3 hiba, amit sok tinédzser elkövet a közösségi médiahasználat során

Borítókép: 3 hiba, amit sok tinédzser elkövet a közösségi médiahasználat során Forrás: www.gettyimages.com
Mivel nincs az a határ, amit egy tinédzser ne akarna az intergalaktikus térbe kitolni, érdemes meghatározni az alapállást, például a közösségi média használatában, ezzel valamelyest talán sikerül csökkentenünk az online-ragadozók és a cyberbullying (zaklatás, bántalmazás) esélyét.

A probléma túlságosan általános, a tinédzserek részéről viszont sokszor elbagatellizált, egészen addig, amíg nem szembesülnek a következményekkel. Négy tipp, mire hívd fel a gyereked figyelmét, mielőtt túlságosan belegabalyodna a közösségi hálóba és felülne a figyelemkeltés netes divathullámára.

1. Fotók

Mielőtt bármilyen képet posztolna magáról, tegye fel a következő kérdéseket magának:

- Vajon az általam leginkább kedvelt felnőtt családtagom szerint ez a kép ok?

- Van-e a fotón bármi, amit felhasználhat ellenem az az ismerősöm, aki nem kedvel?

2. Hasonlítgatás

Nehéz megállnia, hiszen „mindenki” online él, „minden” látható, és ki akarna lemaradni? Mivel a lehetőségek nem egyformák, a hasonlítgatás könnyen szül hazugságot („Mi jövőre megyünk Ibizára!”). A hazugság személyiségromboló hatásának könyvtárnyi az irodalma.

3. Tényleg ez életed filmje?

Ami extrém, az érdekes és izgalmas – de ez nyilván nem feltétlenül igaz. A kitűnni vágyás gyakran önveszélyes akciókkal, a testi épség kockáztatásával vagy más megalázásával járó videókat szül, a tinédzsereket (és sokszor a felnőtteket…) ugyanakkor kevéssé érdekli, hogy adott esetben az életükkel játszanak.