Bárcsak mindenki elolvasná ezt, aki valaha ítélkezett mások fölött az edzőteremben

Borítókép: Bárcsak mindenki elolvasná ezt, aki valaha ítélkezett mások fölött az edzőteremben Forrás: Europress
Sokan azért félnek edzőterembe járni, mert félnek, hogy a többiek beszólogatnak nekik; néha a félelem nem is alaptalan.

Veled is előfordult már, hogy beléptél egy edzőterembe és úgy érezted: mindenki téged néz? És az megtörtént-e már veled, hogy megláttál egy pocakos bácsit a futópadon és rögtön arra gondoltál: „na, ez se bírja sokáig"?

Az ítélkezés nem csak fájdalmas tud lenni, hanem tévedésen is alapulhat. Erről szól egy amerikai egyetemista Facebook-posztja: legyél kedves. Fogalmad sincs, embertársad min megy keresztül.

„Amikor Chris és én elkezdtünk az edzőtermünkbe járni, egyfolytában méregettek minket. Az is előfordult, hogy valaki „a kigyúrt pár” felirattal posztolt rólunk a Facebookon, és arról is említést tett, hogy „totál szexinek hiszik magukat, csak mert folyton azt a hülye övüket hordják”. Ez két hónappal a hátműtétem után történt, és hát tényleg hordtam súlyemelő övet, hogy ne a hátam legyen annyira kitéve a terhelésnek.

A mondandóm lényege az, hogy mindenki ítélkezés céltáblája lesz előbb-utóbb. Az emberek nem fárasztják magukat azzal, hogy megpróbálják megérteni, honnan jöttél, hová mész és miért csinálod, amit csinálsz.

A túlsúlyos csávó? Némelyek a hurkái miatt ítélnek felette, de arról bezzeg mit sem tudnak, hogy már 50 kilót fogyott és teljesen másképp éli az életét, mint azelőtt.

A vékony lábú fiatalember? Hét térdműtéte volt és most próbálja erősíteni a lábát. Hosszú, kemény munkát igénylő folyamat ez.

A sovány lány, akiről rögtön az jut eszedbe, hogy „igazán ehetne valamit”? Ő túl vékonynak tartja magát és mindent megtenne azért, hogy felszedjen magára néhány kilót, csak hát túl gyors az anyagcseréje.

Az a srác, aki folyton figyeli, mit csinálsz? Tanulni szeretne tőled, csak túl félénk ahhoz, hogy odamenjen hozzád.

A csaj, aki tényleg nagyon ramaty formában van? Igyekszik lélekben felkészülni arra, hogy belépjen a súlyzós edzőterembe, mert retteg attól, hogy az emberek ítélkezni fognak felette. Találgatja, hogy mi mire való, de túl gátlásos ahhoz, hogy bárkitől tanácsot kérjen.

Az a kigyúrt figura, akiről azt hiszed, hogy beképzelt? Ő például nyomorban nőtt fel és az edzést arra használta, hogy ne drogokba vagy alkoholba fulladjon az élete. Nem beképzelt, csak koncentrál.

A nő, aki túl sokáig használja azt az eszközt, amire te is vársz? Ő egy gyerekét egyedül nevelő anya, aki két állásban dolgozik és három gyereket nevel. Keményen pörgeti magát, hogy befejezze az edzését, mert rohannia kell haza, pedig igazából többet kellene pihennie a sorozatok között.

Az az idősebb bácsi, aki furcsa gyakorlatokat csinál és közben állandóan beszél? Ő akkor kezdett edzőterembe járni, amikor a felesége halála után úgy döntött, aktívnak kell maradnia és társasági életet élnie. Azzal, hogy beszélgettél vele két mondatot, már egy picit kimozdítottad a depressziójából.

Több van ezekben az emberekben, mint amit elsőre látsz. Ahelyett, hogy rögtön következtetéseket vonnál le, próbáld meg másik szemszögből nézni őket.

Ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján.”