ADVENTI MESEVILÁG SALZBURGBAN

Borítókép: ADVENTI MESEVILÁG SALZBURGBAN
KÜLÖNLEGES KARÁCSONYI VÁSÁROK A HEGYEKBEN, A TAVAKNÁL, AZ ÓVÁROSBAN

Közeleg a karácsony, gondolni kellene az ajándékokra, de jó lenne pihenni is egy kicsit. Kössük össze a kellemest a hasznossal, nézzünk körül SalzburgerLand, vagyis Salzburg tartomány adventi vásárain. Aki már járt itt, tudja, hogy a hegyekben, ahol decemberre hó lepi az alpesi csúcsokat, talán még különlegesebb élmény az advent.

A tartományi főváros Salzburg óvárosában november 17-én nyílik meg a híres Christkindlmarkt. Méreteiben nem hasonlítható a bécsihez, ám a dóm, az érseki rezidenciák, a fellegvár páratlanul szép keretbe foglalják. Valóságos kis mesevilág nyílik meg előttünk: fényfüzérek, kivilágított standok, illatok, színek, számtalan lehetőség, hogy beszerezzünk néhány ajándékot is. Ötleteket is gyűjthetünk saját készítésű ajándékokhoz, helyi fűszereket, recepteket az otthoni sütés-főzéshez.

Minden vásár más és más, minden település igyekszik valami egyedi ötlettel csalogatni a vendégeket. Ha igazi különlegességre vágyunk, ajándékozzuk meg magunkat a salzburgi hegyi advent élményével. Menjünk el Grossarlba, Hüttschlagba, vagy Hohenwerfen várának karácsonyi vásárára, járjuk végig sétahajóval a hatalmas Wolfgangsee tó menti településeket.

Egy párnapos üdülés talán minden karácsonyi ajándéknál többet nyújthat. A salzburgi régiókban jóformán minden téli sportnak hódolhatunk, de remek időtöltés a lovas szánkózás is. Képzeljük csak el: ragyog a nap, vakítóan kék az ég, csilingelő lovas szán siklik velünk a mesekönyvbe illő havas vidéken. Nem fázunk, de az adventi vásárra érve jól esik meginni egy bögre forralt bort vagy puncsot. Aztán nézelődünk, gyönyörködünk a kézi munkával készült, mutatós portékákban, megkóstoljuk az aprósüteményeket, a kemencében sült krumplit, hallgatjuk az adventi fúvószenét.

A salzburgi advent különlegessége, hogy a világ leghíresebb karácsonyi éneke, a Csendes éj innen indult el világhódító útjára. Érdekes, romantikus történetének, szerzőinek nyomait hét település őrzi Salzburg tartományban. A kis Csendes éj múzeumokban járva fogalmat alkothatunk arról is, hogyan éltek errefelé az emberek 1818-ban, a majd kétszáz éves ének születésekor.

www.salzburgerland.com