Így szüntesd meg az okostelefon okozta stresszt! – 5 tipp

Borítókép: Így szüntesd meg az okostelefon okozta stresszt! – 5 tipp Forrás: europress
Fő a fokozatosság: ahogy rászoktunk a mobilunk nyomkodására, ugyanúgy képesek vagyunk mérsékelni is a fölösleges használatát.

Biztos veletek is előfordult már, hogy véletlenül otthon felejetettétek a mobilotokat, vagy netalán egyik percről a másikra bemondta az unalmast, és nem lehetett többet használni. Azontúl, hogy egy ilyen esemény bosszantó perceket tud nekünk okozni, sajnos valami mást is magával hoz: a függésből kialakult stresszt. „Most mi lesz, ha nem leszek elérhető?” – szalad ki szinte az első percben a szánkon, miközben egészen pánikhangulatba hergeljük saját magunkat. Pedig ez még tényleg nem a világ vége!

Forrás: europress

Egy-egy ilyen történés arra is ráébreszthet minket, hogy valójában mennyire függőségben élünk az elektronikus kütyüinkkel, és talán elgondolkodtathat azon, hogy esetleg érdemes lenne lazítani ezen a magas fokú függésen, stresszen.

Mert hidd el, semmi nem történik, ha 10 percig nem jár az ujjad a képernyőn, és nem kap azonnal ki is kukázható, instant információkat az agyad.

Ezeket a lépéseket javasoljuk a mobilozás okozta stressz csökkentésére, vagy kiküszöbölésére:

1. Kapcsold ki az értesítéseket!

Így nem fog minden másodpercben valamilyen pittyegő inger azzal az érzettel bombázni, hogy feltétlenül a mobilodért kell nyúlnod.

Forrás: europress

2. Tarts mobil mentes periódusokat!

Jelölj ki a napodban olyan időintervallumokat, amikor tilos a mobilozás! Mondjuk, amikor a gyerekekkel foglalkozol, kötelezd magad rá, hogy nem veszed elő. Ezzel még jó példát is mutatsz a kölyköknek.

3. Ne aludj a mobiloddal!

Arról, hogy miért nem jó, ha a mobiloddal alszol el, már egy alább olvasható cikkben is írtunk, - ebből többek között arra is kaphatsz ötleteket, hogy mit csinálj helyette. Ha azt szeretnéd, hogy másnap kipihenten, felfrissülve ébredj, akkor űzd ki a mobilt a hálódból, hogy ne csak a rajta megtalálható tartalommal, de a káros rezgéseivel se terheld már késő este a szervezeted!

4. Jelöld ki a mobil mentes övezetet!

Ne csak az időt korlátozd, hanem a teret is! Ne csak a hállószoba legyen tabu, hanem mondjuk a sokak által kedvelt „mobilozó mennyország”,a WC is!

5. Verd át az agyad!

Taníts az agyadnak új mechanizmusokat, amiket most te fogsz irányítani! 1 perc alatt pörgesd végig az összes számodra releváns tartalmat, majd állíts be időzítőt, - például 20 percre, - és csak akkor vedd elő újra a telefont, amikor az megszólal. Idővel növeld a két mobilozás közti időtartamot, hiszen minél ritkábban veszed elő, annál jobban leszokhatsz a fölösleges pötyögésről!