Ezért szeretek/nem szeretek a belvárosban lakni

Ezért szeretek/nem szeretek a belvárosban lakni
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Budapest belvárosa tényleg nagyon szép! De ott lakni már korántsem mindig ennyire idilli.

Budapest szuper város. Fiatalként egy ilyen nyüzsgő belvárosban lakni pedig egyenesen mesés. Minden itt van tőled egy karnyújtásnyira: rengeteg bisztró, kávézó, romkocsma, szórakozóhely. Ha a munkád is ide köt a környékre, akkor pedig maga a tökély! Vidékiként lassan hat éve élek Budapesten, annak is majdnem teljesen a szívében, a Palotanegyedben. Imádom a csodás épületeket, a kávézók kis kiülős teraszait, és azt a néhány szépen rendben tartott parkot is a környéken, mint például a Károlyi kert. Napközben ez a város nem csak hogy él, hanem szabályosan lubickol az életben. Minden állandóan változik, rohan a forgalom és rohannak az emberek. Azért persze észre lehet venni azokat is, akik egy-egy rövid szünetre megállnak, és betérnek a kedvenc reggelizőjükbe, vagy leállnak 5 percre beszélgetni egy ismerőssel a Múzeumkert sarkán, netalán komótosan sétáltatják a kutyájukat.

Ugye milyen idillinek tűnik mindez? Nagyszerű nagyváros, folyamatos programlehetőségek, állandó pörgés. Biztosan ezért is vág mindenki értetlenkedő képet, akinek elmondom: nagyon elmennék már innen!

Hogy miért? Hát többek között ezek miatt! (Természetesen nem fontossági sorrendben.)

Kép
forrás: europress

# A rengeteg régi épület miatt mostanság egyre több a felújítás.

Ne értsetek félre, cseppet sem bánom, hogy végre megszépülnek az épületeink, sőt! De hogy egyetlen nap sincs a héten, amikor az utcáról, a szomszédos utcából, a mellettünk álló házból, vagy a közvetlen szomszédunkból ne a fúrás, csiszolás, hegesztés hangja szűrődjön csak át, na ebből elegem van! A házunkban kb. minden harmadik lakást felújítanak éppen, és sokszor hétvégén sem kímélik a lakókat, még a házirend ellenére sem.

# Nagyon kevés a zöld terület.

Vessetek meg, de nekem nem elég az a néhány park, ami a közvetlen környékünkön van. (Nyilván nem londoni méretűekről beszélünk, és most azt is mondhatnátok, hogy húzzak ki a Margit-szigetre, ha ez nem elég.) De akkor is! Miért nem fontos az, hogy akár a bérházak belső kertjeit közös erővel szépen rendben tartsák a kedves ott lakók?

# Büdös van.

Sokszor amikor elnézem a babakocsival, vagy kisgyerekkel sétáló anyukákat és apukákat, az jut eszembe: „nem féltik a gyereket ettől a benzingőztől?”. Sajnos a belváros eredetileg nem ekkora autóforgalomra lett tervezve, és ez nem is nagyon tudott az évek során hozzáigazodni az egyre növekvő igényekhez. De akkor nem lehetne külső parkoló, vagy több dunai hajójárat? Vagy mit tudom én? Van jó néhány európai nagyváros akikről mintát vehetnénk. Például Amszterdam, ahol a legtöbbek bringával tekernek a belvárosban. (Lábjegyzetként megjegyezném még a lakásba állanódan felkúszó, átszűrődő, beosonó cigifüstöt. Tök mindegy, hogy dohányzol vagy nem: passzívan dohányzol. Ennyi, jobb, ha megemészted!)

Kép
forrás: europress

# Még mindig az autók.

Ezzel együtt persze több parkolóhely sem terem minden utcában az igény megnövekedésével. Oké, egyre több mélygarázs épül a környéken, de azokra még igen sokat kell várni, és van, hogy több utcára van a lakásunktól. Egy nagy bevásárlás után pedig jó lenne nem öt utca távolságból haza cipelni a cuccokat. Tudom, létezik már házhozszállítás...

A bénán parkolókról és az autódnak nekitolatókról, majd pofátlanul továbbhajtókról pedig ez az egy mondat úgy hiszem épp elég.

# Kutyakaki

Én imádom a kutyákat, a világ egyik legcsodásabb teremtményei! De sajnos a gazdáikról ez már nem mindig mondható el. Épp ezért még mindig úgy kell szlalomozni az utcán, mintha egy sílesikláson lennél, mert csomóan képtelenek összeszedni a kutyapiszkot.

Olvasd el ezt is!

