A gyöngy, az időtlen drágakő

Borítókép: A gyöngy, az időtlen drágakő
Coco Chanel nem csak a kosztümöt és a kis feketét, de a gyöngysor viselését is újra divatba hozta...

Napjainkban már nem csak estélyihez, de egy farmerhoz is bátran felveheted, sőt más típusú ékszerekkel is párosíthatod. Bár igaz, hogy a gyöngyöt tudni kell viselni, ma már nem az idős hölgyek kiegészítője. Legyen klasszikus egy- vagy kétsoros, hosszú vagy rövid, a gyöngysor minden korban stílusos. A BÁV novemberi aukcióján te is beszerezhetsz egy ilyen örökérvényű darabot.

Kevesen tudják, hogy a gyöngy valójában drágakő, amit valamilyen édes- vagy tengervizű kagyló hoz létre. Csak a természetes körülmények között (legalább 10 év alatt) kialakult gyöngyöt hívjuk igazgyöngynek. Az, hogy kerek, egyszínű, esetleg ugyanolyan méretű igazgyöngyöket találjunk egy gyöngysorhoz, még fáradságos munka és több ezer kagyló feláldozásával is szinte lehetetlen. Nem csoda, ha mára már a jóval környezettudatosabb tenyésztett gyöngyök vették át az igazgyöngyök helyét.

A japán Kokichi Mikimoto szabadalmaztatta a gyöngytenyésztést a múlt század elején, ez a név mára már a jó minőségű akoya gyönggyel forrt össze. Az egyik legnépszerűbb és egyben legdrágább a sötétebb színű, déltengeri Tahiti gyöngy. A különleges zöldes-fekete színekben játszó gyöngyökért sokan rajonganak. Mivel egy teljes gyöngysor ára meglehetősen borsos, egy gyűrű vagy fülbevaló is tökéletes, ráadásul értékálló választás lehet.

A gyöngy értékét a származási hely, a méret, a forma, a szín és természetesen a fény vagy lüszter határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb és szabályosan kerek egy gyöngy, annál drágább, minél kisebb és szabálytalanabb, annál olcsóbb. Ennek ellenére a mai designerek szívesen használják, a korábban értéktelennek tartott, barokk formákat is. Egy-egy gyöngysor összeállítása, a megfelelő formák, színárnyalatok összeválogatása igazi művészet. Fontos, hogy vásárláskor körültekintően járjunk el, csak megbízható helyen szerezzünk be gyöngyös ékszereinket, ahol a származásról is felvilágosítást nyújtanak, az értékesebb darabokat pedig minőségi tanúsítvánnyal árusítják.

Mivel a gyöngyök felülete sérülékeny, érdemes őket külön selyemzsákocskában tartani. Érzékenyek a napfényre és a kozmetikumokra, ezért mellőzük a parfümöt és krémeket velük érintkező bőrfelületen. Néha töröljük át őket, egy puha, nem karcoló kendővel. Ha pedig gyakran viseljük, nem árt időnként újrafűzetni őket. Ezen egyszerű szabályok betartásával még unokáink is szívesen hordják majd a kedvenc gyöngysorunkat.

További információk: www.bav.hu/aukcio