3 recept, „amit még a hülye bátyám se tud elcseszni”

Borítókép: 3 recept, „amit még a hülye bátyám se tud elcseszni” Forrás: Europress / A kép illusztráció
Egy kedves, gondoskodó fiatal lány frenetikusan vicces szakácskönyvet készített a bátyjának – terjed is a neten, mint annak a rendje.

Bármely kutyaütő szakács, nemtől/kortól függetlenül remekül hasznosíthatja ezt a szakácskönyvet, amelyet egy fiatal lány készített a bátyjának azzal a címmel, hogy:

„Receptek, amiket tutira nem tudsz elcseszni”

Írta: a legjobb húg az egész kib*szott világon

A könyv előszavában a szerző hasznos tanácsokkal látja el bátyját a konyhai eszközök karbantartásáról. Például figyelmezteti, hogy „soha ne merészelje” a rozsdamentes acél palacsintasütőt a mosogatógépbe tenni és ne süssön rajta tojást. Ha koszos, süssön rajta egy kis olajat közepes lángon, kaparja le róla a maradékokat, majd ha kihűlt, törölje le papírtörlővel és kész. Majd következik a legfontosabb tanács:

Soha ne felejtsd el, hogy a főzés művészet, kísérletezés és tök jó dolog... Találd meg a saját ritmusodat és stílusodat a konyhában... Ha nem sikerül elsőre minden tökéletesen, sebaj, így tanulsz. Csak le ne égesd a konyhát... Boldog karácsonyt, hülyegyerek.

Milyen jó testvér, nem igaz?

És most következzen néhány recept a gyűjteményből magyarul. Elsőnek a legegyszerűbb, a csirkehúsleves:

4 személyre
Csirkeleves, amit még egy ősember se tudna elrontani
Hozzávalók
  • 1 egész csirke
  • 1 kisebb zacskó tojásos tészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 szár zeller
  • 4 sárgarépa
  • 3 babérlevél
  • 2 ek bazsalikom
  • 2 ek rozmaring
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors
1. lépés
Tedd a csirkét egy nagy fazékba 1 fej felnegyedelt hagymával, 2 sárgarépával és 2 zellerszárral. Önts bele vizet, hogy éppenhogy elfedje és kislángon rotyogtasd 2–4 órán át.
2. lépés
Ha kész, vedd ki a csirkét és a zöldségeket a fazékból és hagyd a csirkét kihűlni, mielőtt kicsontoznád és lehántanád a bőrét. (Egy mellet és egy combot tegyél félre a csirkesalátának.)
3. lépés
Darabold fel a maradék hagymát, répát és zellert és zuttyantsd bele a fazékba. Adj hozzá babérlevelet, bazsalikomot, rozmaringot és pirospaprikát. 10 perc kell a répának, hogy megpuhuljon, aztán tedd bele a felvágott, kicsontozott csirkét és a tésztát. Ha a tészta lágyra főtt, tömheted a fejedet.

A csirkeleves maradékából remek salátát lehet készíteni:

1 személyre
Saláta maradék csirkéből kutyaütőknek
Hozzávalók
  • maradék (vagy 20 dkg) főtt csirke
  • 1 szár zeller
  • 0,5 dl majonéz („a minőségit válaszd, öreg!”)
  • 2 ek mustár („minőségibb cucc kell ebből is, nem az, ami a hotdogra való”)
  • 0,5 ek tabasco szósz
  • só, bors

„Ha ezt se tudod megcsinálni, reménytelen eset vagy.”

1. lépés
Darabold fel a csirkét és a zellert. Keverd össze a többi izével, edd szendviccsel vagy magában, egyenesen a tálból. Még mindig olvasol, okostojás?

És egy spagetti, ha főzni szeretne valamit a tisztelt báty a kiszemelt lánynak:

Krémsajtos sült spagetti, ha imponálni akarsz egy csajnak
Hozzávalók
  • 0,5 kg spagetti
  • 1 ek olívaolaj
  • 0,5 kg darált marhahús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma (felaprítva)
  • kóser só
  • feketebors (frissen őrölt)
  • 2 konzerv darabolt paradicsom (egyenként 400 ml-esek)
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 0,5 tk szárított oregánó
  • 0,5 tk szárított petrezselyem
  • 0,5 tk csilipaparika (összedarabolva; elhagyható)
  • fél bögre (120 g) krémsajt
  • fél bögre (120 g) tejföl
  • fél bögre (120 g) cheddar sajt (reszelve)
  • fél bögre (120 g) monterrey jack sajt (reszelve: igazából bármi más is lehet)
  • 2 ek friss petrezselyem (apróra vágva)

...már ha egyáltalán sikerül rávenned a lányt, hogy átjöjjön.

 

(Tipp: ha mégsem jön át vagy túl sokat csináltál, ez a kaja könnyen lefagyasztható műanyag dobozokba adagolva. Várd meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl, mielőtt lefagyasztanád! 1 perc alatt megmelegíthető a mikróban.)

1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Finoman kenj ki olajjal egy kisebb tepsit (23x33 cm-es az ideális).
2. lépés
Egy nagy fazékban, forró sós vízben főzd ki a tésztát a csomagoláson szereplő instrukciók szerint. Jó alaposan csöpögtesd le.
3. lépés
Egy nagy serpenyőben forrósíts olajat közepes lángon. Tedd bele a darált húst, a hagymát és pirítsd addig, amíg a hús meg nem barnul. Ez 3–5 percig fog tartani. Figyelj arra, hogy a húsdarálék össze ne ragadjon. Ízlés szerint sózd és borsozd; a fölösleges olajat öntsd le róla.
4. lépés
Keverd bele a konzerv paradicsomot, a bazsalikomot, az oregánót, a petrezselymet, a csilit; sózd és borsozd ezt is ízlés szerint.
5. lépés
Egy tálkában kavard fel a sajtkrémet és a tejfölt.
6. lépés
Az előre kikent tepsiben rétegezd fel a megfőtt tésztát, a sajtkrémet és a darált húsos-paradicsomos szószt; szórd meg reszelt sajttal. Tedd bele a sütőbe és süsd 15–20 percig, amíg bugyborékolni nem kezd és át nem sül. Tálald azonnal, friss petrezselyemmel megszórva.