6 borozási szabály, amit azonnal el kell felejtened!

Borítókép: 6 borozási szabály, amit azonnal el kell felejtened! Forrás: ThinkStock
Amennyiben eddig abban a hitben éltél, hogy a borozás költséges és túlértékelt szórakozás, eljött az ideje, hogy alapjaiban változtassuk meg a borok világával kapcsolatos gondolkodásmódodat. Íme néhány elavult szabály, amit bártan megszeghetsz a továbbiakban!

A rizlinget csak desszert gyanánt érdemes fogyasztani

Kétségtelen, hogy rengeteg édeskés rizling érhető el a piacon, amelyet könnyedén élvezhetsz a jól megérdemelt szelet tiramisud társaságában. Ugyanakkor nem árt tudnod, hogy ez a szőlőfajta sokszor a legfinomabb száraz borok minőségjelzője, így különleges élményt nyújthat egy tál ázsiai vagy más típusú savanykásabb étel mellett.

Az aszút csak desszert gyanánt érdemes fogyasztani

Ennél a pontnál egyértelműen érdemes kísérleteznünk! Próbáljuk ki, hogy milyen egy pohár édeskés aszú például pezsgő helyett – nagy meglepetések érhetnek minket a válasz területén.

Vöröset vörössel, fehéret fehérrel

Mindig is voltak és lesznek olyan ételek – mint például a steak –, amelyek egy-egy adott bortípusért kiáltanak. Ugyanakkor ne legyünk se túl szigorúak, se túl régimódiak: egy olajosabb hal, tonhal vagy lazac remekül párosítható egy könnyed vörösborral, például egy Pinot Noir-ral, míg egy ízletes malac- vagy őzhús mellé is remek választás lehet egy finom fehérbor.

A fehérborokat jéghidegen érdemes szervírozni

A legtöbbünknek a nyárról egy kellemes pohár hideg fehérbor jut eszünkbe – mindazonáltal ügyeljünk arra, hogy a borunk elérje az optimális hőmérsékletet a fogyasztás előtt, másképpen a poharunkban nem a megfelelő ízjegyek kerülnek hangsúlyozásra.

A csavaros kupakkal rendelkező borok silányabb minőségűek

Ez a ma létező legnagyobb tévhitek egyike: a csavaros kupak egy eredetileg Új-Zélandról származó remek találmány: amellett, hogy ez – a parafadugóval ellentétben – ellenáll az idő múlásának, a bort sem hagyja oxidálódni.

A legjobb borok mindig a legdrágábbak

Mint a legtöbb dolognál az életben, itt sem érvényes az a hiedelem, amely szerint az ár minden esetben tükröt tart a minőségnek. Nyilvánvalóan nem fog csalódást okozni nekünk egy több tízezer forintos bor, de biztosak lehetünk benne, hogy alacsonyabb árkategóriában is találhatunk az ízlésünknek megfelelő, hasonló vagy akár ugyanolyan minőségű bort. Bár erről nem szükséges olyat győzködni, aki életében kóstolt már mondjuk egy finom, ám csupán néhány ezer forintos tokaji aszút. Ennek ellenére, amennyiben félünk a választásnál felmerülő esetleges hibáktól, úgy nyugodtan kérjük ki egy hozzáértő barát vagy szakember véleményét.