5 nyári kaland, amit mindenképp át kell élned a gyerekeddel!

Borítókép: 5 nyári kaland, amit mindenképp át kell élned a gyerekeddel!  Forrás: europress
A nyár az egyik legszuperebb időszak arra, hogy közös élményeket gyűjtsetek, amikről aztán egész évben jó lesz beszélgetni, esetleg azokra építve megtervezni a következő nagy dobást.

Amikor már nagyobbacskák a gyerekeid, végre elkezdhetsz valamivel bevállalósabb, vagányabb nyári programokat is tervezni velük. Na nem mintha kicsi gyerekkel semmi esélyed nem lenne erre, de amikor már idősebbek, önállóbbak a kölykök, akkor sokkal jobban tudják ők maguk is értékelni a kalandot, és nem mindenben csak a nyűgöt látják majd meg.

A nyár pedig az egyik legszuperebb időszak arra, hogy közös élményeket gyűjtsetek, amikről aztán egész évben jó lesz beszélgetni, esetleg azokra építve megtervezni a következő nagy dobást. Nem kell feltétlenül óriási, vagy költséges dolgokra gondolni, mindössze egy kis akciót, izgalmat kell belevinni a tervezésbe ahhoz, hogy a srácok máris különlegesnek érezzék a helyzetet. Ha jól csinálod, nem csak hogy mindannyian élvezni fogjátok, hanem életre szóló, meghatározó élményeket biztosíthatsz vele a csemetéidnek.

Szerintünk ezeket a kalandokat mindenképp próbáljátok ki az évek alatt!

Forrás: europress

1. Sátrazás – egy-egy izgi, érdekes helyen

Persze az is nagyszerű, ha alapjában véve egy arra alkalmas kempingben teszitek ezt, de még különlegesebb lesz az élmény, ha egy nem mindennapi, de biztonságos helyen telepedtek le. Ilyen lehet például egy erdei kulcsosház mellett, vagy egy apró horvátországi szigeten, vagy sziget nyúlványon - gyorsan elérhető távolságban a parttól, - ahova egy egyszerűbb csónakkal ki tudtok evezni. Ha még soha nem sátraztak a gyerkőcök, érdemes az éles bevetés előtt otthoni főpróbát tartani: ha van kertetek ott, ha nincs, akkor akár a nappaliban, vagy az erkélyen. Fontos, hogy ilyenkor mindent pontosan úgy csináljatok, mint a szabadban! Tanulják meg felállítani a sátrat, a főbb biztonsági intézkedéseket, a hálózsákok használatát, étkezést, stb.

Forrás: europress

2. Pecázás és halsütés

Nincs is jobb annál, mint a saját magad kifogott halat elfogyasztani! Gyerekként talán unalmas lehet a kapásra való várakozás, de annál érdekesebb a hal megtisztítása és elkészítése. Közben megtanulhatják a tűzrakás mesterségét is, és azt is, hogyan kell halat pucolni kevés eszköz használatával. Ha nem fogtok semmit, akkor is érdemes a tónál másoktól, vagy a halőrtől egy étkezésre elegendő mennyiséget vásárolni és elkészíteni.

3. Barlang látogatás

Nyáron különösen kellemes, a forró levegőről egy hűs barlangba belépni. Kezdőknek mindig van általános idegenvezetés, túra; haladóknak pedig sok helyen tartanak barlangász foglalkozásokat is, ahol aztán lehet kúszni, mászni, és rengeteg izgalommal, élménnyel gyarapodni.

Forrás: europress

4. Kocsiban alvás

Egy-egy nyaralás, vagy kisebb utazás alkalmával egész nyugodtan be lehet vezetni a gyerekeket az autóban alvás rejtelmeibe. Amellett, hogy megtanulnak a szűkös körülményekhez alkalmazkodni, megismerhetik az autóút menti pihenőket, ezek helyes használatát: többek között azt is, hogy hogyan lehet benzinkútnál fogat mosni, tisztálkodni, étkezni, stb. Jó, ha ritkán is, de ki vannak mozdítva a megszokott komfortból, így sokkal jobban fogják értékelni az otthon melegét, kényelmét ha visszatérnek; és sok hasznos tudással gazdagodnak az utazással kapcsolatban.

5. Hosszabb bringa túra

Nagyon divatosak most a tavak körüli bicikli túrák a családok körében. Persze lehet nagyobb túrákat tenni más, biztonságos bicikli útvonalakon is. Indulás előtt érdemes felmérnünk, hogy mennyit bírhat a gyermekünk, és annak megfelelően beiktatni a megállókat, szüneteket, esetleg a szálláshelyek elhelyezkedését! Egy ilyen túrán szinte fix, hogy valami problémával szembesülni fogtok, és ez épp így van jól: meg kell tanulni kereket pumpálni, láncot visszarakni, csomagot cipelni, szúnyogcsípést nem elvakarni, stb. Idővel úgyis csak a szép dolgokra fognak belőle emlékezni, miközben elmondhatják, hogy mennyi mindent meg tudnak már ők is oldani.

Nektek milyen emlékezetes gyerekkori kalandban volt részetek azokon a rég volt nyarakon? Melyek azok, amiket biztosan nem hagytok ki a saját gyereketekkel sem? Írjátok meg nekünk!