Jennifer Aniston: nem terhes vagyok, hanem pipa

Borítókép: Jennifer Aniston: nem terhes vagyok, hanem pipa Forrás: Europress
A színésznő terjedelmes írást közölt a Huffingtonpost.com-on arról, hogy miképp jelképezi az ő személye azt, ahogy a nőket tárgyként kezelik.

„Soha nem reagálok pletykákra. Nem szeretem a hazugságipar alá adni a lovat, de részt szeretnék venni egy tágabb tartalmú diskurzusban, amely már elkezdődött és amelynek folytatódnia kell” – kezdi nyílt levélnek is beillő írását Jennifer Aniston. A színésznőről szinte minden héten megjelenik valahol, hogy terhes.

Forrás: Europress
Jennifer Aniston és férje, Justin Theroux

„Csak hogy tudják: terhes nem vagyok ugyan, de pipa igen. Torkig vagyok attól, ahogy emberek naponta sportot űznek a kutakodásból és a body shamingből” – írja Aniston, aki szerint mindez azért globális probléma, mert ő tulajdonképpen szimbóluma lett annak, ahogy a világ a nőkre néz általában.

És az, ahogy a társadalom a nőket – jelesül őt, Jennifert – figyeli, vizsgálja, elemzi és kritizálja, egyfajta íratlan közmegegyezéssé sűrűsödik össze, amely aztán a lányokra egész kicsi koruk óta hat.

Mindannyiunkba beleivódik az üzenet, hogy a lányok csak akkor szépek, ha hihetetlenül vékonyak, hogy nem méltóak a figyelmünkre, ha nem úgy néznek ki, mint egy színésznő a magazinok borítóján. Erre kondicionáljuk a kislányokat, akik aztán magukkal viszik ezt, amikor nővé érnek. A sztárhíreket arra használjuk fel, hogy a nőket megfosszuk az emberi mivoltuktól, amikor kizárólag a megjelenésükre fókuszálunk. A bulvársajtó pedig úgy találgat, mintha sportfogadási iroda lenne. Terhes? Túl sokat eszik? Elengedte magát? Tönkrement a házassága, csak mert valami „tökéletlenség” látszik a fotón?

„Régebben azt mondogattam magamnak, hogy a bulvárlapok olyanok, mint a képregények, nem kell őket komolyan venni... De most már képtelen vagyok ezt mondogatni magamnak, mert valójában az, hogy követik és tárgyként kezelik az embert, amit én a saját bőrömön is tapasztalok immár évtizedek óta, nos, ez tükrözi azt, amilyen torz módon méricskéljük a nők értékét.” – írja a színésznő.

Aniston azt is elmondja, miért fáradt már bele abba, hogy folyton ezt mondogassa interjúkban: teljes emberek vagyunk, akár van párunk vagy gyerekünk, akár nincs.

„Igen, egyszer talán anya leszek, és ha ez bekövetkezik, én fogom önökkel először közölni a hírt. De nem hajszolom az anyaságot pusztán azért, mert enélkül nem érzem magam teljesnek. Kikérem magamnak, hogy 'kevesebb' legyek csak azért, mert változik a testem és/vagy hamburgert ettem ebédre és ezután valaki fura szögből fotózott le, hovatovább egész biztosan vagy 'terhes', vagy 'kövér' vagyok” – jelenti ki cikkében Aniston. A végén még megjegyzi: nem bízik abban, hogy a bulvársajtó módszerei a közeljövőben változni fognak, de egy szép napon talán „rákényszerülnek arra, hogy emberségesebb szűrőn keresztül lássák a világot, mert a fogyasztók már nem veszik be a szart.”

A huffingtonpost.com oldalra kattintva teljes egészében is elolvashatod Jennifer Aniston esszéjét.