Almás zabpelyhes reggeli keksz
Egy jó kekszből sosem elég! Hiszen nincs is annál jobb, mint hogy reggelente van mit belemártogatni a teánkba, kávénkba, vagy kakaónkba. :-) De ha még csak nem is reggel vágyakoznánk egy egészséges nassra, akkor ez a recept tökéletes alternatíva lehet a tízóraink, vagy uzsonnánk kiváltására is. Napokig eltartható, de nem valószínű, hogy megéri a másnapot...
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze búzafinomliszt
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 6 evőkanál sótlan vaj
- 1/2 csésze barna cukor
- 2 nagy egész tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csésze reszelt alma
- 1/2 csésze mazsola
- csipet cukrozott fahéj (a meghintéshez)
Elkészítés:
Egy keverő tálban a száraz hozzávalókat,- a cukor kivételével-, jó alaposan összkeverjük. A puha vajat krémesre dolgozzuk a barna cukorral és a vaníliakivonattal egy robotgép segítségével. Ebbe a krémbe keverjük az előzőleg lereszelt almát, majd fokozatosan hozzáadjuk a száraz egyveleget is. A kész masszába beleadagoljuk a mazsolát (elhagyható, ha valaki nem szereti), és körülbelül egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsire sütőpapírt fektetünk. A lehűlt masszából nagyjából két evőkanálnyi adagokat merünk ki egyszerre, - ez felel meg egy keksz méretének-, majd enyhén nedves kézzel lelapítjuk a kiszedett halmokat. Ha szeretnénk, megszórjuk a tetejét a cukrozott fahéjjal mindegyik kekszünknek.
9-10 percig sütjük, akkor van kész a sütemény, ha halvány barna színt kap a sütőben. Ekkor kivesszük, és még 10 percig rácson hűlni hagyjuk, hogy összedermedjen a tészta, és ne essen szét a kezünkben.
Tipp: Légmentesen záródó dobozban akár 5 napig is eltartható, de ha lefagyasztod, akár 3 hónapig sem veszti el az ízét.