Ezért lenne jó, ha ismernéd a szomszédodat! De most tényleg.

Ezért lenne jó, ha ismernéd a szomszédodat! De most tényleg.
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

"

"Eggyel odébb lakom, a sövény felett lesek...", kezdődik a Kiscsillag zenekar refrénje a szomszédságról. És hát lássuk be, lehet hogy van némi igazságtartalma...

Én már szinte tényleg minden féle-fajta lakásban, házban laktam. Megvolt a panel, a sorház, a családi ház, a sok lakásos társasház és most már a bérház is. A tanya még kimaradt, de ami késik, nem múlik, szokták mondani. Egy dolog közös igazából az összesben, mégpedig az, hogy mindenhol vannak szomszédaid. Amikor felköltöztem Budapestre, nekem egészen új tapasztalat volt, hogy a belvárosi társasházban, ahova költöztem, a lakóknak nem volt meg az igényük arra, hogy megismerkedhessenek egymással. Pedig az ember igazán nem haverkodni akart, vagy rátelepedni a másikra, csak szimplán jó lett volna tudni, hogy kikkel osztozik egy folyosón, és hogy kit nézzen lakónak, kit pedig nem kívánatos személynek.

Kép
forrás: europress

Azóta már onnan is elköltöztem, és néhány éve egy kicsi lakásban élünk a férjemmel, amíg meg nem találjuk a nagyobb otthont, ahova továbbléphetünk. Eleinte ez egy cuki kis kuckónak tűnt a város közepén, csendes bérházban, egyre korosodó szomszédokkal. Azonban nemrég jó néhány lakás tulajdonost cserélt, és megkezdődtek az átalakítási munkák. Az elkészült lakásokba újabb és újabb arcok költöztek be, akik szintén nem vágytak a bemutatkozás halvány formájára sem. A közvetlenül mellettünk kibelezett és újragondolt otthonnak azonban „normálisabb” tulaja lett, mint amire számítottunk, akivel már az adás-vétel után kezet ráztunk és azóta is tartjuk a jó kapcsolatot. A lakásba ugyan nem ő költözött, hanem kiadásra szánta azt, és így ismét várhattunk a sorsra, hogy vajon kit, vagy kiket fúj mellénk a szél.

Kép
forrás: europress

Nos, úgy tűnik Hans és Günther sem igényelte a bemutatkozást,- így a nevük továbbra is fiktív-, de a szájukat látszólag tudják használni, mert sokszor éjjel 2-kor, 4-kor is imádják próbálgatni a hangszálaikat, üvöltés, illetve igazi „törvénytelen” röhögés formájában. Az továbbra sem derült ki, hogy a falunk másik oldalán ideiglenes kollégiumot alakítottak-e ki, netalán egy féltudományos labor működik, vagy szerelőműhelyt üzemeltetnek, ami biztos az az, hogy folyamatosan új emberek jönnek-mennek át a közös előterünkön, tegnap pedig két segwayjel gördültek ki a lakásból. (Hogy ez utóbbiak hogy férnek el azon az uszkve 25 négyzetméteren, továbbra is kérdéses.) Szóval mindezen dolgokból és a már korábbi tapasztalataimból azt a konklúziót sikerült levonnom gondolatban, hogy ha a szorosan egymás mellett élő emberek kísérletet tennének rá, hogy megismerjék egymást, és tudnák, hogy ki lakik a szomszédjukban, az mégiscsak előnyökhöz juttatná őket, mégpedig ilyenekhez:

Kép
forrás: europress

# Meg tudnák különböztetni az ott lakókat a betörőktől...

# Naponta egy valakihez már biztosan tudnának szólni, ha más nem annyit, hogy „szia-szia”!

# Amikor elutaznak lenne kit megkérni, hogy ügyeljen a portájukra, és hívja fel őket, ha beindult a riasztó, leázott a plafon, vagy ha valami gyanúsat tapasztal.

# Építhetnék a kapcsolati tőkéjüket. Például. Mert lehet, hogy olyan valaki mellett laknak, aki egyszer hasznukra válhat a munkájukban, vagy hasonló.

# Megbeszélhetnék az egyéni igényeiket, és nem csak egymás háta mögött puffoghatnának, vagy acsarkodnának egy esetleges lakógyűlésen.

Kép
forrás: europress

# Átcsöngethetnének, ha elfogyott a tojás, a sütőpapír, vagy ha valamiért elment az internet, hogy esetleg rácsatlakozhatnak-e ideiglenesen a másikéra...

# Tudnák, hogy ha valami baj történik, elég átkopogni és valaki máris a segítségükre siet, vagy netalán ki tudja hívnia szükséges szerveket.

# Talán még barátok is lehetnének, vagy összejárhatnának játszani a gyerekeik, vagy levihetnék közösen sétálni a kutyáikat.

# Nem lenne olyan kellemetlen némán végigállni azt a pár percet a liftben, hanem válthatnának pár szót helyette.

# Gyorsabban eljutnának mindenkihez a lakóközösséggel kapcsolatos információk.

# Még az is lehet, hogy mernének kulcsot hagyni a másiknál arra az időre, amíg hosszabb időre nincsenek itthon. Mert jól esne, ha valaki megöntözné a virágokat, vagy bekapcsolná a fűtést mire hazérnek a távollétből.

Ti mit gondoltok? Túl nagyok, vagy vállalhatatlanak az elvárásaim? Ez mindig, mindenhol így lesz majd ezentúl? Akkor is ha saját házba költözünk, vagy messzebb a belvárostól? Mert szerintem nem kéne, hogy az ismerkedés, a jó célt szolgáló kommunikáció otthontípustól függő legyen. Azért én még próbálkozom...lehet, hogy holnap kölcsön kérem az egyik segwayt! :-D

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Napi horoszkóp február 18.: a Bikák elképesztő sikereket érnek el, a Skorpiók könnyen népszerűvé válhatnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp február 17.: az Oroszlánok számára új kapcsolat van a láthatáron, a Szüzek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a mai horoszkópod is!

Beismerő vallomás: 6 önös érdek, amiért örülök, ha a férjem néha nincs otthon

Néha kell egy kis szabadidő! Aki mást mond... annak nincs igaza, és punktum.

Itt az ideje, hogy te készítsd el magadnak a zabtejet!

Sokan vannak, akik valamilyen ételintolerancia miatt fogyasztanak gabona- vagy egyéb magtejeket az állati eredetűek helyett. Sokan pedig azért, mert rendkívül finomak, és emellett persze egészségesek is. Egy baj van csak velük, hogy meglehetősen drágák. De tudtad, hogy ezeket simán előállíthatod akár otthon is, fillérekből?

7 dolog, amit mindenképp nézz meg az autón vásárlás előtt, ha édesanya vagy

Anyaként jövünk csak rá igazán, mennyit nyom a latba, ha a valódi igényeinkhez választunk magunknak autót.

Napi horoszkóp február 16.: a Szüzek kitartanak a céljuk mellett, a Skorpiók végre kikapcsolódhatnak

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ma is izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól érkeznek!

Kipróbáltuk az új közautó szolgáltatást, hogy neked már ne kelljen azon pánikolnod, például miért nem tudsz elindulni

Január közepe óta lehet használni a Mol carsharing szolgáltatását, így már azok is autóval mehetnek be dolgozni, akiknek egyébként nincs saját kocsijuk. Mint nekem! Igaz, nekem még jogsim nincs, viszont van egy erre (is) alkalmas fickóm, aki elvezeti helyettem az autót, ha épp szükség van rá. A napokban együtt próbáltuk ki, hogyan is működik ez a szolgáltatás az életben. Mert épp szükségünk volt rá…

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft