Pörgesd fel a nagyit! – 4+1 program ötlet nyugdíjasoknak

Borítókép: Pörgesd fel a nagyit! – 4+1 program ötlet nyugdíjasoknak Forrás: europress
Ilyen programokra is vágynak még a nagyik, csak maximum nem mondják neked! Épp ezért jó, ha a kezedbe veszed az irányítást!

Azoknál a nagyiknál, ahol már felnőttek az unokák, bizony egyre ritkábbak, vagy lassan el-el maradoznak a mozgalmas programok. Pedig vannak még nagyon is aktív nagymamák, nagypapák, akik még nem szeretnének naphosszat egy karosszékben ücsörögni, hanem társaságra, feladatokra, programokra vágynak. Az én egyik nagyikám tipikusan ilyen: társaságban ragyog és szárnyal, de ha egyedül marad az otthona ölelésében, sokszor eluralkodik rajta a depi hangulat. Nemrég kérdeztem is tőle, hogy miért nem jár vele hasonlókorúak társaságába, - mondjuk egy nyugdíjas klubba.

Aztán gyorsan kaptam is a választ, hogy „hogy nézne az ki, hogy öregapád nélkül elmegyek egy ilyen helyre?”. Jót nevettem a felvetésen és próbáltam rá utalni, hogy az ilyen klubbokba elsősorban beszélgetni járnak az idősebbek, nem „úgy ismerkedni”. Arról nem beszélve, - mondtam, hogy a papát is néha elrángathatnád ilyen helyekre, hogy kicsit néha felpezsdüljön! Megvitattuk magunk közt a témát, és ekkor jutott eszembe, hogy írok egy cikket arról, hogy mennyi mindent lehetne még egy kis nyugdíjas életébe becsempészni, hogy ne érezze magát egyedül, hasztalannak, vagy túlontúl lelassultnak.

Ha te szüleid, nagyszüleid is hasonló cipőben járnak, mint az én aktív nagymamám, akkor ezekhez hasonló közös, vagy önálló programokat szervezhetsz, javasolhatsz neki!

Forrás: europress

1) Nyugdíjas klubbok

Tudom, ez azért elég alap, de mivel rengeteg idős ember csak fél átlépni a komfort zónáját, és azért nem jár el ilyen helyekre, esetleg első ízben bevezethetnéd te magad egy ilyen társaságba. A legtöbb klub szervez tematikus esteket, vetélkedőket, és a nagyobb ünnepek körül is megadják a módját a programoknak.

2) Netes oktatás, internet hozzáférés

Ha van még olyan érdeklődő a nagyi, hogy hajlandó lenne felkattintani a netre, fogj hozzá magad az okításához, vagy írasd be egy nyugdíjasoknak szóló internetes tanfolyamra! Leginkább az olyan tartalmakkal tudod vonzóvá tenni számukra az internetezést, mint a recept oldalak, természettel foglalkozó site-ok, vagy akár a Pinterest, amivel ugyebár mi is el tudunk ütni néhány órácskát. Ha már jól megy neki a böngészés, lepd meg egy tablettel, és net előfizetéssel, hogy veled is bármikor tudja tartani a kapcsolatot, mondjuk Skypeon, vagy Messengeren!

Forrás: europress

3) Közös szórakozás

Legalább két hetente vidd el magaddal valahova! Legyen ez egy jó koncert, egy színházi előadás, vagy egy állatkerti séta! Nem baj, ha lassabban megy a nézelődés, vagy végig ülitek az egészet: a lényeg, hogy kimozduljon a szokásos környezetéből!

4) Magazin előfizetés

Ne hagyd, hogy kiessen a világ folyásából! Vegyél a szülinapjára egy éves magazin előfizetést, ösztönözd az olvasásra! Aztán persze beszéljétek meg, hogy kinek melyik cikk tetszett a legjobban!

+1: Vidd magaddal nyaralni, utazni!

Ha jó kondiban van a nagyi, és kedvet is érez a kiruccanásra, vidd magaddal, ha elutazol! Meglátod nagyon fogja élvezni, egészen más szemszögből is megismerheted majd mellette az utazás szépségeit! Később jó lesz felidézni is az együtt töltött kellemes időt, és megszerzett élményeket; talán még az is kiderül, hogy egy igazán belevaló útitárssal hozott össze a sors! ;-)

Ti szerettek közös programot szervezni a nagyszülőkkel, idősebb szülőkkel? Írjátok meg, mik voltak eddig a legjobb élményeitek!