6 bevált módszer, ha hisztizik a gyereked

gyerek,szülő,hiszti,tippek,család Forrás: unsplash
A helyzettől és a gyerek személyiségétől is függ, melyik megoldás működhet, de jó eséllyel beválik valamelyik.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

Ja, és van egy harmadik tényező is: magadnak kell meghatároznod, miért éri meg vállalni a konfliktust. Ross W. Greene amerikai gyerekpszichológus ezt kosármódszernek nevezte: szortírozni kell, mi az, amihez mindenképp ragaszkodunk (pl. biztonsági öv bekötése), miről dönthet a gyerek (pl. autós vagy dinós zokni), és mi az, aminél adott esetben köthetünk észszerű kompromisszumot (nézhet-e még egy Dr. Plüssit).

Cadre, a francia csodafegyver

A francia nevelési módszerek az utóbbi években kaptak nemzetközi publicitást. A cadre kifejezés kiszámítható kereteket takar, ahogyan a Párizsban élő Pamela Druckerman, a Nem harap a spenót szerzője írja könyvében. A kereteket szigorúan és tekintéllyel tartatják be a szülők, magyarázkodás nélkül. Szerintük ha a gyerek túl sok választási lehetőséget kap, nem tud dönteni, összezavarodik, és kitör rajta a hisztéria.

Tankolás

A népszerű amerikai gyermekgyógyász, Harvey Karp ajánlotta, hogy a szülő a nap folyamán többször – de sohasem a hisztihez kapcsolódva – szenteljen kizárólagos és zavartalan figyelmet a gyereknek, hogy az ne dühös követelőzéssel próbálja aztán megszerezni a napi figyelembetevőjét.

Napi ritmus

Ha a napnak van egy kiszámítható menete, következetesen betartott szabályokkal, az biztonságot, stabilitást ad a gyereknek.

Feszültségcsapolás

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is ki kell ereszteniük a gőzt. Egy óra futkosás a szabadban segít, hogy a gyerek ne egy időzített bomba legyen. A meseolvasás pedig az érzelmek feldolgozásán keresztül vesz részt a stresszlevezetésben.

Előrelátás

Ha elmegyünk otthonról, müzliszelet, innivaló legyen nálunk, mert az éhes, szomjas gyerek könnyebben kiborul. Ugyanilyen fontos felkészülési időt hagyni neki a változásra (még két alvás, és az őszi cipőt kell felvenni; még öt csúszás a játszótéren), rizikós helyzetek előtt megállapodni vele (a boltban nem veszünk édességet, de dobozos almalevet választhat). Régi trükk a dac kivédésére, hogy hisztigyanús kérésünket választási lehetőségnek álcázzuk („egyedül vetkőzöl a fürdéshez, vagy segítsek?”). Persze arra nehéz felkészülni, ha egy gyerek azért kezd raplizni, mert a kerek asztalnál a sarokra szeretne ülni.

Villámhárítás

Meg kell próbálni az első dacos reakció után, de még a hiszti kitörése előtt tompítani a drámát anélkül, hogy engednénk az álláspontunkból. Kell hozzá némi kompromisszumkészség (chipset nem lehet enni ebéd előtt, de répát igen), és pár kommunikációs trükk („ha most hazamegyünk a játszóról, még lesz idő kirakózni a vacsi előtt”, „ha sietünk a fürdéssel, lesz idő a mesére”).

Kínos jelenet a játékboltban

Nem jó ötlet a gyereket játékboltba vinni, ha ő nem kaphat semmit. Elaine Mazlish és Adele Faber, a ma már klasszikusnak számító Beszélj úgy, hogy értse szerzői azonban a játékbolti hisztire is javasoltak egy módszert. A robotkutyáért a földön fetrengő gyereket meg kell kérni, hogy állítson össze egy kívánságlistát, mit kér majd szülinapjára/karácsonyra/a nyúltól.