Személyes alapú szerelmi történetet olvashatunk hamarosan ebben az eddig kiadatlan Tolkien-regényben

Borítókép: Személyes alapú szerelmi történetet olvashatunk hamarosan ebben az eddig kiadatlan Tolkien-regényben Forrás: Europress
A történet Középföldén játszódik, ugyanakkor Tolkien saját élményeit írta bele. Egy félbehagyott regényről van szó, amelyet a fia szerkesztett újra.

Beren, az ember és Lúthien, a tünde – ez a címe ennek a romantikus fantasytörténetnek, amely önálló kötetként fog megjelenni 2017 tavaszán, éppen 100 évvel azután, hogy megírták.

J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője jó néhány befejezetlen, kiadatlan mesét hagyott maga után, amikor 1973-ban meghalt. Ezeknek egy részét már kiadták az író fia, Christopher Tolkien szerkesztésében – magyarul A gyűrű keresése címmel jelent meg a 90-es években –, de a halandó Beren és a halhatatlan Lúthien regénye most önállóan is megjelenik, méghozzá a több szövegváltozatból újraszerkesztve. Ugyanis a történetnek személyes, Tolkienhez nagyon is közel álló háttere van.

Forrás: Europress
Tolkien és felesége sírja az angliai Oxfordban.

Beren és Lúthien neve ugyanis Tolkien és felesége, Edith sírkövén is látható.

Sosem hívtam Edithet így, Lúthiennek, de ő a történet forrása
áll az író egy levelében, amelyet fiának, Christophernek címzett felesége 1971-ben bekövetkezett halála után.

A Középföldén játszódó történetben Lúthien apja, egy tünde király ellenzi a lány kapcsolatát egy halandóval, ezért teljesíthetetlen feladatot ad Berennek: el kell lopniuk egy szilmarilt, egy tünde ékkövet, ádáz ellenségüktől, Morgothtól.

A Gyűrűk Ura-univerzumban Arwen, a tünde, aki Aragornnal, az emberrel esett szerelembe, maga is Lúthien leszármazottja volt.

Alig várjuk, hogy olvashassuk az újraszerkesztett történetet – és ti?