4 intő jele annak, hogy túl sokat vállalsz

Borítókép: 4 intő jele annak, hogy túl sokat vállalsz Forrás: europress
Jó eséllyel mindenkinek tudnia kell magáról, hogy mennyire terhelhető, mennyit bír el, és hogy mikor kell leállnia. Csak hogy ez nem mindig megy magától...

Édesanyám szerint vannak periódusaim, amikor tisztán kivehető a viselkedésemből, hogy most egy kicsit túlnyomtam a... mindent. Persze én is érzem, ha valami túl sok, de ha épp hajtani kell, akkor nincs mese. Jó eséllyel mindenkinek tudnia kell magáról, hogy mennyire terhelhető, mennyit bír el, és hogy mikor kell leállnia.

De azért tény és való, hogy van az az elmeállapot és túlpörgés, amikor nem árt, ha valaki figyelmeztet. Ha viszont épp nincs ki odafigyeljen rád, jól jön, ha szem előtt tartod ezeket a jeleket, amik sajnos arról árulkodnak, hogy alacsonyabb fokozatra kell kapcsolnod!

Forrás: europress

1. Látszólag mindenre tőled várják a megoldást

És nem csak látszólag, hanem ténylegesen, mindenhol: otthon és a munkahelyen is. Hogy ez miért van? Azért, mert engedted, hogy feltegyék neked a kérdéseket, hagytad, hogy nélküled már ne akarjanak gondolkozni. Sürgősen be kell szüntetned ezt a hozzáállást, mert az lesz a vége, hogy teljesen el fognak árasztani a teendők. És azok nem csak a te tényleges teendőid lesznek, hanem mindenki másé is, amit valójában nem neked kéne megcsinálnod.

2. Rettegsz, hogy elfelejtesz valamit

A már említett fejetlenségben egyszer csak eléred a kontrollálhatatlanság szintjét, és azon kapod magad, hogy az agyad megállás nélkül kattog valamin. Hogy miért? Azért, hogy nehogy valami elmaradjon, kimaradjon, elfelejtődjön. Hiába a rengeteg nyomtatott és elektronikusan összehangolt naptár és teendőlista, senkitől nem elvárható, hogy mindig mindenre emlékezzen. Ezért a felejtés miatt sem szabad aggodalmaskodni, főleg nem úgy, hogy nincs egy nyugodt perced a nyomasztó gondolatoktól!

Forrás: europress

3. Folyton megbetegszel

A nyár kellős közepén is torokfájással, lázzal, vagy egyéb nyavalyával küzdesz, pedig híre sincs az influenza szezonnak. A szervezeted úgy jelzi a kimerültséget, hogy bizonyos testi tünetek produkálásával próbál üzenni neked. Vedd komolyan a figyelmeztetését, és állj le egy kis időre! De legalábbis próbálj meg többet pihenni és a feltöltődési időt sem elhanyagolni!

4. Mindenki ráér, csak te pörögsz

Legalábbis ezt tapasztalod magad körül, így látod két kapkodás között. Na ne! Mi az, hogy más ráérősen beszélget, kávézik, pihen, a gyerekkel játszik, te meg majd meghasadsz a sok teendő terhe alatt? Csoportosítsd, priorizáld a dolgaidat, halasz el olyan tevékenységeket, amiket már nem bírnál fizikailag, vagy szellemileg! Te is engedélyezz magadnak pihenőt és időt a szórakozásra!

Vedd észre a jeleket, és próbáld meg kontrollálni a túlkapásokat!