Edd magad egészségesre!

Edd magad egészségesre!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Egészségesen és boldogan!” Ez volt Jamie mottója, amikor megálmodta legújabb szakácskönyvét melyből itt a két kedvenc receptünk.

„Egészségesen és boldogan!” Ez volt Jamie mottója, amikor megálmodta legújabb szakácskönyvét, melynek címe Minden napra superfood. Jamie Oliver a szemünk előtt lett a fiatal, bohókás tévés szakácsból megabirodalmat iránytó üzletember, akinek 40. születésnapja mérföldkő volt az életében. „Őszinte leszek: afféle önvizsgálatra késztetett ez az alkalom – mégpedig az egészségi állapotomat illetően.”

Pályája kezdetétől milliókat ösztönzött arra, hogy jó minőségű nyersanyagokból főzzenek, és friss, ízletes ételeket fogyasszanak. Ezúttal táplálkozási és egészségügyi szakemberek segítségével olyan recepteket kreált, amelyekkel bebizonyítja, hogy lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni. Próbáld ki te is!

Úgy hiszem, ezzel a könyvvel az volt a feladatom, hogy elinduljak, tanuljak a legjobb egészségügyi és táplálkozástudományi szakemberektől, orvosoktól, kutatóktól, tanároktól – hogy eljussak a legegészségesebb helyekre a világon, összegyűjtsem a lehető legtöbb információt, és továbbadjam neked a legfontosabb tudnivalókat. Így hát pontosan ezt tettem; hozzáadtam a magam harmincéves konyhai tapasztalatát, és így hoztam össze ezeket a fincsi recepteket, falatnyi darabokra aprítva beletettem mindazt a szuperhasznos tudást, amely rád és a mindennapi életedre is vonatkozik. Sokat alkudoztam és veszekedtem a táplálkozástudományi csapatommal, hogy az ötletek és a receptek izgalmasak, érdekesek, újszerűek és finomak legyenek, hogy mindegyikben képviseltessék magukat a különféle egymást kiegészítő, tápanyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag ételcsoportok. Minden recept tükrözi a kiegyensúlyozott arányok filozófiáját és a megfelelő adagolást, hogy a kellő mennyiségű ételt vehessük magunkhoz (lásd a 260. oldalt). Nincs ebben semmi becsapás: lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni. A tesztelők meg is lepődtek, hogy némelyik adag mennyire bőséges!

Úgyhogy mindegy, melyik fejezetből melyik receptet választod – márpedig legalább 30 reggelit, 30 ebédet és 30 vacsorát találsz itt –, az mindenekelőtt és leginkább az ízlelőbimbóidat fogja csiklandozni és jóllakat – de abban is biztos lehetsz, hogy beleillik a kalóriák napi rendszerébe, és ennek köszönhetően jó erőnlétben fog tartani. Kevesebb, mint 400 kcal a reggeli, az ebéd és a vacsora pedig egyaránt 600 kcal alatt jár, szóval bőven van még ráhagyás nassolásra és italokra.

És mondok még valamit: a receptek miatt bankot sem kell rabolnod. A csapatom beárazta az összes ételt, a szupermarketek és a helyi hentesek, halasok árait is figyelembe véve: 2015-ös árakon egy adag átlagosan 2,50 angol fontba kerül (nagyjából 1000 forint). Nem tudom, te mit gondolsz erről, de ahhoz képest, hogy az egészséged szempontjából mekkora hasznot hoz, ha ebből a könyvből főzöl, szerintem ez kifejezetten olcsó.

Akár híven követed a könyvet minden étkezésnél, akár csak be-belátogatsz, hogy így egészíts ki más ételeket, azt remélem, hogy ez mindenképpen szilárd forrásmunka lesz, amelyre mindig támaszkodhatsz. Jó és egészséges reggelit, ebédet és vacsorát akartam mutatni, és még néhány izgalmas ötletet nassolni- és innivalókhoz, hogy segítsek áttekinteni a kiegyensúlyozott menü összeállítását, de nem csak azt: kiegyensúlyozott napok, hetek és hónapok megtervezését is.

Ha csak néhány ötletet merítesz ebből a könyvből, utána akkor is másként kezdesz majd gondolkodni az ételekről, meg arról, hogy milyen hatást képesek közvetlenül kiváltani benned testileg és szellemileg – kedvező változásokat hozhat nemcsak a táplálkozási szokásaidban, hanem remélhetőleg a környezetedben élők táplálkozási szokásaiban is. Az étel arra való, hogy örüljünk neki, megosszuk, élvezzük, az egészséges, tápláló étel pedig sokszínű, jóízű és, ami a legfontosabb: kellemes.

Akármelyik receptet választod, jól választasz – ez ennek a könyvnek a legfontosabb ígérete.

A receptek alapos tesztelése szokás szerint, mint mindig, most is végigkísérte a könyv elkészültét, mert az a célom, hogy minden egyes alkalommal minden sikerüljön neked.

(A könyv INNEN rendelhető meg)

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe.

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft