Nizzai terrortámadás – amit eddig tudunk

Borítókép: Nizzai terrortámadás – amit eddig tudunk Forrás: twitter
Ezt soha nem fogjuk megszokni. Nem és nem.

2016. július 14-én éjjel háromnegyed 12-kor Nizza belvárosában egy 31 éves francia–tunéziai állampolgár belehajtott fehér teherautójával a francia forradalom évfordulóját ünneplő tömegbe. Két kilométeren keresztül gázolt keresztül az embereken és ezalatt bele is lőtt az ünneplők közé, míg a rendőrség le nem lőtte. Péntek reggel 84 halottról és több mint 100 sérültről tudunk; egy magyar nő is megsérült.

Néhány lényeges infó, amit eddig tudunk a legutóbbi gyalázatos terrortámadásról.

1. Az áldozatok között jó néhány gyerek is van, de a teljes listát még nem hozták nyilvánosságra a francia hatóságok.

2. Az elkövetőnek volt büntetett előélete, de a hatóságok nem tudtak róla, hogy kapcsolatban állt volna terrorszervezetekkel.

3. Ez a harmadik terrortámadás Franciaországban másfél év alatt.

François Hollande elnök 3 hónappal meghosszabbította a szükségállapotot Franciaországban. A szükségállapot 2015 januárja óta tart, amikor ISIS-tagok meggyilkolták a Charlie Hebdo nevű vicclap 20 szerkesztőjét Párizsban. 2015 novemberében minden addiginál súlyosabb terrortámadás történt Párizsban, a Stade de France környékén és a Bataclan színházban, ennek 130 áldozata volt.

4. Egy nappal a nizzai terrortámadás előtt François Hollande bejelentette, hogy Franciaország segíti az iraki haderő küzdelmét az ISIS ellen. Még nem tudni, hogy van-e összefüggés.

5. A Facebook aktiválta a biztonságot ellenőrző funkcióját, hogy bárki, aki a helyszínen tartózkodik, jelezhesse a hozzátartozóinak, hogy jól van. A közösségi oldal egy hónapon belül harmadszor kényszerült erre a lépésre: június 12-én az orlandói merényletet követően, június 28-án pedig az isztambuli terrortámadás után.

6. Rihanna Nizzában tartózkodott a merénylet idején; a barbadosi származású énekesnő pénteki koncertjére készült, amelyet természetesen lemondott.