A 6 leggyakoribb kérdés az edzéssel kapcsolatban

Borítókép: A 6 leggyakoribb kérdés az edzéssel kapcsolatban Forrás: Europress
Ti kérdeztétek, mi pedig megválaszoljuk – természetesen szakmai segítséggel!

Magazinunk fitnesz tematikáinak apropóján több kérdés is érkezett hozzánk tőletek – összegyűjtöttük a leggyakoribbakat és feltettük őket szakértőnknek. Íme a válaszok:

1. Igaz, hogy hosszú távon nem hatékony ugyanazt az edzéstervet követni?

Igaz. Ha folyamatos fejlődést szeretnénk elérni, 3-4 hetente változtatni kell az edzésterven. A szervezet ugyanis ennyi idő alatt adaptálódik az ingerekhez és nem fog már olyan mértékű fejlődéssel reagálni rájuk.

2. Honnan tudhatom, hogy elég nehéz-e a súlyzó, amivel dolgozom?

Ha el tudunk végezni a súlyzóval 4x15 ismétlést az adott gyakorlatból, és a végén érezzük az izomfáradtságot, megfelelő méretű a súlyzó. Ha erősítés a cél, érdemes inkább nagyobb súlyokkal és alacsonyabb ismétlésszámmal dolgozni (pl. 4x8 vagy 4x10).

3. Milyen gyakran kell cserélni a futócipőt? És az edzőcipőt?

A futócipőt – a minőségétől függően – nagyjából 800-1000 kilométerenként érdemes cserélni. De a legjobban úgy lehet megállapítani, hogy szükség van-e másikra, ha felpróbálunk egyik lábunkra egy újat, a másikra a régit, és figyeljük a különbséget. Ha az új érezhetően sokkal jobban tart, mint a régi, itt az ideje a cserének. Ugyanez igaz az edzőtermi cipőkre is.

Forrás: Europress

4. Mi a legjobb bemelegítés edzés előtt? A nyújtás például jó lehet bemelegítő gyakorlatnak is?

Bemelegítéskor a fő cél az izületek mozgástartományának növelése, az izületek átmozgatása, a test hőmérsékletének emelése – ehhez a mobilizációs gyakorlatok, a dinamikus nyújtó feladatok és a fokozatosan nehezedő, pulzusemelő gyakorlatok a legmegfelelőbbek. Statikus nyújtást az edzés, a fokozott terhelés, erősítés után érdemes végezni, ám ilyenkor is csak 8-10 másodpercig ajánlott kitartani a helyzeteket a sérülések elkerülése végett.

5. Van-e különbség a futógépen futás és a szabadtéri futás között hatékonyság szempontjából?

Futópadon kevesebb erőt kell kifejteni, mert a lábfej automatikusan hátracsúszik a szalagon. A szabadtéri futás hatékonyabb, jobban terheli, edzi a farizmokat. A futópadon futás hatékonyságát azzal tudjuk növelni, ha kihasználjuk a szalag meredekségének állítási lehetőségét – így már az is erősebben dolgoztatja a farizmokat és jobban fejleszti a keringési rendszert. A túlsúlyos vagy nagyon magas embereknek, akiknek nem annyira ajánlott a futás, kalóriaégetésnek tökéletes lehet a dinamikus járás emelt szögbe állított futópadon, mert ez még az izületeket is kíméli.

6. Mindenképp szükséges pihenőnapot tartani? Ha igen milyen gyakran?

Igen, kell a pihenőnap, ilyenkor történik a szuperkompenzáció, amikor a képességek magasabb szintre kerülnek. Ha nem tartunk elég pihenőnapot, a test nem képes fejlődni, sőt, sérülhetünk is. Egy olyan nap után, amikor erősen edzettünk, érdemes egy könnyebb napot tartani (laza kocogással, bringázással) és tartsunk heti két pihenőnapot is.

Szakértő: Schneiker Ádám / e-negyzet.hu