Babos-zöldséges csili: ebéd hűvösebb napokra

Borítókép: Babos-zöldséges csili: ebéd hűvösebb napokra Forrás: fuss&főzz
Teljesértékű ebéd hűvösebb napokra. Egy szabadban eltöltött sportos óra után pedig kifejezetten jól fog esni ez a kiadós és egészséges csili!

A hűvösebb napokon, főleg sportolás után igazán elkél egy kis energia, ami még fel is melegít! A következő egy nem teljesen vegetáriánus recept, de tele van zöldséggel és rostban gazdag babbal. Bármilyen babot használhatsz, vagy adhatsz hozzá lencsét, ami sűrűbb állagot ad a csilinek. Barna rizzsel, sós keksszel, tortillával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel tálald!

Elkészítési idő: 1 óra
6 főre személyre
Babos-zöldséges csili
Hozzávalók
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 225 g darált marha-, sertés-, pulyka- vagy csirkehús
  • só és őrölt fekete bors
  • 1 hagyma, felaprítva
  • 1 evőkanál zúzott fokhagyma
  • 2 kis padlizsán, felkockázva
  • 1 cukkini, apróra vágva
  • 2 répa, apróra vágva
  • 110 g gomba negyedekbe vágva
  • 1 friss vagy szárított csípős csilipaprika, kimagozva és felaprózva (elhagyható)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál oregánólevél felaprítva vagy 1⁄2 teáskanál szárított
  • 200 g hámozott, kimagozott és felaprított paradicsom (jó a konzerv is, ne szűrd le)
  • 750 g konzerv vesebab (a levét tartsd meg)
  • 500 ml zöldségleves, de ízlés szerint lehet több is
  • friss koriander vagy újhagyma felaprítva

TÁPÉRTÉK ADAGONKÉNT: 1310 kJ, 313 kcal, 37 g szénhidrát, 12 g rost, 19 g fehérje, 10 g zsír, ebből telített 2 g, 824 mg nátrium

1. lépés
Hevítsd az olajat egy nagy leveseslábasban közepes hőfokon. Add hozzá a húst. Sózd és borsozd, pirítsd gyakran kevergetve 10 percig, vagy amíg egyenletesen meg nem barnul.
2. lépés
Szedd ki a húst a lábasból, és csepegtesd le róla a zsírt. Közepes lángra tedd vissza a lábast. Tedd bele a hagymát és fokhagymát. Keverd és pirítsd 1 percig, vagy amíg meg nem puhul.
3. lépés
Add hozzá a padlizsánt, cukkinit, répát és gombát. Sózd és borsozd. Pirítsd gyakran kevergetve 10 percig, vagy amíg el nem kezdenek puhulni és illatozni, úgy szabályozva a hőt, hogy oda ne égjenek (a zöldségeknek karamellizálódniuk kell egy kicsit).
4. lépés
Keverd bele a csilipaprikát (ha használsz), köményt és oregánót. Add hozzá a paradicsomot és babot, annyi folyadékkal együtt, hogy ellepje (használj levesalapot vagy vizet).
5. lépés
A keveréket forrald fel, főzd 15 percig, időnként kevergetve és a vizet pótolva, ha szükséges, amíg a babok teljesen meg nem puhulnak és az ízek össze nem simulnak. Kóstold meg és fűszerezd, ha kell. Tálald korianderrel vagy újhagymával.