Azért eszel, mert szomorú vagy?

Azért eszel, mert szomorú vagy?
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Ez igaz fordítva is: úgy eszel, amilyen állapotban vagy. Ha nincs rendben valami az étkezés körül, akkor annak valószínűleg lelki okai vannak. Nagyon sokszor párkapcsolati okai.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

„Akkor sem eszem. Nem, nem és nem” – mondogatta magának Ancsa, hogy ellenálljon annak a sült krumplinak, amelynek illata beterítette a játszóházat. A harmincas éveinek vége felé járó, két iskolás korú fiút nevelő nő csak mostanában vette észre, hogy házassága nehézségei elől egyre gyakrabban menekül az evésbe, mintha csak abban találná meg a pillanatnyi boldogságot. Egykor karcsú alakján ennek már látszanak a nyomai, s emiatt Ancsát bűntudat gyötri. Ördögi körbe került: utálja az egész alakos tükröket, a kirakatokat. Utál végignézni magán. A rosszkedvén azonban csak az evés segít.

Ancsa az orvosok által tíz éve körülírt étkezési rendellenességben, a falási zavarban, szaknyelven szólva binge eating disorderben, vagyis BED-ben szenved, noha önmaga ezt talán nem is tudja, mert nincs betegségtudata.

A negyvenes éveiben járó Klára felelős beosztásban dolgozik, sok embert irányít. Gyerekei hamarosan kirepülnek. Lassan 15 éve bulimiával küzd. Testalkata egy kamasz lányéra hasonlít. Hetente ötször kemény edzést tart, fut, úszik, a napi testmozgást mostanában súlyzózással is kombinálja. Tudja, hogy a hánytatás nem normális, de nem ez viseli meg, hanem az evés maga, ami után gyakran sírásba torkolló bűntudat gyötri. Most jutott el odáig, hogy muszáj segítséget kérnie, mert képtelen rendesen részt venni a családja életében és a munkájában. Ő a kivételek közé tartozik, mert a legtöbb hozzá hasonló beteg rejtőzködik, és legfeljebb külső nyomásra kerül terápiára, amit anélkül kezd el, hogy tudatában lenne a bajának.

Kép
forrás: Europress

Kontroll a test felett

A rejtőzködés miatt nagyon nehéz megbecsülni, mennyien szenvednek a különféle evészavarokban. A szakemberek szerint a lakosság 1–4 százaléka lehet érintett valamilyen formában. A szintén evészavarra visszavezethető elhízás azonban már népegészségügyi probléma, s ebben a népesség ötöde érintett.

„A rendellenességek közé tartozik az anorexia, vagyis a kóros soványság, a kényszerevés és az azt követő, önhánytatással járó bulimia, továbbá a kizárólag egészséges ételek fogyasztása, azaz az ortorexia, a testedzés-függőség, az elhízás, a BED és a főleg férfiakat érintő inverz (fordított) anorexia, a megszállott testépítés” – sorolja Bokor Judit klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

Aki számolja a kalóriákat és sokat edz, az még nem beteg. De az már nem normális, ha valakinek az életében ez válik a legfontosabb kérdéssé, adott esetben fontosabbá, mint a párkapcsolata.

A problémát megismerkedéskor általában titkolni szokták. Aztán lassan nyilvánvalóvá válik, s a betegség lassan beszűrődik a párkapcsolatba és beszűkíti, rombolja azt” – folytatja Bokor Judit, és azt hangsúlyozza: ezek olyan betegségek, amelyek esetében későn alakul ki a betegségtudat. „Ezeknek a betegeknek nagyon fontos, hogy érezzék: kontrollt gyakorolnak a testük felett, és ezért mennek el nem egyszer a végletekig. Gyakran úgy érzik, az életük egyéb területein kiszolgáltatottak, és nem tudják egészségesen érvényesíteni az akaratukat. Így a testükön játszódik le mindez” – fogalmaz. Ez azonban egy hamis kontroll, hiszen a betegek nem veszik figyelembe a testük valódi igényeit. Egy terápiára járó kliensének esetét felvillantva a pszichológus elmondja: tipikus, hogy segítséget csak a társ nyomására vesz igénybe a beteg. „A kliensem élvezte, hogy csupán 45 kiló, miközben ezt a súlyt csak önhánytatással, hashajtással tudta tartani. A párja ultimátumot adott neki: ha nem hagyja abba, szakít vele. Ezért jelentkezett nálam, nem pedig azért, mert az állapotát problémának élte volna meg. Ha nincs betegségtudat, akkor az illető előbb-utóbb kijátssza a partnerét” – teszi hozzá. Ilyen esetekben a terápia a párkapcsolati játszmák részévé válik, így a siker eleve kétséges. Az is jellemző, hogy egy másik problémával fordul az evészavarral küszködő fél a pszichológushoz, például azzal, hogy babát szeretne, de nem jön össze, és a terápia során derül ki a valódi betegsége.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Anyám is mindig fogyózott

A pszichológus rámutat: gyakori, hogy a párkapcsolati boldogtalanság okozza a tüneteket. A nő például nem örömforrásnak éli meg a szexuális együttlétet, ezért falási rohamokba menekül.

Trauma és evészavar

Az esetek jelentős részében azonban nem párkapcsolati problémák húzódnak meg az evészavar kialakulása mögött, hanem ebben a formában jön elő egy korábbi, fel nem dolgozott trauma. Ez lehet gyerekkori abúzus is.

Regős Judit családi tanácsadót egy kliense gyereknevelési problémákkal kereste föl. A harmincas nő egy speciális, manapság nagyon divatos diétának hódolt, amit egyáltalán nem tartott problémásnak, sőt büszke volt rá. Száműzte kedvenc ételeit, és csak azt ette, amit a diéta engedett, holott ez olykor allergiás rohamokat okozott neki. Emiatt több alkalommal is a mentő vitte el. „Hiába mondtam volna neki, hogy egyen rendesen. Az evészavara akkor mérséklődött, amikor a terápia során sikerült feltárni, hogy gyerekkorában súlyosan bántalmazták, és ez áll a betegsége, valamint a gyerekével kapcsolatos viselkedési zavarok mögött is.”

Kép
forrás: Europress

A hozzánk forduló segítségkérők között számos olyan is van, aki gyerekkorában szexuális erőszak áldozata volt. Azt tapasztaljuk, hogy náluk szinte minden esetben fellép valamiféle evészavar, anorexia, falásos rohamok, elhízás. A tünetek már a gyereknél is jelentkezhetnek” – ezt Stummer Vera, a PATENT Egyesület jogásza mondja. A civilszervezet alaptevékenysége
a férfierőszak nő- és gyermekáldozatainak jogi és pszichológiai ellátása, valamint az áldozatoknak nyújtott jogsegély. Stummer Vera problémának tartja, hogy a vonatkozó szakirodalomban feltárt összefüggésről, vagyis az evészavar és a mögötte gyakran meghúzódó erőszaktraumák kapcsolatáról a kezelő intézmények (pszichiátriák) egy része mintha nem tudna, a kezelés ugyanis véleménye szerint a legritkább esetben zajlik a traumafeltárás és -feldolgozás jegyében. Holott a terápia csak akkor sikeres, ha az áldozat visszaszerzi a saját teste feletti rendelkezést, amelyet az őt ért erőszak miatt veszített el. Az önhánytatás, a falás, vagyis az evészavarok tünetei jelzik, hogy az illető nem képes testének szükségleteit felismerni, kielégíteni. A PATENT tapasztalatai szerint felnőttkori bántalmazó partnerkapcsolatra is utalhat a kényszeres evés, az elhízás.

A táplálkozási mizéria a jóléti társadalom problémája. Ott jelentkezik, ahol túlfogyasztás van

– véli Regős Judit. A tüneteket nagyon komolyan kell venni. „Terápiás tanácsadói munkám során találkozom olyanokkal, akik végiggondolt diétát tartanak, ami az élet bizonyos krízisein átsegítheti őket. Egy válási traumából akarnak például kitörni, vagy az úgynevezett gyes-szindrómából: a négy fal közül szeretnének visszatalálni a társadalomba. Nem baj, ha ilyesmire fókuszálnak, még ha ez olykor bolondériának tűnik is. Ez akár egészséges életvezetési váltás is lehet, amely a későbbi fejlődést segíti. Ha elmúlik a krízis és az illető révbe ér, meg szokott nyugodni, a táplálkozás nem marad központi kérdés” – mondja Regős Judit, aki szerint akkor van baj, ha rögzül a táplálkozással összefüggő zavar. Példaként említi a „mániás” méregtelenítőket. „Ennek van szimbolikus tartalma is. A méregtelenítés középpontjában a megtisztulás vágya áll. A tisztátalanság érzését bűntudat is okozhatja, amely eredhet a múltból, de akár a jelenlegi kapcsolatból is. Ha a bűntudat mögött húzódó okokat fel tudjuk tárni a terápiában, akkor a túlpörgetett méregtelenítés megszűnik.”

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft