Advent
Te
Ti
Alkoss
Szerezd be
Lásd
Éva Utazó
2017. 12. 16. szombat Etelka

Vekerdy Tamás: Amerikából jöttem, 2. rész

Vekerdy Tamás: Amerikából jöttem, 2. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A gyerekpszichológus most amerikai élményeiről mesél.

Vekerdy Tamás pszichológus saját rovatot indított az Éva magazinban: ha szeretnél tőle többet olvasni, vedd meg a legfrissebb lapszámot! :)

Hajnalban indulunk Budapestről, Amszterdamban átszállunk, és amikor megérkezünk Bostonba, ott dél van. Kedves vendéglátónk hazafuvaroz, megcsodáljuk mindenütt a szép pázsitot, a nagy fákat, és hogy sehol nincsenek kerítések. Úgy döntünk, vendéglátónk tanácsára is, hogy rövid hanyatt fekvés után kimegyünk a szabadba és majd csak este (az itteni este) fekszünk le, hogy lehetőség szerint elkerüljük a jetlaget, a repülés és az időeltolódás okozta fáradtságot.

Olvasd el ezt is!

Fruzsina Wellesley-be autózik velünk, egy híres lány-college campusára – hatalmas fák, dombok, tó, sokféle szép épület, éppen tanév vége van, a lányok csónakáznak, heverésznek, napoznak. Henry és Pauline Durant a 19. század végén a nők magasabb képzésének elkötelezettjei voltak, és nagy alapítványt tettek, hogy ez a college (ahol többek között a híres külügyminiszter, Madeleine Albright és Hillary Clinton is tanult) létrejöhessen. (Sok szép japán, kínai, maláj és fekete lányt is látunk itt a fehérek között.) Itt találkozom először az amerikai adakozókedvvel, amit később még sokfelé látok, hatalmas múzeumok és más középületek is így jönnek létre, egyvalaki tesz egy nagy (nagyon nagy) alapítványt, és akkor még csatlakoznak több százan (ezren) a maguk kisebb, de persze nem jelentéktelen összegével. Itt jött létre a vidék első pszichológiai laboratóriuma 1891-ben.

Kép
forrás: Twitter

Itt sincs semmiféle kerítés vagy kapu a campus körül, bárki bejöhet és sétálhat, heverészhet a dombokon, megnézheti az épületeket, köztük a „minden vallásnak” kis imaszobát, kápolnát biztosító templomot is.


Óriási Hokuszai-kiállítás van Bostonban. (Kacusika Hokuszai [1760–1849] a valószínűleg legnagyobb japán festő és grafikus.) Sok száz Hokuszai-mű nyűgöz le eredetiben; a mozdulatok, a végtagok, nyakak tartása, a test (hátra)dőlése, a „hullámzás” az alakos képeken, ritmus, lüktetés, valamiféle belső megtekeredés, a ruhák hullámzása-omlása, az arcok és tűhegyesen kipoentírozó tekintetek olyan érzéki élmények, amelyektől a belső érzékelés alig tud elszakadni. Nem csak a hullámok hullámoznak és lüktetnek ezeken a képeken, és nem csak a táj; valamiféle belső dobogása van a vonalak ritmikájának, mint amilyen a Bach-zene egyenletes lüktetése. És aztán az egyik falon elolvasom és most csak fejből idézem Hokuszai szövegét, amely valahogy így szól: „Hatéves koromtól rajzoltam. Tizennégytől tudtam, hogy festő akarok lenni, huszonegytől már sikereim voltak, de ötvenéves koromra jöttem rá, hogy mi az, hogy festeni, és elhatároztam, hogy megtanulom; hatvanra már valamire vittem, hetvenéves koromra már amit akartam, majdnem sikerült, de túl kellett haladnom a hetvenkettőt, mire madarakat és bogarakat már tudtam festeni. Nyolcvanra talán majd megelevenednek, kilencvenre biztosan, mire száz leszek, már embereket is újra festhetek, és mire száztíz, már ők is megelevenednek majd. Kívánom mindenkinek, aki meg tudja érni ezt a szép kort, tartsa mindezt – az elkeseredés óráiban – szem előtt.” (A mester nyolcvankilenc éves koráig élt.)

Hokuszai: A nagy kanagawai hullám, 1820-as ével
forrás: Wikimedia Commons
Hokuszai: A nagy kanagawai hullám, 1820-as ével

Képei az eredetik gyönyörű színeiben, óriásiban megjelennek a falon kivetítve is a kiállítótermekhez vezető úton, és ez nem vesz el semmit a finomságukból.

Amerika – Boston – nemcsak fogadja és befogadja a legnagyobb japán mestert, hanem kongeniálisan teremti meg környezetét, nem sajnálva a pénzt a világ minden tájáról összegyűjteni (és biztosítani!) az eredetiket. Nagy tömegek hullámzanak a nagy termekben, de jól elfér mindenki és a képeket is jól meg lehet nézni. Az egészen piciket is, mert ilyenek is vannak.

Hokuszai itt itthon van.

És bennem is.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft