Brigitte Bardot-tól a brazil gyantán át – kis fazontörténelem

Brigitte Bardot-tól a brazil gyantán át – kis fazontörténelem
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan változott a bikinivonal az évek során? Mint a farmer szára, egyre csak szűkült és szűkült a tenyérnyi szőrzet területe. A magasan sliccelt fürdőruhák megkövetelték a csupasz bőrt, és elindult a szőrtelenítési láz.

Persze csak lassan. Eleinte felbukkantak a merészebb strandolók, az akkor még elfogadott bozonttal, majd a nyugati trend hamar elérte kishazánkat is. Azóta is harcolunk a kellemetlen szálakkal és figyeljük a fazonírozási trendeket. Ízlés kérdése, ki mit hord odalent, de egy biztos: a szépségipar alapkérdését járjuk most körbe.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! A fazonom az enyém

Egészen a 20. század elejéig komolyabb ruhakölteményekben mártóztak ősanyáink. Aztán megjelent a kétrészes, ami blúzt, rövidnadrágot és legginget jelentett, de hát akkoriban még nem lazultak eléggé az erkölcsök. 1907-ben egy vízi balettos hölgyike ruhájából már kilógott a könyöke, az 1922-es amerikai fürdőruhás szépségversenyen pedig a térd is. Jöttek a testhez simuló darabok, és 1946. július 5-én Párizsban megszületett Louis Reard bikinije. Reard az ATOME névre keresztelt fürdőruha „kettéhasított” változatát Micheline Bernardini sztriptíztáncosnőre adta rá először.

Bikiniforradalom és ritkuló fanszőrzet

Esther Williams, Rita Hayworth, Brigitte Bardot: három gyönyörű nő, akik megmutatták magukat kétrészesben, s bizonyára már akkor odafigyeltek a bikinivonalra, hiszen semmi sem kandikált ki a fürdőruhájuk alól. Mai ízlés szerint elég illúzióromboló lett volna, ha a kor szexszimbólumai szőrösen állnak a kamera elé. Igaz, akkoriban a normális nők nemhogy a szemérmüket, de még a hónaljukat, sőt a lábukat se szőrtelenítették.

Brigitte Bardot a 60-as években
forrás: Europress
Brigitte Bardot a 60-as években

A nagymamám meséli, hogy ifjú lány korában, az ötvenes években meglátott egy sötét kis kozmetikát, amely egy kézzel írt kartonon lábgyantázást hirdetett, és hirtelen ötlettől vezérelve megszabadult a vádliját borító édes kis pihéktől. A barátnői nagyon megbotránkoztak avantgárd húzásán, a fiúkról nem is beszélve. Mert a szőr akkoriban szexinek számított. De a nagymama makacs lány volt, és mivel a gyantázás borzasztóan fájt, attól fogva újságpapírból csavart fidibusszal égette le a lábszáráról a szálakat. Ötvenéves is elmúlt, amikor egyszer körülnézett az uszodában és rádöbbent, hogy már hónaljban sem illik szőrt viselni, úgyhogy azóta borotválja. A fanszőrzetét nem mertem megkérdezni. Mégiscsak a nagymamám...

A 60-as évektől már egyáltalán nem volt meglepő a falatnyi fürdőruha, sőt tíz év múlva elkezdték gyártani a nagyon magasra ívelő és a tangafazonokat is. Erős váltás!

Mai ízlés szerint elég illúzióromboló lett volna, ha a kor szexszimbólumai szőrösen állnak a kamera elé.

Így a 80-as évekre központi kérdéssé vált a bikinivonal. Akkoriban még csak finoman igazítottak a fanszőrzeten, inkább a természetesség volt jellemző, de az évtized végére a fürdőruhadivat alakulásával megjelent a sávos fazon. A 90-es évek a brazil fanszőrzetet hozták el nekünk, ami még keskenyebb csíkot jelentett, a millennium pedig egész a csupaszig tolta ki a határokat, s nagyon úgy tűnik, hogy maradunk ezen az állásponton. Vagy mégsem? A retrohullám végigsöpör a fazonírozáson is?

Visszatér a klasszikus bikinivonal?

Egyre többen hagyják meg nagyobb területeken a fanszőrzetet, s ezt a trendet nemcsak a férfimagazinokból leshetjük el, a kozmetikusoknál is sokan választják a csupasz fazon helyett a természetesebbet. Ahogy írtuk, ízlése válogatja, hogy ki mit visel a bugyijában, s akik most visszatérnek a szőrösebb verzióhoz, azok is csak a vénuszdombot alakítják, a szeméremajkak területét – esztétikai, higiéniai és szexuális szokásaik miatt – bizony ugyanúgy csupaszon hagyják.

Felmérésekből már több ízben kiderült, hogy a férfiak a brazil, a leszállópálya és a csupasz fazonra esküsznek, ők ugyanis nagyobb örömmel hajolnak a sima területekre. A simaság orális kényeztetés során rendkívül praktikus. De kétségtelen, hogy nem minden férfi kultiválja a teljesen csupasz verziót. Sokakat zavar a gyorsan növő szőrzet vagy a kislányos külső. Egy kapcsolatban persze simán megbeszélés kérdése, hogy mikor mi legyen a módi odalent.

Őrült szőrök

Sokat hallani teljesen bugyuta ötletekről. Lehet kapni például olyan bikinitrimmelőket, amelyekkel mintákat vághatunk az esetleg meghagyott szőrzetbe. Szívecske, csillag, nyíl – csak a fantázia szab határt. Aztán vannak, akik alul is festetik a bundát, ha nem ugyanolyan színű, mint a hajuk. Erre speciális, intim területeken is bevethető festéket használnak, nem hajra való, sima készítményeket. Pár éve pedig felbukkant a „vajazzle”, vagyis a vénuszdombra ragasztott kristályok erdeje…nos, annyira szerencsére nem lett népszerű a csillogó öl.

Az etsy.com-on kaphatók ehhez hasonló fanszőr-parókák sajátos humorúaknak. :)
forrás: etsy.com
Az etsy.com-on kaphatók ehhez hasonló fanszőr-parókák sajátos humorúaknak. :)

Fáj, nem fáj, tartós, nem tartós

Ahogy a test minden részén, odalent is lehet epilálni (a teljes szőrszálat eltávolítani) és depilálni is (csak a bőr felett lévő részeket kiirtani).

A borotva vagy az intim területekre kifejlesztett, némileg már elavultabb, kémiai hatású szőrtelenítő krémek, habok csak ideig-óráig tartják karban a területet, s mivel a szőrtüsző nem távozik, hamar elkezd serkenni a szőrzet. Ami a krémek mellett szól, az a gyorsaság. Pár perc alatt megszabadulhatsz a nem kívánt szőrtől és fájdalommentes.

Persze a borotválás is kényelmes, zuhanyozás közben elvégezhető, fájdalommentes napi rutin. A külön bikinitrimmerek ugyan gépiesítettek, de azonos célt szolgálnak, mint a borotva: a hatás nagyon nem tartós, igaz, hogy nincs fájdalom sem.

A gyanta már nem ilyen jó móka, fájdalommal jár, ellenben tartós, akár egy hónapot is ki lehet húzni az újragyantázásig, még nyári időszakban is. Bár sokan kellemetlennek tartják kitárulkozni egy kozmetikus előtt, ezért otthon készítik el a „nagy művet”, jobb szakemberhez fordulni, mert kevesebb lesz a fájdalom, alaposabb a munka és nincs sérülésveszély. Különben is, egy kozmetikusnak fel sem tűnik a mi pironkodásunk, neki ez a dolga.

No comment
forrás: Éva magazin
No comment

Epilálógéppel senki se álljon neki az intim területeknek, különösen ne a lágy részeken, mert az rettentően fájdalmas és balesetet okozhat. Akinek magas a fájdalomküszöbe, az is jobb, ha szakemberhez fordul.

Az érzékeny területek szőrtelenítésére remek és tartós házi megoldás a hideggyanta-szalagok használata. A kéz melegétől pár másodperc alatt felmelegedő gyantaszalagokat egy mozdulattal fel lehet simítani a bikinivonalra. A gyantamaradványokat könnyű eltávolítani azzal a törlőkendővel, melyet a szalagok mellé csomagoltak. Így bárhol, bármikor fazonírozhatsz!

Egyéni elhatározás kérdése, hogy ki melyik fazont választja. Ami még nagyon fontos, hogy ne csak partnerünk kedvéért csinosítsuk alsó részünket, Olyan fazont válasszunk, amiben jól tudjuk magunkat érezni és nem feszélyez bennünket a remekmű. Csak rajtunk múlik, hogy gyanta mellett döntünk-e és kibírjuk a fájdalmat, vagy beérjük a borotvával. Nyáron a strandidőszakban fokozottabb figyelmet kell rá szentelnünk, de persze egész évben jó, ha rendet tartunk az intim szféránkban.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

Kövess minket

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft