Hosszú Katinka: „Nem véletlen az a Lady a becenevemben”

Hosszú Katinka: „Nem véletlen az a Lady a becenevemben”
Forrás: Éva magazin / Lábady István

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Interjú a világ egyik legsikeresebb úszójával egy 2015-ös Éva magazinból.

Néhány hete áramszünet volt a Komjádiban, de te sötétben is edzettél, sőt, posztoltál is erről az Instán.

Igen, megérkeztünk Shane-nel az uszodába (Shane Tusup, Katinka férje és edzője – a szerk.), és pont akkor özönlöttek le a gyerekek a lépcsőn hatalmas üdvrivalgások közepette, hogy: „Nincs áram, nincs edzés!”

De neked volt.

Nekem ki van számolva, melyik nap mit csinálunk. Ha az egyik nap borul, borul az egész terv. Nem vagyok egy ijedős típus, nem félek a sötétben és Shane is ott volt velem. Miért ne úsztam volna?

Mert az ember azt gondolná, a te szinteden egy edzéssel több vagy kevesebb már nem igazán számít. Vagy igen?

Őszintén? Nem, valószínűleg a teljesítményemre nem lett volna hatása annak, ha az áramszünet napján kihagyom az edzést. De a fegyelem, a hozzáállás szempontjából igenis fontos volt, hogy ússzak. Mert mindig lehet valami jó ürügyet találni a lazulásra. Egyrészt. Másrészt pedig, ha mulasztok, lelkiismeret-furdalásom lesz utána. És utálom azt az érzést.

Most jelent meg rólad egy könyv Iron Lady címmel. Már a borítója is elég izgalmas.

Uh, örülök, hogy tetszik, kicsit izgultam, hogy milyen lesz majd a fogadtatása. Tudom például, hogy az anyukám jobban örült volna, ha a borítón inkább egy szép fotó szerepel rólam. De mi nem akartunk szájbarágósak lenni és olyan látványtervet szerettünk volna, ami cool, ami megszólítja a gyerekeket is. Az Iron Lady becenévben Margaret Thatcher mellett azért a Vasember is benne van – a fiatalabbak inkább erre asszociálnak, ezért döntöttünk a képregényes dizájn mellett.

Annak is érdemes felütnie a könyvet, aki nem szakmabeli?

Abszolút – ez nem életrajzi mű, a pályám egyetlen évéről szól csupán, arról, hogy mi történt velem a londoni olimpia után. Arról, hogy mit hogyan tudtam helyre tenni magamban, hogy min mentem keresztül, mi adott erőt, mi motivált. A könyv célja elsősorban mások inspirálása: ha csak egyvalakinek segít kimozdulni a holtpontról, már azért megérte, hogy megszületett. Szántó Dávid írta, ő nagyon régóta ismer, tudtam, hogy rábízhatom magamat és a történeteimet.

Nézd meg ezt is!

Az evamagazin.hu-nak mesélted nemrégiben, hogy szereted, ha ki vagy sminkelve, szereted a fotózásokat, szereted nőnek érezni magad.

Azt hiszem, nem véletlen az a Lady a becenévben. Fontos, hogy a keménység mellett azért a nőies énem is megmaradjon, sőt, hogy néha ez kerekedjen felül. Mivel a hétköznapokban nem sminkelem magam, ezek a fotózások élményszámba mennek. Jó, hogy Shane is itt van, és ezt az oldalamat is látja.

Szeretsz vásárolgatni? Gyűjtöd esetleg a cipőket, táskákat, ruhákat?

Imádom a szép magas sarkúkat, de csak gálaestekre szoktam felvenni őket. Nem vihetem túlzásba a vásárlást, mivel még nincs saját lakásunk, a bőröndünkből élünk, nincs hova tenni a göncöket. Egyetlen dolog van, aminek nem tudunk ellenállni, Shane és én: a tornacipők. Szenvedélyes gyűjtők vagyunk, minél extrémebb egy fazon, annál jobb.

Ma nadrágkosztümben érkeztél a fotózásra.

Mostanában a könyv miatt sokszor kell a nyilvánosság előtt megjelennem, és gyakran vannak üzleti megbeszéléseim is. A nadrágkosztüm nekem a tökéletes viselet: nőies, ugyanakkor komolyan vehető. Elsősorban sportoló vagyok, de most már üzletasszony is, és szeretem azt az erőt, amit a kosztüm ad a megjelenésemnek.

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Napi horoszkóp február 18.: a Bikák elképesztő sikereket érnek el, a Skorpiók könnyen népszerűvé válhatnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp február 17.: az Oroszlánok számára új kapcsolat van a láthatáron, a Szüzek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a mai horoszkópod is!

Beismerő vallomás: 6 önös érdek, amiért örülök, ha a férjem néha nincs otthon

Néha kell egy kis szabadidő! Aki mást mond... annak nincs igaza, és punktum.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft