3 dolog, amiről nem tudok lemondani akkor sem, ha spórolok!

3 dolog, amiről nem tudok lemondani akkor sem, ha spórolok!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A spórolás mindig valamilyen szintű lemondással jár. De lehet azt jól is csinálni! ;-)

Mindenkinek vannak olyan időszakai az életében, amikor ezért, vagy azért meg kell húznia kicsit a gatyamadzagot. Előfordul, hogy egy költözés, építkezés, felújítás miatt nem tudunk akár évekig nyaralni menni; hogy félre kell tennünk pénzt a gyerekünk tanulmányaira; vagy a vállalkozásunk megmentése miatt kell jobban a zsebünkbe nyúlnunk, ami aztán persze kihat az általános jólétünkre is. Tényleg mindegy mi az oka az ínségesebb időszaknak, mert ilyenkor csak egy dolgot tehetünk: megbarátkozunk a gondolattal, hogy valamit nem lehet. Ha volt is egy-két ilyen átmeneti időszak az életemben, azért akadtak dolgok, amikről képtelen voltam, és nem is akartam lemondani.

Ezek azok:

Kép
forrás: europress

1. Minőségi ételek

Ez nálam az első szabály: akármennyire is rosszul élsz, nem szabad megvonnod magadtól a jó, minőségi ételeket! Le lehet mondani a fodrászról, körmösről, bulizásról, alkoholról, cigiről, étterembe járásról és még oly sok másról, de arról, hogy jól lakjunk és egészségesen étkezzünk, nem és nem! Ha spórolnod kell, akkor érdemes magad elkészítened az ételeket, nem pedig rendelni, vagy menüt fogyasztani valamelyik kantinban. Ugyanabból a pénzből jóval több alapanyagot tudsz vásárolni, és belőlük finom ételt elkészíteni, mint ami csak egyszeri, kétszeri alkalomra lenne elegendő, ha nem otthon főzöl.

Kép
forrás: europress

2. Olvasás: magazinok, könyvek

Imádom a magazinokat, és ebbe a kategóriába nem csak a női magazinok értendők, hanem különböző külföldi lakberendezési, receptes, vagy természettudományos témájúak is. Dunát lehetne rekeszteni azzal a mennyiséggel, amit eddigi életem során felhalmoztam a lakásban, pincében, tárolóban. Azonban, ha spóroltam, megtanultam lemondani ezek megvásárlásáról, és átállítani magamat az online böngészésre a kedvenc témáimban. A könyvek esetében kicsit más a helyzet: ilyenkor nem kapkodtam le a polcról azonnal, ami megfogott, hanem választottam egyet a már meglévők, de sosem olvasottak közül, és azt kezdtem el fellapozni. Ha mindenáron az újra fájt a fogam, akkor megszereztem antikváriumból, vagy letöltöttem olcsóbban e-book formátumban.

3. Kirándulás

Amikor spórolunk, akkor nagyon nem fér bele a wellness hétvége, a síelés, nyaralás, és a repülős városnézés. Ilyenkor arra az évre lemondtam a külföldre látogatásról, és barátokkal, családdal igyekeztem felfedezni a környéket. Rengeteg hazai látványosság van, amit egy élet alatt sem tudnánk bejárni; az erdei túrák ingyenesek, az élelmezési kérdést az otthon készített útravalóval is meg lehet oldani; és sok helyre tömegközlekedéssel is ki lehet jutni egy-egy vonaljegy áráért. A legtöbb vízpart közelében lehet találni olcsó magánszállásokat, amikre ha barátokkal összedobtuk a pénzt, nagyon jutányos áron jött ki egy főre a pihenésünk.

Neked van olyan dolog, amiről nem szívesen mondasz le akkor sem, ha meg vagy szorulva? Mondd el hogyan tudtad helyettesíteni, pótolni, másként csinálni!

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft