Izlandon nők ezrei álltak fel a munkahelyükről 14 óra 38 perckor. Hogy miért? Ezért:

Borítókép:  Izlandon nők ezrei álltak fel a munkahelyükről 14 óra 38 perckor. Hogy miért? Ezért:
A nők és férfiak közti fizetéskülönbség miatt sztrájkoltak. De miért pont 14:38? Kiderül.

Hétfőn, október 24-én délután 14 óra 38 perckor nők ezrei álltak fel az íróasztaluktól Izlandon, kapcsolták ki a számítógépüket és a telefonjukat, mondták le a meetingjeiket és mentek tüntetni (vagy haza) – tudósít az Iceland Review.

Az izlandi nők az ellen tiltakoztak, hogy még mindig kevesebbet keresnek átlagosan ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

De miért pont 14 óra 38 perc?

Nos, azért, mert a nők és férfiak közti fizetéskülönbség összátlagot számolva 18%. Ennyivel keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak Izlandon. Vagyis a munkaidejüknek valójában 18%-kal rövidebbnek kellene lennie. Ami azt jelenti, hogy 14:38-ig tart a fizetett munkaidejük – innentől valójában ingyen dolgoznak. Ezért kezdődött a sztrájk hétfőn 14:38-kor.

2016-ban nem először sztrájkoltak az izlandi nők; az első alkalomra 1975-ben került sor, amikor a BBC akkori tudósítása szerint 90 százalékuk részt vett a sztrájkban, a háztartásbeliek is. A sztrájktól megbénult az ország, például az izlandi férfiak kénytelenek voltak maguk vinni a gyerekeket az iskolába.

Ez a 40 évvel ezelőtti sztrájk inspirálta a lengyel nőket is az abortusztörvény elleni tüntetésre néhány héttel ezelőtt.

Október 24-e ezután a Kvennafrí (a nők szabadnapja) nevet kapta, és ezen a napon később is többször sztrájkoltak az izlandi nők; 2005-ben 14:08-kor, 2008-ban 14:25-kor léptek le a munkahelyükről. Ami azt jelenti, hogy 8 év alatt azért javult a helyzet!

A helyzet slusszpoénja, hogy a World Economic Forum elemzése szerint Izlandon a legkisebb a nők és férfiak közötti fizetéskülönbség. Németország a 11., az Egyesült Királyság a 18., az Egyesült Államok a 28., Lengyelország az 51., Magyarország a 99. a 145 országból álló listán. Itt a teljes sorrend.

(Más elemzések is készültek, a fentitől eltérő eredményekkel; az mindegyikben közös, hogy egy olyan ország sincs a világon, ahol a nők többet keresnének, mint a férfiak.)