Megnéztük Sarah Jessica Parker új sorozatának első részét

Borítókép: Megnéztük Sarah Jessica Parker új sorozatának első részét
A Válás szinte semmiben sem hasonlít a Szex és New Yorkra. Sorozatepizód-kritika következik.

Vigyázat, ez a cikk spoilereket tartalmaz.

Frances (Sarah Jessica Parker) a fürdőszobatükör előtt áll és a ráncait nézegeti. Bekopog a férje, Robert (a Kerülőutak című filmből is ismert Thomas Haden Church játssza, ezúttal „50-es évek” bajusszal) és követeli a nemek közötti egyenlőséget a fürdőszobahasználat terén, arra hivatkozva, hogy ma reggel is kénytelen volt egy kávésdobozba... ööö... kakilni.

A Válás (Divorce) nyitójelenete kellőképpen megadja a hangnemet. Az első két percből már tudjuk, hogy

– egy vígjátéksorozatot látunk, legalábbis abban az értelemben, hogy nem fogják egymást kibelezni és elevenen megnyúzni, mint a Trónok harcában, sem pedig a tárgyalóteremben szembesíteni minket egy-egy Óriási Erkölcsi Dilemmával, mint A férjem védelmében című tévésorozatban.

– de vígjáték ide vagy oda, a cucc a legkevésbé sem olyan habkönnyű, mint a Szex és New York volt. Nem, kedves SATC-rajongó, ne is álmodozz róla, hogy itt egy Samantha minden epizódban el fogja mondani, hogy az a lényeg, hogy rendesen megcsináljanak, és egy Charlotte még közbe is vágjon, hogy oké, de én rózsaszirmokon szeretnék feküdni ezalatt. Itt egy Komoly Magánéleti Ügyről van szó, kérem szépen, háromdimenziós szereplőkkel, meglehetősen viharvert házasságokkal és főképp nagyon sok K, B és F kezdetű szóval.

– És akkor még nem is beszéltünk SJP outfitjeiről, amelyek közt még véletlenül sem szerepel balerina-tüllruha vagy Manolo-cipő.

Bizony, SJP – legalábbis a sorozat első részében – középen elválasztott hajjal, hosszú, visszafogott színű szoknyákban és vastag kötött pulóverekben (tél van) küzd a szakadék szélére sodródott házasságával.

Amúgy ezzel nincs egyedül: legjobb barátnője, Diane (Molly Shannon) az 50. születésnapi partiján kis híján tragédiát okoz a házassága miatti teljes kétségbeesésében. Ráadásul ő az egyetlen, aki ismeri SJP... bocsánat, Frances piszkos titkát egy kockás inges, szemüveges, reménytelenül rendezetlen hajú lúzer, Julian személyében (Jemaine Clement új-zélandi színész játssza). Frances azt állítja, szerelmes belé, Diane szerint viszont „te nem is őt szereted, hanem a f...át”. Na de mit fog ehhez szólni Robert, amikor rájön? Hát, természetesen kizárja Francest a közös házból és közli, hogy pokollá fogja tenni az életét.

A Válás első epizódja annyira szürkésbarna, téli, dekadens és reménytelen, visszafogottan perlekedő egykori szerelmesekkel és szomorúan profán szexszel, hogy ennél már csak felfelé vezethet az út. A 6-7. rész környékére már feltétlenül színeket jósolunk és tavaszt és megborotválkozott, kockásodó hasú férfi szereplőket.