4 tipp közös otthon kereséséhez és megtalálásához

Borítókép: 4 tipp közös otthon kereséséhez és megtalálásához Forrás: europress
Még mielőtt hagynánk, hogy beszívjon minket az ingatlan piac átláthatatlanul kusza gépezete, érdemes lefektetnünk bizonyos szabályokat!

Nincs könnyű dolgunk, amikor arra adjuk a fejünket, hogy új, vagy első közös otthont keressünk magunknak. Elkezdődik az internetes hajsza az ingatlanos oldalakon, ami kis idő után úgy tűnik, sosem ér majd véget. Ha ezen a lépcsőn szerencsésen túl is jutunk, akkor jön csak a veleje: élesben megnézni a kiszemelt házakat, lakásokat. Általában ebben a fázisban alakul ki a legtöbb konfliktus a párok között, hiszen itt kerülnek csak igazán felszínre az egyéni igények, az addig ki nem beszélt elképzelések. Ilyenkor olyannyira el lehet úszni a részletek tengerében, hogy akár az egész folyamat kezdődhet megint teljesen előről, hiszen rá is jöhetünk, hogy eddig nem azt kerestük, amire igazán szükségünk van. Azért, hogy elejét vegyük ennek az állapotnak, érdemes már rögtön a kezdetekkor sokat tenni: vagyis alaposan lekommunikálni egymás között az elképzeléseket. Szerintünk ezek a legfontosabb dolgok, amikről semmiképp nem szabad megfeledkeznünk, ha otthon keresésre és vásárlásra adjuk a fejünket:

Forrás: europress

1. Egyéni vágyak, elképzelések

Ez a legeslegelső és legfontosabb dolog, amit jó alaposan beszéljetek ki! Térjetek ki az otthon típusára, minőségére, állapotára! Ki, mire gondol pontosan? Érdemes lehet egy használt lakást, házat megvásárolni és felújítani, vagy mindenképp új építésűt szeretnétek? Ha telket kerestek, az milyen paraméterekkel kell rendelkezzen? Milyen stílusban képzelitek el a közös életteret? Érdemes jó néhány lakberendezési magazint, vagy online portált közösen átnyálazni, hogy minél inkább közelítsenek az álláspontok!

2. Piszkos anyagiak

Nem csak a rendelkezésre álló büdzsét kell alaposan átszámolni és átbeszélni, hanem érdemes pontos költségvetés tervet készíteni. Mire miből lesz pénz? Szükség van-e hitelre, támogatásra, amennyiben igen, ezeknek ki jár utána? Miből lesznek fedezve az előre nem látható költségek? Havi szinten milyen átlagos költségekre kell majd számítanunk, amikor már beköltöztünk, avagy mennyire becsüljük a rezsit? Nem baj, ha néhány bankban jó előre ellenőrizzük ilyenkor a hitelképességünket, és leülünk egyeztetni a lakáskasszánkat kezelő ügyintézővel is.

Forrás: europress

3. Több szem többet lát!

Ha van már néhány kiszemelt ingatlan, érdemes a többszöri megtekintéséhez segítséget hívnunk. Ha van a családban az építészetben jártas személy, akkor megkérhetjük, hogy kísérjen el bennünket a következő ingatlanossal való találkozóra, és mérje fel a terepet. Egy szakavatott szem könnyebben észreveszi az olyan hibákat, amikre a laikusok esetleg nem figyelnek fel, vagy nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentést. Ily módon megkímélhetjük magunkat egy hosszútávra meghozott rossz döntéstől, és persze rengeteg be nem tervezett plusz költségtől is. Ha nincs a az ismerősök között segítségünk, mindenképp béreljünk fel erre a célra egy szakembert!

4. Képzeljünk el egy napot!

Ha már annyira leszűkült a kör, hogy csak egy-két ingatlan maradt versenyben, akkor jön az érzelmi oldal. Látogassunk el többször az ingatlanhoz, járjuk be a környéket minden lehetséges módon! Üljünk le a ház, vagy a lakás előtt és engedjük közösen szabaddá a fantáziánkat! Vezessünk le együtt egy elképzelt napot az új otthonunkban: a lehető legrészletesebben igyekezzünk megtervezni, mi hogyan működne a választott helyen! Például, hogyan indulna a reggel, munka után hogyan érkeznénk haza, hol parkolnánk le a kocsival, de akár azt is, hogy ki húzná ki a kukát, vagy vinné le a kutyát sétálni! Ezzel a kis ötleteléssel, fantáziálással közelebb kerülhetünk a válaszhoz, vagyis ahhoz, hogy el tudnánk-e képzelni a mindennapjainkat az adott helyen.

Nektek mi segített az otthonotok kiválasztásában? És milyen nehézségekbe ütköztetek? Írjátok meg kommentben!