10+1 fontos dolog, amit bárcsak tudtam volna a gyerekem gimnáziumi jelentkezése előtt!

10+1 fontos dolog, amit bárcsak tudtam volna a gyerekem gimnáziumi jelentkezése előtt!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kolléganőnk összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és tennivalókat a közelgő felvételivel kapcsolatban.

Ha gimis felvételin töröd a fejed, akkor most dördült el a startpisztoly. Október 20-án minden középiskola nyilvánossá tette a saját fontos időpontjait. De mi az, amit még feltétlenül tudnod kell ahhoz, hogy sikerüljön a felvételi? Összegyűjtöttem neked a saját tapasztalatomat.

1) Nagyon fontos mielőbb megnézned a kiszemelt iskolák honlapját!

Figyelj, hogy mikor lesz igazgatói tájékoztató, és mikor lesznek nyílt napok, bemutató órák! Ezekre regisztrálni kell, és sokszor pillanatok alatt betelnek a helyek. Pedig érdemes személyes tapasztalatokat szerezned, ezért döntsd el, hogy melyik az a pár iskola, amely érdekel titeket, és jelentkezz időben!

Később is csekkold gyakran a honlapokat, az írásbeli vizsga után (pontszámok) és a szóbeli vizsgák előtt (vizsgabeosztás), nem is beszélve az ideiglenes felvételi listák közzétételének idejéről!

2) A személyes infócserénél nincs jobb módszer, ha iskolaválasztásról van szó!

Szervezz találkozásokat, telefonbeszélgetéseket! Ismerjétek meg mások tapasztalatait! Mit gondolnak az iskolájukról, és hogyan érzik magukat azok a gyerekek, akik a kiszemelt intézményekbe járnak? Milyen volt a felvételi beszélgetés, milyen ott az élet? Az ismerőseid és azok ismerősei biztosan tudnak ebben segíteni!

Kép
forrás: europress

3) El kell menteni a legfőbb dátumokat és más információkat!

Előkészítőre jár a gyermeked? Akár igen, akár nem, a Pitagorasz Stúdió és a Tudásvágy Centrum akkor is kínál hasznos információkat, ha nem oda iratkoztatok be. Előbbi ingyenes hírlevelekben mindig tájékoztat a következő fontos időpontról, így semmiről sem fogsz elfeledkezni, utóbbi 2016. november 12-én szóbeli tájékoztatót ad a felvételi eljárás menetrendjéről. A számotokra legfontosabb dátumokat pedig legjobb, ha előre beírod a naptáradba innen.

4) A rendszeres otthoni gyakorlást sajnos nem lehet megúszni.

Az előkészítő sajnos nem pótolja a szülői felkészítést. A felvételi feladatok gondolkodást igényelnek, nem pusztán az iskolában tanultak egyszerű visszaadását. Ha a gyermeked negyedik vagy hatodik osztály után jelentkezik gimibe, akkor te is azonnal észreveszed azt az óriási szakadékot, amely a jelenlegi tanítási módszerek és eredmények, no meg a felvételi feladatsorok között tátong. (A nyolcadikosokat állítólag felkészítik… de otthon együtt gyakorolni talán ez esetben sem árt.) A korábbi évek tesztjeit és megoldókulcsait itt találod, nagyon hasznosak.

Kép
forrás: europress

5)...de ha a családi gyakorlás zátonyra fut – csak semmi pánik!

Nem tudsz hozzászólni a matek feladatokhoz, vagy állandóan konfliktusba torkollik a közös tanulás? Ne ijed meg, ez teljesen normális a szülő/gyermek közös tanulások során (feltéve, hogy nem vagy kiváló pedagógus), különösen akkor, amikor az írásbeli vizsga egyre közeledő határideje miatt növekszik a rátok nehezedő nyomás. Nekünk nagyon bevált, hogy a finisben már csak a Pitagorasz Stúdió egyenként megvásárolható videós megoldásait néztük meg közösen, ahol a felvételi feladatsorokon lassú, nyugodt és érthető magyarázattal mennek végig. Elérhetők itt.

6) Együtt is eldönthetitek, hogy hol írja meg a gyerek az írásbeli vizsgát.

Bizonyára tudod, hogy ennek a helyszíne tetszés szerint választható, függetlenül attól, hogy később hova jelentkezik. Bár a feladatlapok értékelésénél egységes javítókulcsot használnak a gimik, a pontozásnál mégis elkerülhetetlen némi szubjektivitás (pl. a magyar feladatlapon a fogalmazásnál, amellyel 10 pontot szerezhettek az 50-ből!). Nekünk azt súgták, hogy érdemes gyengébb gimiben írásbelizni, mert ott kevésbé szigorúan pontoznak, viszont az itt kapott pontszámot egységesen elismeri az összes többi iskola. (Mi ezt a lehetőséget végül nem játszottuk meg, így nem tudom, hogy tényleg igaz-e…)

7) A jelentkezési formanyomtatványok kitöltése bizony időigényes.

Mert mindegyiket kézzel kell megírnod, iskolánként 2 oldalt, plusz a központi beadvány két oldalát is. Legyen másodpéldányod arra az esetre, ha valamelyiket elrontanád. És ne hagyd az utolsó estére az egészet! (Gondolj bele, mikor töltöttél ki utoljára 10-12 oldalt egy szuszra?)

Kép
forrás: europress

8) Jobb kétszer lecsekkolni mindent, mint egyszer sem!

Jól írtad rá a borítékokra az irányítószámot? Ha nem látod a gyermekedet a suli honlapján a szóbelire behívott gyerekek között, érdeklődj, hogy megkapták-e a jelentkezési lapotokat. A postán is elkallódhat a levél, ha nem személyesen vitted be. Nehogy ezen múljon!

(A fiamat végül oda vették fel, ahol eredetileg meg sem kapták a jelentkezési lapját: mint utólag kiderült, a postás nem volt hajlandó kivinni az ajánlott levelet az irányítószám egyetlen számjegyének elrontása miatt (!) – pedig a gimi neve és címe hibátlan volt. Ha ez nem derült volna ki időben, és nem pótoltuk volna a hiányosságot, akkor nem lett volna esély oda felvételizni.)

9) Nem csak a kiszemelt sulikról érdemes tájékozódni.

Ugyanis hasznos lehet tudni, hogy máshol mennyi volt az átlagos írásbeli pontszám: az AKG-ban írók átlaga például szinte minden évben jól mintázza az országos átlagot. Az is fontos lehet, hogy máshol hogy alakul a szóbeli ponthatár, hiszen ez alapján – és a gyermeked pontszámainak ismeretében – már akkor sejtheted, hogy az általatok bejelölt iskolá(k)ba behívják-e majd szóbelizni, amikor ők még nem tették fel ezt a honlapjukra.

10) Egy furcsa stresszoldó módszer: a tavalyi adatok

Ha már a szóbelin is túl vagytok, és már csak arra vársz, hogy a vágyott iskola honlapján megjelenjen gyermeked jelszava/azonosítója az ideiglenes felvételi listán, akkor is érdemes még ránézned a többi referenciasuli site-jára (a 9. pontban leírt tapasztalatszerzés miatt, hogy lásd, ők hol húzták meg a felvételi ponthatárukat). Ha pedig az ideiglenes felvételi jegyzéken nem a biztos befutók között szerepelnétek, akkor se csüggedj, hanem nézz rá a tavalyi végleges adatokra, hogy bizakodást meríthess abból, hányadik hellyel lehetett a vágyott suliba ténylegesen befutni. A felvételizők rangsora, felvételt nyert tanulók száma itt. (Írd be az OM-azonosítót, települést és nyomj a keresés gombra. A következő lapon kattints a nagyító gombra. Ezután görgess lejjebb, és válaszd ki a „középfokú beiskolázás adatai” linket!)

Olvasd el ezt is!

+1) Gondold át újra az egészet, és add be a módosított felvételi lapot!

Ha már a szóbelin is túl vagytok, beszéljétek meg közösen a vizsgák során szerzett élményeket. Hova járna legszívesebben a gyermeked, hol érezte a legjobban magát, melyik suli volt a legrokonszenvesebb neki? És hova van egyáltalán esélye bejutni a végleges pontszáma alapján? Ezek után nincs más hátra, mint beadni a módosított felvételi lapot. Ha szükséges. Bizonyára elmondják majd nektek is, de ne feledd: ne azt a sulit írjátok legelőre, ahol biztos befutók vagytok, hanem a leginkább vágyott iskolát! Ha pedig mindezzel megvagytok, dőljetek hátra, és ünnepeljetek: túl vagytok egy küzdelmes és remélhetőleg eredményes éven!

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Mi lett veled Nicole? A színésznőre nem lehet ráismerni a legfrissebb fotóin

És ez most nem egy plasztikai baleset! Az instyle.hu híradása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft