Hosszú Katinka: „Nem véletlen az a Lady a becenevemben”

Borítókép: Hosszú Katinka: „Nem véletlen az a Lady a becenevemben” Forrás: Éva magazin / Lábady István
Interjú a világ egyik legsikeresebb úszójával egy 2015-ös Éva magazinból.

Néhány hete áramszünet volt a Komjádiban, de te sötétben is edzettél, sőt, posztoltál is erről az Instán.

Igen, megérkeztünk Shane-nel az uszodába (Shane Tusup, Katinka férje és edzője – a szerk.), és pont akkor özönlöttek le a gyerekek a lépcsőn hatalmas üdvrivalgások közepette, hogy: „Nincs áram, nincs edzés!”

De neked volt.

Nekem ki van számolva, melyik nap mit csinálunk. Ha az egyik nap borul, borul az egész terv. Nem vagyok egy ijedős típus, nem félek a sötétben és Shane is ott volt velem. Miért ne úsztam volna?

Mert az ember azt gondolná, a te szinteden egy edzéssel több vagy kevesebb már nem igazán számít. Vagy igen?

Őszintén? Nem, valószínűleg a teljesítményemre nem lett volna hatása annak, ha az áramszünet napján kihagyom az edzést. De a fegyelem, a hozzáállás szempontjából igenis fontos volt, hogy ússzak. Mert mindig lehet valami jó ürügyet találni a lazulásra. Egyrészt. Másrészt pedig, ha mulasztok, lelkiismeret-furdalásom lesz utána. És utálom azt az érzést.

Most jelent meg rólad egy könyv Iron Lady címmel. Már a borítója is elég izgalmas.

Uh, örülök, hogy tetszik, kicsit izgultam, hogy milyen lesz majd a fogadtatása. Tudom például, hogy az anyukám jobban örült volna, ha a borítón inkább egy szép fotó szerepel rólam. De mi nem akartunk szájbarágósak lenni és olyan látványtervet szerettünk volna, ami cool, ami megszólítja a gyerekeket is. Az Iron Lady becenévben Margaret Thatcher mellett azért a Vasember is benne van – a fiatalabbak inkább erre asszociálnak, ezért döntöttünk a képregényes dizájn mellett.

Annak is érdemes felütnie a könyvet, aki nem szakmabeli?

Abszolút – ez nem életrajzi mű, a pályám egyetlen évéről szól csupán, arról, hogy mi történt velem a londoni olimpia után. Arról, hogy mit hogyan tudtam helyre tenni magamban, hogy min mentem keresztül, mi adott erőt, mi motivált. A könyv célja elsősorban mások inspirálása: ha csak egyvalakinek segít kimozdulni a holtpontról, már azért megérte, hogy megszületett. Szántó Dávid írta, ő nagyon régóta ismer, tudtam, hogy rábízhatom magamat és a történeteimet.

Az evamagazin.hu-nak mesélted nemrégiben, hogy szereted, ha ki vagy sminkelve, szereted a fotózásokat, szereted nőnek érezni magad.

Azt hiszem, nem véletlen az a Lady a becenévben. Fontos, hogy a keménység mellett azért a nőies énem is megmaradjon, sőt, hogy néha ez kerekedjen felül. Mivel a hétköznapokban nem sminkelem magam, ezek a fotózások élményszámba mennek. Jó, hogy Shane is itt van, és ezt az oldalamat is látja.

Szeretsz vásárolgatni? Gyűjtöd esetleg a cipőket, táskákat, ruhákat?

Imádom a szép magas sarkúkat, de csak gálaestekre szoktam felvenni őket. Nem vihetem túlzásba a vásárlást, mivel még nincs saját lakásunk, a bőröndünkből élünk, nincs hova tenni a göncöket. Egyetlen dolog van, aminek nem tudunk ellenállni, Shane és én: a tornacipők. Szenvedélyes gyűjtők vagyunk, minél extrémebb egy fazon, annál jobb.

Ma nadrágkosztümben érkeztél a fotózásra.

Mostanában a könyv miatt sokszor kell a nyilvánosság előtt megjelennem, és gyakran vannak üzleti megbeszéléseim is. A nadrágkosztüm nekem a tökéletes viselet: nőies, ugyanakkor komolyan vehető. Elsősorban sportoló vagyok, de most már üzletasszony is, és szeretem azt az erőt, amit a kosztüm ad a megjelenésemnek.