Legyen a sport az új fegyvered! Tippek 4 különböző élethelyzethez

Borítókép: Legyen a sport az új fegyvered! Tippek 4 különböző élethelyzethez Forrás: Éva magazin / Europress
Ne keress több kifogást – járj inkább utána, milyen típusú, intenzitású és rendszerességű sporttevékenységgel teheted a legtöbbet és a legjobbat saját magadért!

Nem szabad mindent nagyvonalúan, egyetlen kézlegyintéssel és a génekre való hivatkozással elintézni, beletörődni a fáradékonyságba, az észrevétlenül felkúszott extra kilókba, a folytonos betegeskedésbe. Nemréghatalmas port kavart az a tanulmány, amely egypetéjű ikreken vizsgálta a sport pozitív hatását, és amelynek eredményeit a Medicine & Science in Sports & Exercise című tudományos kiadványban publikálták. A kutatásban 30-as éveikben járó férfi ikerpárokat figyeltek meg: a testvérek még a táplálkozási szokásaikban is maximálisan hasonlítottak egymásra, az egyetlen különbség köztük az volt, hogy az ikerpár egyik tagja felnőtt korában abbahagyta a rendszeres testedzést. Annak ellenére, hogy a testvérek génállománya azonos, az az alany, aki nem sportolt, három mozgás nélküli év után már az inzulinrezisztencia tüneteivel kezdett küzdeni, magasabb volt a testzsírindexe, rosszabb az állóképessége, és – ami a legizgalmasabb – kevesebb szürkeállománnyal rendelkezett agyának azon területén, amely a koordinációs képességért és a mozgás vezérléséért felelős.

Tudjuk, mennyire nehéz 20 megválaszolatlan e-mail, vasalatlan ing vagy a félkész vacsora mellől felpattanni és felhúzni a futócipőt – ám ha konkrét céllal építjük be a sportot az életünkbe, előkelőbb helyre kerülhet a fontossági sorrendünkben. Kutatások igazolják, hogy különböző típusú sporttevékenységekkel különböző eredményeket lehet elérni – igazíthatod tehát a mozgást a saját igényeidhez. Az eredmények, sikerélmények pedig hosszú távon is motiválni fognak arra, hogy rendszeresen útba ejtsd az edzőtermet.

Így sportolj, ha energikusabb szeretnél lenni

A rendszeresen végzett testmozgás egyik pozitív hatása, hogy csökkenti a fáradékonyságot – ezt több tudományos kutatás, vizsgálat is kimutatta már az évek során. Heti 4-5 napon keresztül végzett, mindössze 20 percnyi, közepes intenzitású sporttevékenységtől (ez akár gyors séta vagy egy sor stretchinggyakorlat is lehet) már egy hónap után energikusabbnak érezheted magad. A mozgás ráadásul lassítja az öregedés folyamatát, mivel kimutathatóan megnöveli sejtjeink élettartamát. Ennyi időráfordítást igazán megér, nem?

Így sportolj, ha sokat betegeskedsz

Bizonyára te is hallottad már napjaink elmésségét, miszerint az ülés az új dohányzás: a szakértők szerint minél kevesebbet mozogsz és minél több időt ülsz egy helyben, annál magasabb az esélye... nos, nagyjából minden egészségügyi probléma kialakulásának. Nincs szükség extrém életmódváltásra ahhoz, hogy ellensúlyozd az irodai munka káros hatásait – elég, ha beszerzel egy lépésszámlálót és arra törekszel, hogy a nap végére minél magasabb számot mutasson a kijelző. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis minden mozgás számít! Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint azok, akik heti 150 percnyi sportnak nem minősülő mozgást végeztek (például levelet gereblyéztek a kertjükben, gyalog mentek boltba vagy fel-alá sétáltak telefonálás közben), ugyanannyira voltak egészségesek, mint azok, akik ezt a 150 percet sportolással (például kerékpározással) töltötték. Hasonló volt a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, sőt még a derékbőségük is.

Így sportolj, ha hajlamos vagy a depresszióra

Ha a rendszeresen edzőket megkérded, mi a jó a mozgásban, leggyakrabban azt válaszolják: az, hogy sokkal jobban érzik magukat tőle. Nemcsak jól, hanem nagyszerűen! Nők esetében még látványosabb a sportolók és nem sportolók közötti különbség: a lelkiismeretesen mozgók még a legnehezebb időkben is kevesebbet stresszelnek, aggodalmaskodnak, sokkal nagyobb az önbizalmuk, jobb az önértékelésük.

Ha hajlamos vagy a szorongásra, esetleg diagnosztizáltak már nálad depressziót, mindenképp kezdj el mozogni: bizonyára te is hallottál már arról a híres amerikai kutatásról, amelyet depresszióban szenvedők bevonásával végeztek. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy azoknak, akik hetente háromszor 45 percet aerobikoztak, ugyanolyan mértékben javult a lelki, mentális egészségük, mint azoknak a pácienseknek, akik sport helyett antidepresszánst szedtek. Az aerobik remek hangulatjavító, csakúgy, mint a jóga vagy az erősítő gyakorlatok. Ha folytonos búskomorságoddal szeretnél leszámolni, sportolj rendszeresen, de ne túl keményen. Kerüld azokat a mozgásformákat, amelyek túl nehezek, komplikáltak vagy túlzottan megterhelők – negatív, elbátortalanító élményre nincs szükséged, a lényeg, hogy legközelebb is szívesen visszamenj edzeni. Lehetőleg minden egyes napra iktass be valamilyen mozgást, mivel a sport hangulatra gyakorolt pozitív hatása (ami a szerotonin és endorfin fokozott termelődésének köszönhető) szakértők szerint általában csak 24 óráig tart.

Forrás: Europress

Így sportolj, ha fogyni akarsz vagy szeretnéd megőrizni az alakodat

Szomorú tény: önmagában a sport nem fog jelentős testsúlycsökkenéshez vezetni – ehhez a táplálkozási szokásaidon is változtatnod kell. Az is bebizonyosodott ugyanakkor, hogy azok tudják sikeresen megtartani a súlyukat jelentős fogyás után, akik a hét majd’ minden napján végeznek testmozgást. Ha te is szeretnél megszabadulni jó pár felesleges kilótól, váltogasd a kardio- és az erősítő edzéseket és sportolj legalább heti öt alkalommal egy órát. A kardiogyakorlatokkal sikeresen elégetheted azokat az extra kalóriákat, amikből a felesleges zsírpárnák születnek, az erősítő gyakorlatokkal pedig izomtömeget építesz és azt meg is őrzöd, ezzel pedig hozzájárulsz az anyagcseréd karbantartásához, felpörgetéséhez – még a menopauza idején is.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.