# Hangzavar nappal

Ha már megtanuljuk kiszűrni az utcákról beszűrődő forgalom alapzaját, akkor még mindig ott vannak azok a hangok, amik a ház elől szűrődnek fel. Mivel sokat dolgozom itthon a harmadik emeleten nyitott ablak mellett, így pontosan ismerem a környékbeli helyi menő csávók és asszonykáik szerelmi drámáinak aktuális problematikáját. Sosem szerettem a szappanoperákat, főleg nem élőben.

# Hangzavar éjjel

Nincs mit szépíteni rajta, a bulinegyed közepén lakunk. Nem a romkocsmás oldalán, hanem a hosteles oldalán. Ezért nekünk jut ki az éjjel 3-ra már masszívan lerészegedett, és a legénybúcsúból pihenni induló (többek között) angol turisták kiabálásából, önkontroll vesztett viselkedéséből, üvöltve hányásából, vagy autókon ugrálásából. Igen, jól olvastad: a majmok visszatértek, csak az autókat nézik a dzsungel fáinak, amiken kedvükre randalírozhatnak.

Ilyen és ehhez hasonló okok miatt tervezzük elhagyni az egyébként szeretett lakásunkat és valahova kihúzódni a városból. Szerintetek jogosak az elégedetlenkedéseink? Ti hogy bírjátok a belvárost? És milyen a külvárosi élet? Írjátok meg kommentben! Köszi!

Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?

Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra, és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak arra figyelsz, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket, és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Hagytam a babámat sírni – ez történt tíz évvel később

Egy anyuka elmeséli, mi történt, amikor a férjével vettek egy mély levegőt és megpróbálták háromhónapos fiukat egy több évtizedes módszerrel rendszeres alvásra szoktatni. És az is kiderül, hogy miért döntöttek így.

Emberkísérlet: Anyukám ízlése szerint öltöztem öt napig, ez lett az eredménye

Elég tanulságos kísérletnek vetette alá magát a joy.hu munkatársa.

Napi horoszkóp március 16.: a Mérlegek vállalják a békéltető szerepét, a Vízöntők pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok állása ismét izgalmas üzeneteket rejt!

Kvíz: Melyik szereplő vagy a Váratlan utazásból?

Ínyenc kvíz a kosztümös szappanopera rajongóinak. Nincs is jobb, mint egy kis nosztalgiázás! :)

Láthatás: egy film, amely bárcsak ne szólna többről, mint a gyerekelhelyezés körüli hercehurcáról

Minden nap elmegyünk olyan családi drámák mellett, mint amit most az arcunkba tol Xavier Legrand elsőfilmes rendező.

„A csillagokat nézd, ne a lábfejedet” – 12 ütős Stephen Hawking-idézet

Kozmológiai kutatásai és humora tették a Föld egyik legismertebb tudományos figurájává.

Egy férfi kiszáll szabálytalanul parkoló terepjárójából, odamegy egy hajléktalanhoz és felrúgja a kalapját

Megpróbáltam felvállalni a konfrontációt ezzel a pernahajderrel, de nem jöttem ki túl jól belőle. Nektek mi a véleményetek? :)

8 dolog, amit egy bormániás SOSEM tesz

Ha ismersz bormániást, vagy épp te magad vagy az, akkor biztosan nem ismeretlenek a borhoz kapcsolódó bevett szokások. Ezek a szokások, bár sokak szemében háklisnak tűnhetnek, nem azok, ugyanis tényleg sokat javítanak az ital élvezeti értékén. Mikor legközelebb borozol, igyekezz te is betartani a bormániások 8 szokását.

11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

November óta nem eszem fehérlisztből készült termékeket, elhagytam a nasikat és a cukros üdítőket. 45 napja pedig napi 1200 kalóriát (és maximum 160 gramm szénhidrátot) eszem. Esténként legalább 4 kilométert gyalogolok. Könnyű? Nem. Vannak buktatók? Igen. Ezek a tanácsok azonban nekem sokat segítettek abban, hogy minden elkövetkezendő 24 óra könnyebb legyen.

(Rém)történeti áttekintés: 5 dolog, amivel a nők sanyargatták és sanyargatják magukat a szépség érdekében

Hogy mit meg nem teszünk a szépségért? Behódolunk az aktuális trendeknek, ha jól állnak, ha nem, ha kényelmesek, ha nem. Fogyókúrázunk, edzünk, plasztikaisebészhez, körmöshöz, kozmetikushoz járunk. Tetőtől talpig gyantáztatunk, sanyargatjuk magunkat kívülről-belülről, de mindezt miért és kinek? Magunknak, a nagy Ő-nek, nőtársainknak? Bárhogy is legyen, nem ma kezdtük!

Igaz történet: hároméves koráig a gyerekem túszának éreztem magam

De aztán megszületett a második, és minden megváltozott. Egy amerikai édesanya, Lindsay meséli.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft