Ezért szeretek/nem szeretek a belvárosban lakni

Borítókép: Ezért szeretek/nem szeretek a belvárosban lakni Forrás: europress
Budapest belvárosa tényleg nagyon szép! De ott lakni már korántsem mindig ennyire idilli.

Budapest szuper város. Fiatalként egy ilyen nyüzsgő belvárosban lakni pedig egyenesen mesés. Minden itt van tőled egy karnyújtásnyira: rengeteg bisztró, kávézó, romkocsma, szórakozóhely. Ha a munkád is ide köt a környékre, akkor pedig maga a tökély! Vidékiként lassan hat éve élek Budapesten, annak is majdnem teljesen a szívében, a Palotanegyedben. Imádom a csodás épületeket, a kávézók kis kiülős teraszait, és azt a néhány szépen rendben tartott parkot is a környéken, mint például a Károlyi kert. Napközben ez a város nem csak hogy él, hanem szabályosan lubickol az életben. Minden állandóan változik, rohan a forgalom és rohannak az emberek. Azért persze észre lehet venni azokat is, akik egy-egy rövid szünetre megállnak, és betérnek a kedvenc reggelizőjükbe, vagy leállnak 5 percre beszélgetni egy ismerőssel a Múzeumkert sarkán, netalán komótosan sétáltatják a kutyájukat.

Ugye milyen idillinek tűnik mindez? Nagyszerű nagyváros, folyamatos programlehetőségek, állandó pörgés. Biztosan ezért is vág mindenki értetlenkedő képet, akinek elmondom: nagyon elmennék már innen!

Hogy miért? Hát többek között ezek miatt! (Természetesen nem fontossági sorrendben.)

Forrás: europress

# A rengeteg régi épület miatt mostanság egyre több a felújítás.

Ne értsetek félre, cseppet sem bánom, hogy végre megszépülnek az épületeink, sőt! De hogy egyetlen nap sincs a héten, amikor az utcáról, a szomszédos utcából, a mellettünk álló házból, vagy a közvetlen szomszédunkból ne a fúrás, csiszolás, hegesztés hangja szűrődjön csak át, na ebből elegem van! A házunkban kb. minden harmadik lakást felújítanak éppen, és sokszor hétvégén sem kímélik a lakókat, még a házirend ellenére sem.

# Nagyon kevés a zöld terület.

Vessetek meg, de nekem nem elég az a néhány park, ami a közvetlen környékünkön van. (Nyilván nem londoni méretűekről beszélünk, és most azt is mondhatnátok, hogy húzzak ki a Margit-szigetre, ha ez nem elég.) De akkor is! Miért nem fontos az, hogy akár a bérházak belső kertjeit közös erővel szépen rendben tartsák a kedves ott lakók?

# Büdös van.

Sokszor amikor elnézem a babakocsival, vagy kisgyerekkel sétáló anyukákat és apukákat, az jut eszembe: „nem féltik a gyereket ettől a benzingőztől?”. Sajnos a belváros eredetileg nem ekkora autóforgalomra lett tervezve, és ez nem is nagyon tudott az évek során hozzáigazodni az egyre növekvő igényekhez. De akkor nem lehetne külső parkoló, vagy több dunai hajójárat? Vagy mit tudom én? Van jó néhány európai nagyváros akikről mintát vehetnénk. Például Amszterdam, ahol a legtöbbek bringával tekernek a belvárosban. (Lábjegyzetként megjegyezném még a lakásba állanódan felkúszó, átszűrődő, beosonó cigifüstöt. Tök mindegy, hogy dohányzol vagy nem: passzívan dohányzol. Ennyi, jobb, ha megemészted!)

Forrás: europress

# Még mindig az autók.

Ezzel együtt persze több parkolóhely sem terem minden utcában az igény megnövekedésével. Oké, egyre több mélygarázs épül a környéken, de azokra még igen sokat kell várni, és van, hogy több utcára van a lakásunktól. Egy nagy bevásárlás után pedig jó lenne nem öt utca távolságból haza cipelni a cuccokat. Tudom, létezik már házhozszállítás...

A bénán parkolókról és az autódnak nekitolatókról, majd pofátlanul továbbhajtókról pedig ez az egy mondat úgy hiszem épp elég.

# Kutyakaki

Én imádom a kutyákat, a világ egyik legcsodásabb teremtményei! De sajnos a gazdáikról ez már nem mindig mondható el. Épp ezért még mindig úgy kell szlalomozni az utcán, mintha egy sílesikláson lennél, mert csomóan képtelenek összeszedni a kutyapiszkot.

# Hangzavar nappal

Ha már megtanuljuk kiszűrni az utcákról beszűrődő forgalom alapzaját, akkor még mindig ott vannak azok a hangok, amik a ház elől szűrődnek fel. Mivel sokat dolgozom itthon a harmadik emeleten nyitott ablak mellett, így pontosan ismerem a környékbeli helyi menő csávók és asszonykáik szerelmi drámáinak aktuális problematikáját. Sosem szerettem a szappanoperákat, főleg nem élőben.

# Hangzavar éjjel

Nincs mit szépíteni rajta, a bulinegyed közepén lakunk. Nem a romkocsmás oldalán, hanem a hosteles oldalán. Ezért nekünk jut ki az éjjel 3-ra már masszívan lerészegedett, és a legénybúcsúból pihenni induló (többek között) angol turisták kiabálásából, önkontroll vesztett viselkedéséből, üvöltve hányásából, vagy autókon ugrálásából. Igen, jól olvastad: a majmok visszatértek, csak az autókat nézik a dzsungel fáinak, amiken kedvükre randalírozhatnak.

Ilyen és ehhez hasonló okok miatt tervezzük elhagyni az egyébként szeretett lakásunkat és valahova kihúzódni a városból. Szerintetek jogosak az elégedetlenkedéseink? Ti hogy bírjátok a belvárost? És milyen a külvárosi élet? Írjátok meg kommentben! Köszi!