46 helyzet, amikor előnyt jelenthet, ha fehér bőrűnek születtél

46 helyzet, amikor előnyt jelenthet, ha fehér bőrűnek születtél
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avagy milyen „kiérdemeletlen” előnyökkel járhat, ha valaki a többséghez tartozik.

Fehér bőrűnek születni még mindig előnyt jelent a nyugati világ szinte minden pontján. Így van ez az Egyesült Államokban is, a lehetőségek hazájában. Egy Peggy McIntosh nevű egyetemi oktató még 1988-ban írta az alábbi listát, amelyben saját tapasztalatai alapján gyűjtötte össze azokat a legjellemzőbb helyzeteket, amelyekben egy fehér bőrű ember előnybe kerülhet pusztán a faji hovatartozása miatt.

Érdemes végigmenni ezeken a pontokon még akkor is, ha sok közülük nehezen vetíthető rá a magyarországi helyzetre. Vajon mi itthon milyen listát állítanánk össze magunknak?

1. Ha úgy tartja kedvem, időm legjavát hozzám hasonló bőrszínűek társaságában tölthetem.

2. Megtehetem, hogy elkerülöm az olyan embereket, akikben neveltetésem okán nem bízom meg, illetve akik megtanultak nem bízni az én fajomban.

3. Ha bármilyen környéken kinézek magamnak egy ingatlant, senki sem akadályoz meg benne, hogy megvegyem vagy kibéreljem azt, feltéve, ha a pénztárcám engedi.

4. Biztos lehetek benne, hogy akárhol vásárolok vagy bérlek magamnak otthont, a szomszédaim semlegesek vagy szívélyesek lesznek irányomban.

5. Ha elmegyek egyedül vásárolni, biztos lehetek benne, hogy az áruházi biztonsági őrök nem fognak követni vagy zaklatni engem.

6. Ha bekapcsolom a tévét vagy kinyitom az újságot, biztos lehetek benne, hogy a hozzám hasonló fajhoz tartozó emberek nagy számban képviseltetve lesznek benne.

7. Amikor valaki nemzeti örökségről vagy civilizációról beszél nekem, a narratívájából egyértelműen kiderül, hogy ezt a hozzám hasonló bőrszínű embereknek köszönhetjük.

8. Biztos lehetek benne, hogy a gyerekeim olyan tananyagot tanulhatnak az iskolában, amelyben az ő fajuk nagy számban képviseltetve van.

9. Biztos lehetek benne, hogy könnyen találok kiadót ennek a fehér kiváltságról szóló írásnak.

10. Biztos lehetek benne, hogy egy olyan közegben, ahol én vagyok a fajom egyetlen képviselője, hallathatom a hangomat.

11. Eldönthetem, hogy meghallgassak-e egy másik nőt, aki a fajának egyetlen képviselője az adott közegben.

12. Ha bemegyek egy könyvesboltba, jó eséllyel találok benne olyan könyveket, amelyekben a fajom képviseltetve van. Ha bemegyek egy élelmiszeráruházba, számíthatok rá, hogy találok olyan élelmiszereket, amelyek a kultúrám hagyományaiba illeszkednek. Ha fodrászhoz megyek, tudom, hogy találok ott valakit, aki tud bánni a hajammal.

13. Akár csekkel, akár hitelkártyával, akár készpénzzel fizetek, nem kell aggódnom amiatt, hogy a bőrszínem hátrányt jelent abban, ahogy mások az anyagi helyzetemet, a hitelképességemet megítélik.

14. Az esetek nagy részében van lehetőségem megvédeni a gyerekeimet olyan emberektől, akik nem szimpatizálnak velük.

15. Nem kellett megtanítanom a gyerekeimet arra, hogy tisztában legyenek a rendszerből fakadó rasszizmus jelenlétével és ezáltal meg tudják óvni a testi épségüket.

16. Nyugodt lehetek afelől, hogy a gyerekeim tanárai és munkaadói befogadják őket, ha ők betartják az iskola és a munkahely normáit; amiatt sem kell aggódnom, hogy a fajuk hátrányt jelent ezekben az intézményekben.

17. Beszélhetek tele szájjal anélkül, hogy más emberek ezt a bőrszínemnek tudnák be.

18. Beszélhetek csúnyán, viselhetek second hand ruhákat, hagyhatok leveleket válaszolatlanul anélkül, hogy az ilyen szokásaimat más emberek a fajomban elterjedt rossz erkölcsnek, műveletlenségnek vagy a szegénységnek tudnák be.

19. Beszélhetek magas pozíciójú férfiak előtt anélkül, hogy a fajom terítékre kerülne.

20. Teljesíthetek jól egy nehéz helyetben anélkül, hogy az érdemeimet bárki a fajomnak tulajdonítaná.

21. Senki sem kér arra, hogy a fajom összes tagja nevében beszéljek.

22. Megtehetem, hogy ne ismerjem a színesbőrű emberek nyelvét és szokásait, akik a világ lakosságának nagy részét alkotják, anélkül, hogy a saját kultúrámban ezért hátrány érne.

23. Kritizálhatom a kormányt, beszélhetek arról, hogy félelmet kelt bennem a kormány politikája anélkül, hogy kívülállónak látnának.

24. Számíthatok rá, hogy amikor „az illetékessel” szeretnék beszélni, egy hozzám hasonló fajú ember áll elém.

25. Ha megállít a rendőr vagy ellenőriz az adóhivatal, biztos lehetek benne, hogy nem a fajom miatt szúrtak ki éppen engem.

26. Gond nélkül vásárolhatok olyan posztereket, képeslapokat, képeskönyveket, babákat, játékokat, gyerekújságokat, amelyeken a fajom képviselői szerepelnek.

27. Bármilyen gyűlésről úgy mehetek haza, hogy nagy valószínűséggel kapcsolódni tudtam az ott történtekhez és nem érzem úgy, hogy elszigetelt, kivülálló lennék, kisebbségbe kerültem volna, nem hallgattak meg, nem adtak volna szót nekem vagy megfélemlítettek volna.

28. Biztos lehetek benne, hogy ha nézeteltérésbe kerülök egy másik fajhoz tartozó munkatársammal, ez nagyobb mértékben veszélyezteti majd az ő előremenetelének esélyeit, mint az enyémeket.

29. Biztos lehetek benne, hogy ha egy másik fajhoz tartozó ember előreléptetése mellett érvelek vagy egy a fajokat érintő programot indítványozok, ez nem fog engem hátrányosan érinteni a pozíciómban akkor sem, ha a kollégáim nem értenek egyet velem.

30. Akár kijelentem, hogy faji kérdésről van szó, akár azt, hogy nem faji kérdésről van szó, a fajom segítségemre lesz abban, hogy alátámassza a hitelességemet, sokkal inkább, mintha más bőrszínű ember érvelne a helyemben.

31. Megtehetem, hogy nem követem a kisebbségi irodalom és kisebbségi aktivista programok fejleményeit és azt is, hogy leszóljam ezeket vagy tanuljak belőlük. Mindegyik esetben többé-kevésbé védettnek érezhetem magam a döntéseim negatív következményeivel szemben.

32. A kultúrámnak köszönhetően nyugodtan figyelmen kívül hagyhatom más fajhoz tartozó emberek ügyeit.

33. Senki sem mutat rá arra, hogy a testalkatom, a megjelenésem vagy a testszagom a fajom attribútuma lenne.

34. Fejezhetem ki aggodalmamat a rasszizmus miatt anélkül, hogy ebben bárki önérdeket sejtene.

35. Ha magas pozícióba helyeznek, amelyben beosztottakat kell irányítanom, nem kell tartanom attól, hogy a munkatársaim azt feltételeznék, hogy a fajom miatt ért a megtiszteltetés.

36. Ha rosszul sikerült a napom, a hetem vagy az évem, nem kell feltennem azt a kérdést, hogy van-e köze a negatív eseményekhez a fajomnak.

37. Biztos lehetek benne, hogy lesz, akihez fordulhatok szakmai tanácsért.

38. Sorra vehetem a lehetőségeimet, társadalmi, politikai vagy szakmai szempontból anélkül, hogy fel kellene tennem a kérdést, miszerint egy hozzám hasonló fajú embert elfogadnának-e egy olyan helyzetben, amit tenni szeretnék.

39. Ha elkések egy meetingről, senki sem gondolja azt, hogy ennek köze lenne a fajomhoz.

40. Egy szállodában vagy vendéglátóhelyen nem kell tartonom attól, hogy a hozzám hasonló fajú embereket nem engedik be vagy rosszabb minőségű szolgáltatást kapnak, mint amiért fizettek.

41. Ha jogi vagy orvosi segítségre van szükségem, a fajom nem jelent hátrányt abban, hogy megkapjam.

42. Akármilyen tevékenységbe fogok, biztos lehetek benne, hogy senki nem fog pusztán a faji hovatartozásom miatt visszautasítani.

43. Ha vezetőként kudarcot vallok és a hitelességem csorbát szenved, biztos lehetek benne, hogy nem a faji hovatartozásom áll a probléma hátterében.

44. Nem esik nehezemre olyan egyetemi kurzusokat, intézményeket találni, amely csak a fajomhoz tartozó emberekre fókuszál.

45. Rendelkezésemre állnak olyan jelnyelvi és vizuális művészeti alkotások, amelyek a fajomhoz tartozást ábrázolják.

46. Rendelkezésemre áll olyan „hússzínű” bőrhiba-korrektor, illetve kötszer, amely többé-kevésbé passzol a bőrszínemhez.

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úti célokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg, hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme, egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

35 év szünet után újra nyitnak a mozik Szaúd-Arábiában

Mit gondolsz, mi volt az első film, ami foroghatott?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft