5 dolog, amit a minimál ruhatárad taníthat neked

Borítókép: 5 dolog, amit a minimál ruhatárad taníthat neked Forrás: europress
Még hogy a ruhák nem tanítanak nekünk semmit?! A stíluson és az elegancián túl jóval több van egy-egy ruhadarabban! Mi most a minimál gardróbon elmélkedtünk kicsit.

Ki gondolná, hogy még a mindennapi öltözködési rutinunkból, a ruha vásárlási szokásainkból is rengeteget tanulhatunk? Sőt! Nem csak hogy tanulhatunk belőlük, hanem erősen formálhatjuk is általuk magunkat. Mit gondoltok, egyszerű összeállítani, karbantartani, rendszerezni egy minimál ruhatárat? És vajon mennyi minden jó sülhet ki belőle, ha elhatározzuk, hogy mi márpedig megteremtjük a sajátunkat és teljesen személyre szabjuk? Összegyűjtöttünk néhány előnyt, amihez a minimál ruhatár által juthatunk a mindennapokban. Íme:

Forrás: europress

1. Kreativitásra ösztönöz

Ha mindenből „csak” alapdarabra vágyunk, akkor igencsak meg kell mozgatnunk a fantáziánkat, hogy a lehető legösszeillőbb darabokat válasszuk ki, figyelembe véve természetesen azok színét, fazonját, anyagát; valamint számolnunk kell a hordhatóságával is. Avagy előre meg kell tudnunk tervezni, hogy melyek lesznek alkalmasak kényelmes, hétköznapi viseletnek, és melyeket tudjuk egy-egy komolyabb alkalomra is magunkra dobni, miközben elegánsak maradunk.

2. Segít megtalálni az egyéni stílusunkat

Ha komolyan gondoljuk a dolgot, márpedig miért ne gondolnánk, akkor idővel rá kell jönnünk, hogy sok esetben félre kell söpörnünk az aktuális trendek követését, hiszen mi olyan „örök darabokra” vadászunk, amelyek minden körülmények között jól állnak nekünk és megállják a helyüket, szuper magabiztos megjelenést és egységes outfitet kölcsönözve ezzel. Talán épp ekkor ébredünk rá, hogy mi az, ami nem áll jól nekünk, amit addig évekig majmoltunk, és talán épp most érik meg bennünk a gondolat, hogy felkeressük az egyedi, kis tervezők üzemeltette üzleteket, vagy letegyük a voksunkat egy megbízható szabó mellett. Na, jól hangzik, ugye?

Forrás: europress

3. Megtanít a minőséget választani

A minimál gardrób bizony együtt jár azzal, hogy a megvásárolt holmiknak tartósnak, hosszútávon hordhatónak kell lenniük. Ez pedig szükségszerűen hozza magával azt is, hogy ha jobb minőségű ruhákat vásárlunk, azoknak az ára is jóval borsosabb lesz, mint az „eldobható” idény cuccoké. Ezzel a faktorral sajnos meg kell barátkoznunk a cél érdekében, ha tetszik, ha nem. Viszont nagyon jó érzés lesz konstatálni, hogy a 3 éve megvásárolt farmer még mindig nem kopott ki a fenekénél, vagy szakadt ki vállalhatatlan helyeken, hanem bármikor rábízhatjuk magunkat, akár lazább, akár elegáns kiegészítőket választunk épp mellé.

4. Megismerteti az anyagok ápolását, kezelését

Manapság a „vedd meg, hordd egy évig, majd dobd el” körforgás a legjellemzőbb az átlag divatra. Az oké, hogy kivétel nélkül mindegyik ruhadarabban legalább 5 címke van, ami többek között jelzi a kezelési, mosási útmutatót a termékhez. De tudjuk mi igazán, hogy melyik anyagból, hogyan jönnek ki leggyorsabban a foltok, miként érdemes őket tisztítani, vasalni és tárolni? Figyelünk ezekre a mindennapokban? Szerintünk nem igazán. Ha minimál ruhatárban gondolkozunk, akkor viszont elkerülhetetlen, hogy a minőségibb anyagokat a kellő alapossággal és odafigyeléssel kezeljük, ha azt szeretnénk, hogy a befektetésünk jó hosszú ideig megtérüljön. Így idővel megtanuljuk a ruhatisztítás és ápolás minden csínját-bínját, ami hamar természetes rutinná válik számunkra.

5. Tudatosabb vásárlásra ösztönöz

És igen, a minimál gardróbunk segítségével legyőzzük a „shopping szörnyet”! Azt a rossz vásárlási beidegződést, amit sokan feszültség levezetés, szórakozás, vagy pótcselekvés gyanánt művelnek, sokszor úgy, hogy nincsenek is tudatában a tettük miértjének. Ilyenkor általában csak a sokasodó ruhamennyiséget és a megtépázott pénztárcánkat vesszük észre, és szomorúan bólogatunk, hogy „már megint megtörtént”. A minimál ruhatár megalkotása és fenntartása ettől is megkímél és felszabadít minket. Hiszen nem halmozhatunk fel csak úgy hébe-hóba mindenféle akciós cuccot, ha kedvünk tartja. Megtanít kordában tartani a vásárlási vágyunkat, és hosszútávon okos, tudatos beszerzésekre bíztat minket, nem beszélve arról, hogy rengeteget spórolhatunk neki köszönhetően.

Mit szóltok? Érdemes lehet ilyen gardróbra átállni? Ti hogyan kezdenétek hozzá? Írjátok meg kommentben!