Almás zabpelyhes reggeli keksz

Borítókép: Almás zabpelyhes reggeli keksz Forrás: bakeeatrepeat.ca
Ha igazán könnyed és finom reggelire vágysz, amiből akár egész hétre is elraktározhatsz, készítsd el ezt az almás zabpelyhes kekszet!

Egy jó kekszből sosem elég! Hiszen nincs is annál jobb, mint hogy reggelente van mit belemártogatni a teánkba, kávénkba, vagy kakaónkba. :-) De ha még csak nem is reggel vágyakoznánk egy egészséges nassra, akkor ez a recept tökéletes alternatíva lehet a tízóraink, vagy uzsonnánk kiváltására is. Napokig eltartható, de nem valószínű, hogy megéri a másnapot...

Forrás: bakeeatrepeat.ca
Elkészítési idő: 25 perc
4 személyre
Almás zabpelyhes reggeli keksz
Hozzávalók
  • 1 csésze zabpehely
  • 1 csésze búzafinomliszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 2 nagy egész tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csésze reszelt alma
  • 1/2 csésze mazsola
  • csipet cukrozott fahéj (a meghintéshez)

Elkészítés:

Egy keverő tálban a száraz hozzávalókat,- a cukor kivételével-, jó alaposan összkeverjük. A puha vajat krémesre dolgozzuk a barna cukorral és a vaníliakivonattal egy robotgép segítségével. Ebbe a krémbe keverjük az előzőleg lereszelt almát, majd fokozatosan hozzáadjuk a száraz egyveleget is. A kész masszába beleadagoljuk a mazsolát (elhagyható, ha valaki nem szereti), és körülbelül egy órára hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsire sütőpapírt fektetünk. A lehűlt masszából nagyjából két evőkanálnyi adagokat merünk ki egyszerre, - ez felel meg egy keksz méretének-, majd enyhén nedves kézzel lelapítjuk a kiszedett halmokat. Ha szeretnénk, megszórjuk a tetejét a cukrozott fahéjjal mindegyik kekszünknek.

9-10 percig sütjük, akkor van kész a sütemény, ha halvány barna színt kap a sütőben. Ekkor kivesszük, és még 10 percig rácson hűlni hagyjuk, hogy összedermedjen a tészta, és ne essen szét a kezünkben.

Tipp: Légmentesen záródó dobozban akár 5 napig is eltartható, de ha lefagyasztod, akár 3 hónapig sem veszti el az ízét.