Így érd el, hogy heti 1 napot otthonról dolgozhass!

Borítókép: Így érd el, hogy heti 1 napot otthonról dolgozhass! Forrás: kaboompics
Az otthoni munka nem lehetetlen kérés a főnökhöz! Csak mindkettőtöknek előnyökkel kell járjon!

Minden túlzás nélkül azt gondolom, hogy ma már az irodai munkák nagy részét otthonról is lehetne végezni. Hiszen a legtöbb háztartásban ma már minden adott ahhoz, hogy egy munkavállaló elláthassa a munkahelyi feladatait. Van internet, okostelefon, táblagép, amelyekkel megoldható a scannelés, az e-mailezés, a szerver elérés; de helyenként még talán a lassan őskövületnek számító fax is megtalálható, ha esetleg mégis megszorulnánk. A munkaerőpiac valamiért mégsem akar átállni erre a munkavégzési formára. Pedig számos előnnyel járna a munkáltatóknak is, ha az embereiknek nem kéne állandóan egy irodában tömörülniük, és sok munkavállalónak is nagyban megkönnyítenék ezzel az életét. A miért-re a választ én általában a kontrollban és a kényelemben találom meg, hiszen valóban nagyon nehéz az embereket távolról irányítani, úgy, hogy teljesen szét vannak szórva a térképen.

Forrás: kaboompics

Épp ezért, ha az a közeljövőben nem is várhatjuk el, hogy a munkáltatónk teljes munkaidős otthoni munkát engedélyezzen számunkra, azért egy napért még versenybe szállhatunk. Természetesen jól meg kell indokolnunk, hogy miért van szükségünk az otthoni munkára, és mindezt leginkább abból a szemszögből kell megközelítenünk, hogy a főnökünknek ebből milyen előnyei származnak majd!

Valahogy így érdemes ennek nekiállni:

1. Összesítsd a feladataidat!

Szedd össze gondolatban az összes feladatodat és vesd őket egy papírra, vagy táblázatba! Nézd végig, hogy melyeket tudod minden fennakadás nélkül otthonról elvégezni! Ha már egy-egy alkalommal dolgoztál otthonról, gondolj vissza rá, akadtak-e nehézségeid, amiket az iroda hiánya okozott! Amennyiben igen, találd ki, hogyan lehet ezeket kiküszöbölni! Légy előrelátó, és gondold át miket fog tőled kérdezni a felettesed, ha eléállsz a kéréssel! Például hogyan oldod meg, ha hirtelen mégis ott kéne legyél egy meetingen? Megoldás lehet a Skype, a Facetime, vagy egyéb más videótelefonos applikáció? Mindenre legyen kész megoldásod és válaszod, így könnyebben veszed az első akadályokat!

Forrás: kaboompics

2. Állj elő a kéréssel a főnöködnél!

Nincs más dolog, mint azt bebizonyítani, hogy otthonról is ugyanolyan hatékonyan, esetleg még hatékonyabban tudnád végezni a feladataidat! Többek között a következő előnyökre hivatkozhatsz: minden eszköz rendelkezésedre áll; nagyobb a tér, ahol jobban tudsz gondolkodni; megspórolod az ingázással töltött időt, vagyis már korán reggel le tudsz ülni a gép elé; így is bármikor elérhető vagy a kollegák számára, ellenben nem szakítanak félbe két percenként a munkában, csak azért, mert épp a te irodád felé jártak . És hogy milyen hosszútávú előnyökkel járhat ez a munkáltatódnak? Például jóval hatékonyabb tudsz lenni, így sokkal jobb eredményeket hozol; nem kell állják az útiköltségedet; esetleg hosszabb távon egy munkaállomást is megspórolhatnak vele az irodában. De ne rohanjunk előre! A lényeg, hogy úgy kell érvelned, hogy az általad felajánlott paraméterek mindkettőtök számára előnyösnek tűnjenek!

3. Javasolj próbaidőt!

Ez egy igazán korrekt és megfontolt lépés lesz a részedről, ha így teszel! A főnököddel közösen tűzzetek ki egy időtartamot, ami alatt kipróbálhatod magad otthonról is! Így számára is megmarad a belátható kontroll lehetősége, de pedig rákapcsolhatsz annak érdekében, hogy bebizonyítsd, igen is van létjogosultsága a kérésednek! Ha letelt a kitűzött próbaidő, utána ülj le a feletteseddel átbeszélni a dolgot! Jó előre készülj fel erre: vigyél magaddal néhány kimutatást, eredményt, ami jól példázza, hogy az otthon töltött napokon is erősen hatékony voltál!

Te már otthonról dolgozol? Mondd el nekünk, hogy érted el!