Mit csinálj, ha a két legjobb barátod válik? Szerintünk ezt...

Borítókép: Mit csinálj, ha a két legjobb barátod válik? Szerintünk ezt... Forrás: europress
Szinte elkerülhetetlen, hogy kivedd a részed egy ilyen szituációból, de ha már így van, legalább igyekezz jól csinálni!

Két ember kapcsolata kizárólag kettejükre tartozik, szoktuk mondani nagyon leegyszerűsítve a valóságot. Sajnos a gyakorlat legtöbbször azt mutatja, hogy akárhogy is akarunk tenni ellene, néha mégis kénytelen-kelletlen belefolyunk a barátaink, ismerőseink életébe. Tipikusan ilyen eset, amikor két jó barátunk, vagy a párunk legjobb barátja és az ő társa bejelentik, hogy elválnak. Mivel az addig felépített közös dolgaikba általában a baráti kapcsolatok beletartoznak, így a barátok értesítése legtöbbször igen kínos fejezete ennek az amúgy is fájdalmas folyamatnak. És valóban, már az ő szemszögükből is végtelenül nehéz ez az időszak, hát még azoknak, akik frissen értesülnek a hírről, és hirtelen azt sem tudják hogyan kezeljék a helyzetet. Tapasztalatainkra építve összeírtunk néhány jótanácsot, hogy mire érdemes odafigyelned, ha barátként esetleg hasonló szituációba kerülnél!

1)) Ne szakítsd meg az igaz barátságot!

Ha az egyik féllel, vagy akár mindkettővel régi, igaz barátságot ápolsz, ettől még nem kell egyikről sem lemondanod! Ha úgy érzed, hogy fejben külön tudod választani őket, akkor idővel semmi okod nem lehet rá, hogy ne találkozz a felekkel! Egyeztess az érintettekkel, hogy hányadán állnak az esetleges közös programok lehetőségével, és tartsd tiszteletben a kérésüket!

2)) Már az elején tisztázd mindkét féllel!

Mivel mindannyian felnőtt, értelemes emberek vagytok, így bátran beszéld meg mindkét féllel, hogy szándékodban áll külön-külön is tartani velük a kapcsolatot! Vállald fel, mondd el nekik, mert ha rögtön az elején tiszta lapokkal indulsz és felállítod a szabályokat, később nem kell aggódnod az esetleges sértődések miatt! Tisztázd velük, hogy a magad részéről mindenképp ki kívánsz maradni a párkapcsolatukat érintő témákból, hiszen az nem tartozik rád, de a megszokott dolgokat szívesen csinálnád továbbra is velük.

Forrás: europress

3)) Ne beszéld ki egyiket a másiknak!

A legjobb, ha egyáltalán nem érintitek ezentúl a válás körüli témákat, és csak arra fókuszáltok, hogy mi jön ezután, és hogy milyen jó dolgokat tartogat még a barátságotok! Ez a váláson átesett embernek nagyobb segítség lesz, mint hogy a múltba visszahúzó sztorikkal bombázod a tudatalattiját!

4)) Ne közvetíts!

Sajnos elég sokan beleesnek abba a hibába, hogy elkezdnek a közös barátokon keresztül üzengetni egymásnak,- bármi is legyen az üzenet jellege. Erre senkit, így téged sem kényszeríthetnek, és hozhatnak ezzel kellemetlen szituációba! Ha az első ilyen próbálkozásnál egyértelműen meghiúsítod a szándékukat, nem fognak tovább próbálkozni.

Forrás: europress

5)) Maradj pártatlan a véleményedben, ha mindketten jelen vannak!

Ha bármilyen vita alakulna ki köztük a jelenlétedben, jobb ha semleges maradsz. Mindegy, hogy a párkapcsolatról, vagy egy hétköznapi dologról van-e szó, ne állj oda egyikőjük véleménye mellé sem: vagy mondj egy teljesen eltérő saját véleményt, vagy igyekezz semleges maradni!

6)) Ne pletykálj!

Neked sem esne jól, ha hasonló esetben egy barátod továbbadna rólad bizalmas, vagy kellemetlen információt azoknak, akikre egyáltalán nem tartozik. Ha a barátod a bizalmába fogad, ne rombold a viszonyotokat azzal, hogy elpletykálsz bármit is a köztetek elhangzottakból, mert egyszerűen nem illik, ráadásul könnyen visszajuthat a fülébe!

Te kerültél már hasonló szituációba? Írd meg, hogyan kezelted a kialakult helyzetet!