Edd magad egészségesre!

Borítókép: Edd magad egészségesre!
„Egészségesen és boldogan!” Ez volt Jamie mottója, amikor megálmodta legújabb szakácskönyvét melyből itt a két kedvenc receptünk.

„Egészségesen és boldogan!” Ez volt Jamie mottója, amikor megálmodta legújabb szakácskönyvét, melynek címe Minden napra superfood. Jamie Oliver a szemünk előtt lett a fiatal, bohókás tévés szakácsból megabirodalmat iránytó üzletember, akinek 40. születésnapja mérföldkő volt az életében. „Őszinte leszek: afféle önvizsgálatra késztetett ez az alkalom – mégpedig az egészségi állapotomat illetően.”

Pályája kezdetétől milliókat ösztönzött arra, hogy jó minőségű nyersanyagokból főzzenek, és friss, ízletes ételeket fogyasszanak. Ezúttal táplálkozási és egészségügyi szakemberek segítségével olyan recepteket kreált, amelyekkel bebizonyítja, hogy lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni. Próbáld ki te is!

Úgy hiszem, ezzel a könyvvel az volt a feladatom, hogy elinduljak, tanuljak a legjobb egészségügyi és táplálkozástudományi szakemberektől, orvosoktól, kutatóktól, tanároktól – hogy eljussak a legegészségesebb helyekre a világon, összegyűjtsem a lehető legtöbb információt, és továbbadjam neked a legfontosabb tudnivalókat. Így hát pontosan ezt tettem; hozzáadtam a magam harmincéves konyhai tapasztalatát, és így hoztam össze ezeket a fincsi recepteket, falatnyi darabokra aprítva beletettem mindazt a szuperhasznos tudást, amely rád és a mindennapi életedre is vonatkozik. Sokat alkudoztam és veszekedtem a táplálkozástudományi csapatommal, hogy az ötletek és a receptek izgalmasak, érdekesek, újszerűek és finomak legyenek, hogy mindegyikben képviseltessék magukat a különféle egymást kiegészítő, tápanyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag ételcsoportok. Minden recept tükrözi a kiegyensúlyozott arányok filozófiáját és a megfelelő adagolást, hogy a kellő mennyiségű ételt vehessük magunkhoz (lásd a 260. oldalt). Nincs ebben semmi becsapás: lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni. A tesztelők meg is lepődtek, hogy némelyik adag mennyire bőséges!

Úgyhogy mindegy, melyik fejezetből melyik receptet választod – márpedig legalább 30 reggelit, 30 ebédet és 30 vacsorát találsz itt –, az mindenekelőtt és leginkább az ízlelőbimbóidat fogja csiklandozni és jóllakat – de abban is biztos lehetsz, hogy beleillik a kalóriák napi rendszerébe, és ennek köszönhetően jó erőnlétben fog tartani. Kevesebb, mint 400 kcal a reggeli, az ebéd és a vacsora pedig egyaránt 600 kcal alatt jár, szóval bőven van még ráhagyás nassolásra és italokra.

És mondok még valamit: a receptek miatt bankot sem kell rabolnod. A csapatom beárazta az összes ételt, a szupermarketek és a helyi hentesek, halasok árait is figyelembe véve: 2015-ös árakon egy adag átlagosan 2,50 angol fontba kerül (nagyjából 1000 forint). Nem tudom, te mit gondolsz erről, de ahhoz képest, hogy az egészséged szempontjából mekkora hasznot hoz, ha ebből a könyvből főzöl, szerintem ez kifejezetten olcsó.

Akár híven követed a könyvet minden étkezésnél, akár csak be-belátogatsz, hogy így egészíts ki más ételeket, azt remélem, hogy ez mindenképpen szilárd forrásmunka lesz, amelyre mindig támaszkodhatsz. Jó és egészséges reggelit, ebédet és vacsorát akartam mutatni, és még néhány izgalmas ötletet nassolni- és innivalókhoz, hogy segítsek áttekinteni a kiegyensúlyozott menü összeállítását, de nem csak azt: kiegyensúlyozott napok, hetek és hónapok megtervezését is.

Ha csak néhány ötletet merítesz ebből a könyvből, utána akkor is másként kezdesz majd gondolkodni az ételekről, meg arról, hogy milyen hatást képesek közvetlenül kiváltani benned testileg és szellemileg – kedvező változásokat hozhat nemcsak a táplálkozási szokásaidban, hanem remélhetőleg a környezetedben élők táplálkozási szokásaiban is. Az étel arra való, hogy örüljünk neki, megosszuk, élvezzük, az egészséges, tápláló étel pedig sokszínű, jóízű és, ami a legfontosabb: kellemes.

Akármelyik receptet választod, jól választasz – ez ennek a könyvnek a legfontosabb ígérete.

A receptek alapos tesztelése szokás szerint, mint mindig, most is végigkísérte a könyv elkészültét, mert az a célom, hogy minden egyes alkalommal minden sikerüljön neked.

(A könyv INNEN rendelhető meg)