Sütőtökös muffin recept

Borítókép: Sütőtökös muffin recept Forrás: livewellbakeoften
Jön a sütőtök szezon! Ha eddig nem tetted volna, most készíthetsz belőle édességet is!

A sütőtök szép fokozatosan igyekszik magát belopni a szívünkbe a belőle készített egyre divatosabb fogásokkal. A sütőtök krémlevesen, vagy a sütőtök szuflén túl azonban érdemes az édességek készítésekor is kicsit kísérleteznünk vele, hiszen nagy meglepetésünkre fantasztikus ízeket szabadíthatunk az ízlelőbimbóinkra általa! Most egy klasszikus muffin recepttel készültünk, kicsit megbolondítva, amúgy sütőtökösen! :-)

Forrás: livewellbakeoften
Elkészítési idő: 35 perc
3 személyre
Sütőtökös muffinok
Hozzávalók
  • 1 és 1/2 csésze finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 csésze pépesített sütőtök püré
  • 1/2 csésze növényi olaj
  • 3/4 csésze barnacukor
  • 2 nagy egész tojás
  • 1 teáskanál vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 kis doboz natúr krémsajt (a krémhez)
  • 1/2 csésze sózatlan vaj (a krémhez)
  • 2 csésze porcukor (a krémhez)
  • 1 teáskanál vaníliarúd kikapart belseje (a krémhez is)
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel! Bélelj ki egy 12 db-os muffin sütőformát muffin papírokkal!
2. lépés
Egy nagy keverőtálban alaposan keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fahéjat!
3. lépés
A sütőtök pürét kétféleképpen is elkészítheted: mindkét verzióhoz szabadítsd meg a héjától a sütőtököt és kockázd fel, kb hüvelykujjnyi darabokra! Tedd az így kapott darabokat forrásban levő, enyhén sózott vízbe, és főzd addig, amíg meg nem puhulnak; vagy egy sütőpapírral bélelt tepsiben süsd őket puhára 180 fokon, amíg egy villa könnyedén átszúrható rajtuk! A megpuhult kockákat nyomkodd össze villával, vagy turmixold össze, hogy minél csomómentesebb legyen a püré!
4. lépés
Egy másik keverőtálban most keverd össze a kapott sütőtökpürét az olajjal, a cukorral, a tojásokkal és a vaníliával! Majd egy kézimixer segítségével keverd őket homogénre a száraz hozzávalókkal!
5. lépés
Az így kapott masszát kanalazd a muffin sütőformákba, majd tedd be a sütőbe 15-20 percre! Miután kivetted, hagyd őket hűlni egy rácson, addig készítsd el a tetejükre a krémet! (opcionális)
6. lépés
A krém elkészítéséhez tedd a hozzávalókat egy mixerbe, és készíts belőlük csomómentes krémet! Ha készen vagy, merd át a habot egy nyomózsákba, majd a kellően kihűlt muffnok tetejére formázz belőlük "kalapot"! :-)