr. Pánovics József, a SOTE egyetemi docense. Ezen kívül az is, ha úgy érezzük, nincs alattunk semmi, de „ülünk valamin”, azaz a végbél előtti rész kicsit megduzzad. Ezek egyértelműen prosztataproblémákra utalhat, a kérdés az, mi áll a bajok hátterében.” - nyomatékosította Dr. Pánovics József.

+1. Állj készen egy esetleges betegségre, gondoskodj előre!

Gyermekünk megszületése után nem intézhetjük el egy legyintéssel a bizonytalant: felelőssé válunk az ő jövőjének biztosításáért is. Egy súlyos betegség komoly anyagi terhet jelenthet, gondoljunk csak a kiesett jövedelemre vagy a kezelések költségeire. Ezek alapjaiban rengethetik meg a családi költségvetést. Egy jó élet-és egészségbiztosítással rengeteg plusz feszültségtől szabadulhatsz meg. Az NN Biztosító Életút programja például jó választás lehet, hiszen a speciális, testre szabható élet- és egészségbiztosítási megoldás ellensúlyozhatja akár a rosszindulatú daganatos betegség miatt kieső jövedelem hatását, és fedezetet nyújthat a kezelés során felmerülő költségekre is. Emellett kézzel fogható segítséget nyújthat, például éjjel-nappal elérhető orvosi call-center tanácsadással, vagy bizonyos esetekben akár külföldi ellátás megszervezésével az orvosi asszisztencia révén.