Nappalok és éjszakák Palya Beával

Nappalok és éjszakák Palya Beával

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Új dalok, új lemez, új tervek, új baba. Beánál mindig zajlik az élet.

A hangok és a csend bűvöletében élő énekesnő most is őszintén mesél az életéről, a mindennapjairól, a gyermekvárásról és Nappali dalok című új albumáról.

Hogyan született zene a háztartási zajokból? Mikor ismerted fel a dallamot, a ritmust a kávégép berregésében, a porszívó zúgásában vagy a fogmosás hangjaiban? Emlékszel a pillanatra?

Kiskorom óta figyelem a mindennapok zenéjét, sok dalt a saját gyerekkori emlékeim ihlettek, ilyen a Porszívó, a Fogmosi. Mivel én bármit, az utcai lépések ritmusát is dallá írom, így a kislányomra is ez ragad. Hallgatjuk az otthoni hangokat, dobolunk, énekelünk rájuk, jól szórakozunk.

Október 31-én jelenik meg legújabb könyvlemezed, a Nappali dalok, és november 6-án lesz a bemutatója az Akváriumban. Ez egy igazi családi album, mert a CD mellett zenés fejlesztő játékok is szerepelnek benne. A háztartási munkák hogy kapcsolódnak össze a játékokkal? Te mit játszol legszívesebben Lili lányoddal?

A Nappali dalok születése a mi lakásunkba is újfajta játékosságot hozott: Lili gyakran énekelgeti a Rántott húst, abból is a klopfolós-őrjöngős részt, amíg én épp a hússzeleteket lapítom. Így a főzés a „dolgozni” kategóriából átkerül a „játszani” kategóriába. De majdnem az összes könyvbeli fejlesztő játék a vele való kapcsolatból jön, sokszor szoktunk testrész-megnevezőset játszani, hallgatjuk a szívünk ritmusát, vagy egy-egy dal szövegét végig á-val, e-vel, í-vel énekeljük, rengeteget nevetünk ezen.

Ha jól tudom, már tervezed is a Nappali dalok folytatását Éjjeli dalok címmel. Milyen éjszakai neszek ihlettek meg?

Van egy mesevázlatom a Csendről és a Hangról, ez ad egy keretet. Míg a Nappali dalokban egy mozgalmas, táncos zenefolyamot akartam, sok ütőhangszerrel, az Éjjeli daloknál a húrok pengése játszik majd főszerepet, meg a sansula, mint az Altatoknál. Gyakran komponálok félálomban ehhez az anyaghoz, és a második gyerekemhez, az ő titkos világába utazom. Nagy szerepe van a csendnek, két hang közt sok idő telik el. Néha megszólal egy tücsök, koppan a makk a tetőn, a távolból hallatszik egy autó suhanása... de ez mind egy csendszőnyegbe olvad.

Amikor legutóbb kérdeztelek, a Django Mélodies című francia film forgatásáról érkeztél haza. Lassan elkészülnek a film utómunkálatai is. Mikor mutatják be Magyarországon?

Remélem, minél hamarabb. Franciaországban tavasszal lesz a bemutató, és nagyon szeretném, ha a magyar közönség is láthatná, főleg Django zsenialitása és a roma téma miatt. A rengeteg jó zene mellett fontos emberi témáról szól a film, kirekesztettségről, választott kívülállásról, ami valahogyan mindannyiunkat érint.

A dalok iránti megszállott szeretetedet próbálod átadni gyerekeknek és felnőtteknek november 20-án a Müpában, a Szenvedélyem címmel induló új sorozat keretén belül. Mire számíthat az, aki jegyet vesz a produkcióra?

Sok nevetésre, fiatalos lendületre, jó dalokra, a kiváló zenészeimre, és a dalszerzés néhány alapvető trükkjének elsajátítására. Együtt is fogunk dalt csinalni. Vendégem lesz Színész Bob, az egyik legkreatívabb slammer, ő is játékra hívja majd a közönséget. Remélem, ezután az előadás után sokkal többen fognak majd dalokat, dalvázlatokat írni.

Ismét babát vársz, Lilinek testvére lesz. Többször bátran és nyíltan bevallottad, hogy számodra sem volt könnyű a kisgyermekes lét első néhány éve. Most hogyan készülsz rá? Mit szeretnél másképp megélni ezzel a babával?

Több időt akarok hagyni magamnak. Így az első félév biztos, hogy a babázásé, legelőször csak május 8-án énekelek a Müpában, a Selymeim sorozatomban. Meg kevesebbet akarok drámázni, simaságot, egyszerűséget keresek a szülés és a gyermekágyi időszak körül. Érettebb és befelé fordulóbb is lettem, ez segít majd ráhangolódni a babázás első szakaszára.

Ilyen mozgalmas élet mellett tudsz magadra figyelni, magaddal foglalkozni? Mi az, ami a legfontosabb, amiből nem engedsz, ha az egészségedről van szó?

Minden nap jógázom, erősítek. Amikor csak lehet, visszamegyek az alapszintre: figyelem a légzésem, a pillanatot, amikor a levegő az orromhoz ér. És jól eszem, az étrendem alapvető eleme a saláta, verhetetlen vagyok variációkban. Az Eisberg csomagolt salátái rengeteg időt takarítanak meg nekem: a tisztítás, vágás az övék, az enyém csak a kreatív rész, a saláta gazdagítása, fűszernövényekkel, olajokkal, színes zöldségekkel. Mintha a föld áldásait tenném egy tálba, jó érzés így enni.

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Napi horoszkóp február 18.: a Bikák elképesztő sikereket érnek el, a Skorpiók könnyen népszerűvé válhatnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp február 17.: az Oroszlánok számára új kapcsolat van a láthatáron, a Szüzek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a mai horoszkópod is!

Beismerő vallomás: 6 önös érdek, amiért örülök, ha a férjem néha nincs otthon

Néha kell egy kis szabadidő! Aki mást mond... annak nincs igaza, és punktum.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft