7 dolog, amit mindenképp nézz meg az autón vásárlás előtt, ha édesanya vagy

Borítókép: 7 dolog, amit mindenképp nézz meg az autón vásárlás előtt, ha édesanya vagy Forrás: Getty Images
Anyaként jövünk csak rá igazán, mennyit nyom a latba, ha a valódi igényeinkhez választunk magunknak autót.

A fiatal éveinkben szinte egyáltalán nem foglalkozunk azzal, hogy milyen kocsival furikázunk a városban, vagy mivel jutunk el A-ból B-be. Persze a kényelem azért minden életkorban fontos, de ekkor még fogalmunk sincs arról, valójában mennyi számít, ha egy jól felszerelt, praktikusan kialakított autóba ülünk be minden nap, amelyben igazán biztonságban érezzük magunkat.

Ez az igényünk akkor kezd csak igazán a felszínre törni, amikor gyerekeink lesznek, és már nem csak önmagunkért, hanem értük is felelősséggel tartozunk, amikor volán mögé ülünk.

Úgy hisszük, hogy egészen a csecsemőkorban tett első utazástól kezdve fel van adva nekünk a lecke, hogy úgy tudjuk megtenni az útjainkat, hogy közben a gyerekek igényeiről és folyamatos biztonságáról is gondoskodjunk. Pláne akkor, ha egyedül visszük őket az oviba, iskolába vagy hosszabb utakra, fokozottan elkél a figyelmünk, hiszen ilyenkor nem csak az útra kell összpontosítanunk, hanem időközben megválaszolni minden egyes kérést-kérdést, amit a hátsó ülésről felénk intéznek. Kemény dió, nem igaz?

Forrás: getty images

Épp ezért, ha belegondolunk, már azzal rengeteget könnyíthetnénk a dolgunkon, ha mindig az aktuális igényeinkhez, családi állapotunkhoz igazítva választhatnánk meg magunknak az autónkat.

Tudatosabb körültekintéssel, előzetes teszteléssel sokkal inkább személyre szabott lehetne az eredmény, így elkerülhetnénk a sok apró bosszankodást is, például az olyan hétköznapi helyzetek miatt, mint hogy a sok gyerekholmi és a heti bevásárlás együtt már nem fér be a csomagtartóba, vagy hogy valamit nem találunk a hátsó ülés melletti rekeszekben, aminek márpedig ott kéne lennie.

Ha épp autóvásárlás előtt álltok, most abban szeretnénk a segítségetekre lenni, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelnetek anyaként, hogy a számotokra legoptimálisabb kocsit sikerüljön kiválasztanotok.

Az új JAGUAR E-PACE igazán az anyukákra lett hangolva: a kényelmünket szolgáló átgondolt belső tereivel, a még nagyobb biztonság érdekében kialakított rendszereivel gyerekjáték az utazás.

1# A gyerekülés beköthetősége

Talán banálisnak tűnik, mégsem annyira egyértelmű a dolog. A nagyobb biztonság érdekében fontos, hogy legyen az autóban ISOFIX-csatlakozó, amelynek segítségével a gyerekülés egy mozdulattal ki- és berakható.

2# Babakocsi és csomagok

Ha már van némi tapasztalatod, akkor jól tudod, hogy ez kéne legyen az egyik legfontosabb szempont. A babakocsi és az egyéb csomagok be- és kipakolásával minden nap bajlódni fogsz, így hálás leszel magadnak, ha egy nagyobb csomagtérrel rendelkező, mozgásérzékelős, motoros csomagtérajtóval rendelkező modellt választasz.

3# Még nagyobb biztonság

A ma már alapvető fontosságú dolgok, például a légzsákok mellett nagyon jó szolgálatot tehet az összkerékhajtás, ami jobb tapadást biztosít, növelve ezzel a biztonságot. Ezért is olyan népszerű manapság a SUV-kategória az anyukák körében. De számos más fejlesztés is segíti a biztonságos vezetést, ezért érdemes ezeknek is utánanézned, hogy a kiszemelt autó tartalmaz-e például: ASPC-t, vészfékrendszert, sávtartó asszisztenciát, sebességtartó rendszert, esetleg parkolóradart.

4# A futómű

Miért olyan fontos ez? – gondolhatnád elsőre. Nos, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a kiválasztott autó menetdinamikája, hiszen akár ennyin is állhat vagy bukhat, hogy el tud-e aludni a kicsi menet közben, és hogy felébred-e minden egyes bukkanónál.

5# A tárolás

Ezt talán nem is kell magyaráznunk. Anyaként biztosan tudod, hogy minden utazáskor – és amúgy is –, jó, ha mindenből van nálunk egy „tartalék”. A sok hasznos holmi, kütyü viszont el is kéne férjen valahol, így nem árt, ha az autód sok kis belső tárolórekesszel bír.

A JAGUAR E-PACE a legjobb tárolókapacitással büszkélkedhet. Tárolórekeszeit úgy alakították ki, hogy a legkülönfélébb formájú tárgyak tárolására is alkalmasak legyenek. Mindemellett a trendi belsőről sem kell lemondanod: a ''Jaguár és kölyke'' dizájn minden édesanya szívét megdobogtatja.

6# Környezettudatosság

Anyukaként bizonyára fokozottan fontos számodra a környezeted védelme, hogy a jövő generációja is egy élhető világot tudhasson magáénak. Számos fejlesztés áll már a vezetők szolgálatában, ami segítségünkre lehet a környezet kímélésében, megóvásában. Ilyen például a start/stop, a fékenergia-visszanyerő vagy a dugókövető rendszer. Ezekről minden esetben érdeklődj a szalonokban.

7# Szervizköltség

Amikor elkezded kiszámolni egy autó fenntartásának várható éves költségeit, nem utolsó szempont sorra venni a rendszeres szervizköltségeket sem. Épp ezért érdemes olyan megbízható márkát választanod, amelynél több évig a szolgáltatás része az ingyenes szervizelés.