Miért kell ennyi szűrővizsgálat terhességnél? A szakértő válaszol

Borítókép: Miért kell ennyi szűrővizsgálat terhességnél? A szakértő válaszol
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

Második gyermekemet várom, az első terhességem során minden rendben ment. Az első terhességem sok évvel ezelőtt volt, amikor még nem találkoztam lépten-nyomon mindenféle szűrővizsgálattal. Ön szerint nincsenek rossz hatással ezek a vizsgálatok a terhességre és a magzatra? Valóban szükségesek ezek?

A sokféle teszt ugyan okozhat némi feszültséget a várandósban, de előnyük ennél sokkal nagyobb. Véleményem szerint nagyon jól meg kell választani, hogy milyen szűrővizsgálatokat végzünk a terhesség során – feleslegeseket természetesen nem kell – ezeket jó minőségben és precízen kell elvégezni.
A rendelkezésre álló szűrővizsgálatok az anyai betegségek esetleges megjelenését elő tudják jelezni, ugyanakkor egyes vizsgálatok lehetőséget biztosítanak a magzati fejlődési rendellenességek kiszűrésében is. Várandósok esetében ilyen lehet például a terhesség alatti cukorbetegség, a helytelen pajzsmirigy-működés, a terhesség alatti magas vérnyomás – amely veszélyes az anyára és a babára nézve is –, valamint ehhez köthető kórképek kiszűrése. A magzati fejlődési rendellenességek a terhesség már igen korai szakaszában kimutathatóak a szűrővizsgálatok segítségével, a súlyos szívfejődési rendellenességek 90%-a például már a várandósság 12. hetében.