Egy mondattal megölelni, avagy kommunikáció konfliktusok nélkül

Egy mondattal megölelni, avagy kommunikáció konfliktusok nélkül
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

– Nem megyek haza! – rikoltja már messziről Bence, amint belépünk a középső csoportosok termébe. Nocsak! Nem ilyen fogadtatásra számítottam. Barátom viszont, három felnőtt gyerek viharvert apukája, meg sem rezzen.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

– Á, várat építetek! – bólint elismerőleg. Odalépkedünk, leguggol, és szakértően szemügyre veszi az építményt. – Ez aztán igen! Hol a kapu? – Bence megmutatja a kaput.

A barátom megsimogatja csemetéje kobakját. – Szeretnéd befejezni ezt a szép várat, ugye? – mondja együtt érzőn. – Milyen magas tornya van! Még a kezedben lévő három kockát ráteheted, aztán indulunk, mert vacsorát kell főznöm. Ha akarsz, otthon is építhettek egyet Peti bácsival, aki nagyon ért a várakhoz. És képzeld, huhogni is tud, mint a galamb!

A rám lövellt pillantásra engedelmesen összegöngyölítem a nyelvemet és megszólaltatom a balkáni gerlét. – Hü-hű-hűű! Hü-hű-hűű! – Bencécske nagy szemeket mereszt, aztán elvigyorodik és ahogy felállunk, jön velünk.

Olvasd el ezt is!

A hétköznapi életben gyakran másokkal szemben is érvényesíteni akarjuk az akaratunkat. Figyelmen kívül hagyva, hogy a másik ember miben van, arra összpontosítunk, hogy meggyőzzük őt az igazunkról. Ha ő is így viselkedik, kész az ellentét. Mehetünk szülői tanácsadásra, párterápiára vagy konfliktuskezelő tanfolyamra.

Noha ezek hasznosak lehetnek, érdemes abba is belegondolni, hogy konfliktust mennyivel könnyebb megelőzni, mint eloszlatni. Ennek az egyik legegyszerűbb módja pedig az, hogy szembeállás helyett azonnal a másik mellé állunk. Például egy kijelentéssel, amelyben elfogadjuk a szándékát, az érzéseit. „Látom, hogy szeretnél még maradni.” Nem kell egyetértenünk vele; csupán elismerjük, hogy miben van éppen. Nyilván szeretné befejezni a várépítést! Amikor ennek hangot adunk, mintegy jogossá tesszük az érzéseit. Miután már nem kell megharcolnia az igazáért, könnyebben elfogad más lehetőségeket, különösen, ha ezeket vonzóvá tesszük.

Kép

Embertársaink elfogadása, más szóval a tolerancia, nem azt jelenti, hogy feladjuk a saját értékeinket. Valószínűleg hasznosabb, ha nem a négyéves gyerek dönt az indulás időpontjáról, sőt, még arról sem, hogy mennyi csokit töm magába egyszerre. Ettől még elismerhetjük az érzéseit. „Legszívesebben az egészet bekapnád, ugye? Tessék, még ezt a fél kockát megeheted, a többit eltesszük máskorra.”

A gyerekek indítékait általában könnyebben elfogadjuk, hiszen ártatlanok, és különben is olyan aranyosak. A dzsipesnél, aki sunyin be akar surranni a leendő parkolóhelyünkre, ez már nem mindig megy olyan egyszerűen. Pedig a toleráns hozzáállás a felnőtteknél is gyakran beválik. Még ellentétes érdekeknél is kezdhetjük azzal a mondókánkat, hogy elismerjük a másik szándékát. „Látom, uram, az ön szeme is megakadt ezen a jó kis parkolóhelyen. Ami azt illeti, én már két perce várom, hogy felszabaduljon, és beállhassak ide…” Ettől a két mondattól szinte egy táborba kerülünk, és miután elhangzott, kisebb lesz az esélye annak, hogy a napszemüveges egyén ránk fittyet hányva bezúgjon a megüresedő helyre.

Az elfogadó kifejezések egyik fajtája egyszerűen nyugtázza a másik állapotát. „Látom, siet.” „Bizonyára nem örül az új jogszabálynak, hiszen lassítja az ügymenetet.” „Hú, de mérges vagy!”

„Látom, uram, az ön szeme is megakadt ezen a jó kis parkolóhelyen. Ami azt illeti, én már két perce várom, hogy felszabaduljon, és beállhassak ide…” Ettől a két mondattól szinte egy táborba kerülünk, és miután elhangzott, kisebb lesz az esélye annak, hogy a napszemüveges egyén ránk fittyet hányva bezúgjon a megüresedő helyre.

Egy másik lehetőség felidézni, hogy mi is voltunk már ilyen helyzetben, vagy bevallani, hogy az ő helyében hasonlóan éreznénk: „Az az igazság, hogy én sem itt akarnám eltölteni az életemet.” „Tudja, mi sem örülünk ennek az új jogszabálynak, lassítja az ügyintézést. És gondolja el, magának ez az egy ügye van, nekem meg százharminckettő.”
„A te helyedben én is mérges lennék.”

Vagy alátámaszthatjuk az illető érzését egy példával is. Nyugtázzuk, hogy más is jár vele egy cipőben: „Igen, itt mindenki siet.”
„A kollégám a haját tépte ettől a jogszabálytól.” „Tegnap itt járt Jenő, még nálad is mérgesebb volt.”

Ez utóbbival akár a bírálat méregfogát is kihúzhatjuk. Tegyük fel, hogy színházba készülünk, és a párunk már tűkön ül. Vajon melyik választ könnyebb elfogadnia:

gif

1)

– Olyan lassú vagy, mint a csiga! – mondja a szeretett hitves.

– Nem is vagyok lassú! – csattanok fel. – Te kapkodsz állandóan, mint egy idegbeteg!

2)

– Olyan lassú vagy, mint a csiga!

– A szüleim is ezt mondták mindig – bólogatok. – Aztán rájöttek, hogy az utolsó pillanatra mindig elkészülök.

Ugye jólesik, ha elismerik az érzéseinket? Másnak szintúgy, és amikor ezzel indítunk, küzdőtér helyett lehetségessé válik az együttműködés.

Persze a kommunikáció összetett dolog, számos tényező játszik benne szerepet.
A másik szándékát, érzését elismerő mondatoktól sem fog minden helyzet egy csapásra megoldódni. Éppen ezért érdemes minél gyakrabban bevetni és így egyre jobban finomítani őket.

Ezt az egy dolgot mindenképpen meg kell tenned a bőröddel, ha leesik a hó

A bőröd meg fogja köszönni neked, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft