4 tipp közös otthon kereséséhez és megtalálásához

4 tipp közös otthon kereséséhez és megtalálásához
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Még mielőtt hagynánk, hogy beszívjon minket az ingatlan piac átláthatatlanul kusza gépezete, érdemes lefektetnünk bizonyos szabályokat!

Nincs könnyű dolgunk, amikor arra adjuk a fejünket, hogy új, vagy első közös otthont keressünk magunknak. Elkezdődik az internetes hajsza az ingatlanos oldalakon, ami kis idő után úgy tűnik, sosem ér majd véget. Ha ezen a lépcsőn szerencsésen túl is jutunk, akkor jön csak a veleje: élesben megnézni a kiszemelt házakat, lakásokat. Általában ebben a fázisban alakul ki a legtöbb konfliktus a párok között, hiszen itt kerülnek csak igazán felszínre az egyéni igények, az addig ki nem beszélt elképzelések. Ilyenkor olyannyira el lehet úszni a részletek tengerében, hogy akár az egész folyamat kezdődhet megint teljesen előről, hiszen rá is jöhetünk, hogy eddig nem azt kerestük, amire igazán szükségünk van. Azért, hogy elejét vegyük ennek az állapotnak, érdemes már rögtön a kezdetekkor sokat tenni: vagyis alaposan lekommunikálni egymás között az elképzeléseket. Szerintünk ezek a legfontosabb dolgok, amikről semmiképp nem szabad megfeledkeznünk, ha otthon keresésre és vásárlásra adjuk a fejünket:

Kép
forrás: europress

1. Egyéni vágyak, elképzelések

Ez a legeslegelső és legfontosabb dolog, amit jó alaposan beszéljetek ki! Térjetek ki az otthon típusára, minőségére, állapotára! Ki, mire gondol pontosan? Érdemes lehet egy használt lakást, házat megvásárolni és felújítani, vagy mindenképp új építésűt szeretnétek? Ha telket kerestek, az milyen paraméterekkel kell rendelkezzen? Milyen stílusban képzelitek el a közös életteret? Érdemes jó néhány lakberendezési magazint, vagy online portált közösen átnyálazni, hogy minél inkább közelítsenek az álláspontok!

2. Piszkos anyagiak

Nem csak a rendelkezésre álló büdzsét kell alaposan átszámolni és átbeszélni, hanem érdemes pontos költségvetés tervet készíteni. Mire miből lesz pénz? Szükség van-e hitelre, támogatásra, amennyiben igen, ezeknek ki jár utána? Miből lesznek fedezve az előre nem látható költségek? Havi szinten milyen átlagos költségekre kell majd számítanunk, amikor már beköltöztünk, avagy mennyire becsüljük a rezsit? Nem baj, ha néhány bankban jó előre ellenőrizzük ilyenkor a hitelképességünket, és leülünk egyeztetni a lakáskasszánkat kezelő ügyintézővel is.

Kép
forrás: europress

3. Több szem többet lát!

Ha van már néhány kiszemelt ingatlan, érdemes a többszöri megtekintéséhez segítséget hívnunk. Ha van a családban az építészetben jártas személy, akkor megkérhetjük, hogy kísérjen el bennünket a következő ingatlanossal való találkozóra, és mérje fel a terepet. Egy szakavatott szem könnyebben észreveszi az olyan hibákat, amikre a laikusok esetleg nem figyelnek fel, vagy nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentést. Ily módon megkímélhetjük magunkat egy hosszútávra meghozott rossz döntéstől, és persze rengeteg be nem tervezett plusz költségtől is. Ha nincs a az ismerősök között segítségünk, mindenképp béreljünk fel erre a célra egy szakembert!

4. Képzeljünk el egy napot!

Ha már annyira leszűkült a kör, hogy csak egy-két ingatlan maradt versenyben, akkor jön az érzelmi oldal. Látogassunk el többször az ingatlanhoz, járjuk be a környéket minden lehetséges módon! Üljünk le a ház, vagy a lakás előtt és engedjük közösen szabaddá a fantáziánkat! Vezessünk le együtt egy elképzelt napot az új otthonunkban: a lehető legrészletesebben igyekezzünk megtervezni, mi hogyan működne a választott helyen! Például, hogyan indulna a reggel, munka után hogyan érkeznénk haza, hol parkolnánk le a kocsival, de akár azt is, hogy ki húzná ki a kukát, vagy vinné le a kutyát sétálni! Ezzel a kis ötleteléssel, fantáziálással közelebb kerülhetünk a válaszhoz, vagyis ahhoz, hogy el tudnánk-e képzelni a mindennapjainkat az adott helyen.

Nektek mi segített az otthonotok kiválasztásában? És milyen nehézségekbe ütköztetek? Írjátok meg kommentben!

Az amerikai tornászlányok zaklatási ügye felvet néhány fontos kérdést, amely a #metoo-n is túlmutat

Legalább 140 fiatal lányt zaklatott Larry Nassar sportorvos, akit 2017 decemberében 60 év börtönbüntetésre ítéltek. Nem mindegyikük azért hallgatott eddig, mert szégyellte, hanem azért, mert kényszerítették rá és amelyikük mégis megszólalt, annak volt, hogy a saját szülei sem hittek.

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úti célokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg, hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme, egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft