Változtass apránként az életeden! – 6 lépés

Változtass apránként az életeden! – 6 lépés
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egész egyszerűen lételemünk a folyamatos fejlődés, az új, még ismeretlen dolgok felfedezése. Ezért van szükségünk változtatásra, belső megújulásra.

Mindenkivel előfordul néhanapján, hogy számot vet az eddigi életével. Nem feltétlenül azért, mert úgy érezné, hogy eddig semmi nem úgy sikerült, ahogy szerette volna; az is lehet, hogy csak szimplán valaminek a hatására előjönnek a múltjáról, jelenéről szóló gondolatai, vagy a jövőjéről alkotott elképzelései. Elég egy váratlan pillanat ahhoz, hogy észrevétlenül nekiálljunk ábrándozni, tervezgetni, vagy akár sóvárogni. Ezek az elgondolkodtató momentumok legtöbbször tényleg nem tervezetten érkeznek meg az életünkbe, hanem csak épp beléjük futunk. Van aki az olimpiai sikerek és kudarcok láttán esik gondolkodóba, megint más pedig akkor, miután hosszú percekig bámult egy Modigliani festményt, és magával ragadta az idő.

Sokban különbözünk ugyan egymástól mi emberek, de abban egész biztosan hasonlítunk, hogy foglalkoztat minket a saját sorsunk. Ha tudatosan tovább megyünk a már említett gondolati síkokon, akár még odáig is eljuthatunk, hogy valamiért, valahogyan szükségünk van a változásra. Mert egész egyszerűen lételemünk a folyamatos fejlődés, az új, még ismeretlen dolgok felfedezése. És ugyan tudjuk, hogy kizárólag azzal, hogy minél több önismerettel, személyes fejlődéssel kapcsolatos írást olvasunk el, még önmagában nem változik semmi, mégis jó, hogy foglalkoztat bennünket a dolog, és talán készen állunk tenni is valamit azért az áhított változásért. Ha így van, akkor szép apránként érdemes elkezdenünk, akár olyan alapvető dolgokkal is, amiknek amúgy nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget.

Ehhez hoztunk most egy kis útmutatót, hogy megadjuk a löketet az elkezdéshez!

Kép
forrás: europress

1. Írj egy hála listát!

Mikor voltál utoljára hálás valamiért? Olyasmire gondolunk, amit talán természetesnek veszel a mindennapokban. Próbáld meg tudatosítani, hogy milyen pozitív dolgok vesznek körül nap mint nap! Miért lehetsz hálás magadnak és másoknak? Kik azok a személyek, akikért hálás lehetsz, hogy az életed részei? Gyűjtsd őket egy képzeletbeli, vagy egy tényleges listába, és tedd helyre magadban, hogy mennyire szerencsés vagy!

2. Ne panaszkodj!

Legalábbis ne sokat! Vannak emberek, akiknek az általános kommunikációja szinte csak panaszkodásból áll. Biztosan te is ismersz ilyeneket! Ugye milyen nyomasztó és lelombozó a közelükben lenni? Épp ezért azon felül, hogy megpróbálsz minél kevesebb időt tölteni a panaszkodókkal, figyelj oda, hogy te magad se lovagold meg a panasz hullámokat! Legyen mindenhez és mindenkihez egy jó szavad, dicséreted, egy mosolyod! Ha így teszel, a téged körülvevők is lassan rá fognak szokni a pozitív viselkedésmintákra.

Kép
forrás: pinterest

3. Írd le a céljaidat, készíts vision boardot!

Ne csak a fejedben létezzenek a vágyak, álmok és az elérésre váró célok! Nyomatékosítsd, személyesítsd meg őket azzal, hogy papírra veted mindahányat! Az sem baj, ha ezek látszólag irreális elképzelések, vagy teljesíthetetlennek tűnő célok: a fő, hogy vannak! Ha álmok nélkül élünk, akkor talán nincs is tényleges értelme nap mint nap hajtani előre. Tudd, hogy mit akarsz, hogy miért dolgozol, hogy kivé akarsz válni! Ne szégyelld ezt felvállalni sem magad, sem mások előtt: még ha távolinak is tűnik a vágyad, még nem kell lemondanod róla! Épp ellenkezőleg, most kell csak igazán dolgoznod érte!

Olvasd el ezt is!

4. Engedd szabadjára a benned rejlő művészt!

Mindannyian alkotók vagyunk, képesek vagyunk létrehozni, teremteni dolgokat. Ha ez nem így lenne, akkor ma nem olyan fejlettségi szinten tartana az emberiség, ahol ténylegesen tart. A művész szót nem kell a szó legszorosabb értelmében venned: arra gondolunk, hogy csináld azt a szabadidődben, amihez a legjobban értesz, amitől a leginkább kattogsz, ami a legtöbb örömöt okozza neked! Természetesen lehet ez a hagyományos értelemben vett művészet is; használd a két kezedet, lábadat az alkotáshoz: fess, rajzolj, szobrászkodj, hajtogass, tervezz! De átélheted másként is az alkotás élményét: például ha összeszerelsz, megjavítasz valamit, megjavítasz, vagy rendbe teszel dolgokat. A lényeg, hogy ez számodra jóleső tevékenység legyen, kikapcsoljon, és miközben ezzel tevékenykedsz, szárnyaljon a fantáziád, esetleg magával ragadjon a „flow”.

Kép
forrás: europress

5. Mellőzd a mérgező kapcsolatokat!

Végtelenül visszavesz az energiádból és a fejlődésedből is, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik körében rossz a közérzeted, nem érzed jól magad, vagy úgy érzed, hogy energiavámpírként szívják le a tartalékaidat. Próbáld meg felszámolni ezeket a kapcsolatokat: ha nem lehet, akkor dolgozz a kezelésükön, jobbá tételükön! Ha a munkahelyeden tapasztalsz hasonló morált, esetleg érdemes elgondolkodnod, hogy új lehetőség után nézel!

6. Törődj jobban másokkal!

Próbáld ki, hogy egy hónapon keresztül mindenkivel, - akivel nap mint nap interakcióba kerülsz, - úgy bánsz, mintha a legfontosabb ember lenne a világon! Tudjuk, ez elsőre kicsit viccesen hangzik, de ez a technika sokat segít abban, hogy másképp lássuk a minket körülvevő társainkat, észrevegyük a bennük rejlő jót, és hogy ezek által is nagyot fejlődhessen az érzelmi intelligenciánk.

Építs be az életedbe néhány apró változást, figyelj a viselkedésedre, cselekvéseidre tudatosabban: máris tettél azért, hogy napról napra új ember legyél!

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft