Csángóföldi magyar gyerekeknek vitt adományt a Szerencsejáték Zrt.

Borítókép:  Csángóföldi magyar gyerekeknek vitt adományt  a Szerencsejáték Zrt.
A magyarok lakta Csángóföld több településére vitt adományokat, köztük tanszereket és asztali számítógépeket a Szerencsejáték Zrt.

A támogatás legfőbb célja volt, hogy a csángóföldi Dumbravénben, Magyarfaluban és Lészpeden élő gyerekek taníttatását oktatási eszközökkel támogassák.

A Szerencsejáték Zrt. már több éve adományokkal segíti a nehéz körülmények között élő csángó magyar falvak kis lakóit és tanárait. Az idei adományozás értékét növeli, hogy a felajánlások nagy részét a munkatársak által felajánlott tanszerek tették ki, melyet az „Adj bele!” c. önkéntes programján keresztül gyűjtöttek össze.

A több héten át tartó jótékonysági akcióban összegyűjtött tanszereket, számítógépeket és egyéb oktatási eszközöket - a vállalati dolgozók nevében – Dr. Braun Márton, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Incze Zsolt a Felügyelőbizottság elnöke adta át a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Dumbravéni Magyar Ház képviselőinek, valamint az iskola növendékeinek. A Dumbravéni Magyar Ház, a magyarfalui iskola tanítói és a gyerekek örömmel fogadták a Szerencsejáték Zrt. munkatársai által összegyűjtött írószereket, illetve a cég által biztosított asztali számítógépeket.

Dumbravén a legfiatalabb csángó község, hiszen csak 1991-ben települtek ide egy folyó áradása miatt lakói. A magyar hagyományok ápolását évek óta foglalkozásokkal és iskolán kívüli magyar oktatással igyekeznek biztosítani helyi pedagógusokkal. A gyerekek így megismerkedhetnek a moldvai táncokkal, kézműves technikákkal, népi gyermekjátékokkal. Mivel a település nagyon szegény, a foglalkozásokhoz szükséges eszközöket a pedagógusok saját fizetésükből tudják csak biztosítani.

Magyarfalu, a többségében magyarlakta település Csángóföld legkeletibb részén található, ahol a magyar nyelv oktatására még szervezett lehetőség nyílik a két tantermes magyar iskolában.