6 tipp a tudatosabb, zöldebb vásárlásért

Borítókép: 6 tipp a tudatosabb, zöldebb vásárlásért Forrás: europress
Nem szabad megelégednünk a már meglévő környezettudatos szokásainkkal, egyre többet kell beépítenünk a mindennapi életünkbe! Mi most a tudatosabb, zöldebb vásárlásra ösztönzünk benneteket!

A környezettudatos életmódunk nem szabad, hogy abban merüljön ki, hogy mi bizony már szelektíven gyűjtjük otthon a hulladékot! Odafigyelhetünk akkor is, amikor a háztartásunkhoz, táplálkozásunkhoz, ruházkodásunkhoz vásárolunk kellékeket, öltözéket, vagy élelmiszert. Összeszedtünk néhány okos öko tippet arra az esetre, ha esetleg újra akarnátok kicsit gondolni a beszerzéseiteket, és ezentúl még tudatosabban szeretnétek vásárolni.

Forrás: pinterest

1>> Csökkentsd a mennyiséget, csak a fontos dolgokat vedd meg!

Biztos, hogy az összes élelmiszer el fog fogyni a tervezett idő alatt, amit megvásárolsz; biztosan szükséged van még egy körömlakkra a több száz hasonló szín mellé? Gondold végig, - esetleg készíts kimutatást az otthoni fogyasztásról,- hogy minél kevesebb dolog landoljon idővel a szemétben!

2>> Vásárolj helyi vállalkozóktól, őstermelőktől!

Belegondoltál már, hogy mennyi utat tesz meg egy termék, amíg felkerül az üzletek polcaira? Ugyan az sem elhanyagolható tény, hogy például a hazai idénytermények jóval egészségesebbek, és ízletesebbek is lehetnek; azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után az adott termék eljuttatása a vásárlókhoz.

Forrás: pinterest

3>> Hasznosítsd újra!

Vásárolj többször használható dolgokat, hanyagold az eldobhatókat! Vegyél például újratölthető elemet a sima helyett; a lecserélt, de még működő mobilodat használd például GPS-nek; a reggeli kávéhoz vegyél egy kerámia, vagy hőtartó kávéspoharat, amit bárhova magaddal tudsz vinni; esetleg használj papírzsebkendő és papírszalvéta helyett textil változatot! A háztartási hulladékot vizsgáld meg más szemmel is: nézd meg, például milyen otthoni dekorációt készíthetnél belőle!

4>> Kevesebb kemikáliát használj!

Ma már szinte minden lehetőség adott ahhoz, hogy kivond a káros tisztító,- és tisztálkodószereket a használatból. Minden háztartási tisztítószer, mosószer elérhető már vegyszermentes formában is, méghozzá igen bő választékkal a drogériák polcain. De visszatérhetsz a régi bevált, természetes szerekhez is, mint például az ecet, a citrom , a szódabikarbóna. A bőröd ápolásához is igyekezz egészséges, és természetes alapanyagokból készült termékeket választani, így nem csak a testeddel teszel jót, de a lefolyóba is kevesebb káros anyag fog távozni egy-egy fürdés alkalmával.

Forrás: pinterest

5>> Legyen újraforgatható a ruhatárad!

Ami alatt azt értjük, hogy igyekezd hanyagolni a fölösleges darabok megvételét; vásárolj másodkézből divatos cuccokat, - nem árt, ha találsz egy-két jó secondhand boltot-, ne dobd ki a már megunt, vagy kinőtt ruhákat sem: ajándékozd el, hirdesd meg, vagy vidd ki egy garázsvásárra a szükségtelen mennyiséget! Keress egy jó szabót, varrónőt, aki könnyen átalakítja az örök darabjaidat; és vásárolj hazai, még ismeretlen tervezőknél! Ez utóbbival nem csak támogatod egy helyi kisvállalkozás beindítását, de segíted azon termékek piacra jutását, amelyek nem utaztak akár kontinenseket is, csak hogy felvehesd őket.

6>> Vigyél magaddal szatyrot a vásárláshoz!

Szerezz be egy masszív, többször használatos, újrahasznosítható szatyrot, és azt vidd magaddal, ha vásárolni mész! Az üzletben utasítsd vissza azokat a zacskókat is, amiket ingyen adnának az eladók, ne növeld ezzel is a háztartási hulladékod mennyiségét! Ha már van otthon egy-két ilyen példányod, tegyél el belőle a kocsiba, a bicikli kosarába, vagy a táskádba, hogy mindig legyen nálad, ha esetleg meglátnál valamit!

Forrás: pinterest

Ti is tudatosan figyeltek a bevásárláskor, hogy a lehető legzöldebb módon tegyétek azt? Írjátok meg kommentben, hogy szerintetek mikre érdemes még hangsúlyt fektetni! Köszönjük!